🕝 1 minuter
Julförberedelser och resor riskerar ökade trafikolyckor
Publicerad 21 december 2022 12:41
Uppdaterad 21 december 2022 12:41

Foto: Pxhere.

Årets julafton förekommer på en lördag, vilket innebär att veckan inför måste bilister vara försiktigare. Innan och under julhelgen förväntas en större mängd trafik vilket leder till en högre risk för trafikolyckor. – Det finns en risk att stressen kulminerar på fredagen i år, precis som jultrafiken, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Försäkringsbolaget If har sammanställt statistik över landets mest olycksdrabbade vägar. E4, som passerar Södertälje, är en väg som vanligtvis har en större mängd olyckor under året och den förväntas att ha fler olyckor innan julhelgen.

I Sverige inträffar tio till tjugo dödsolyckor per år under jul- och nyårsveckorna. Den koncentrerade jultrafiken som förekommer i och med förberedelserna inför julafton kommer att öka riskerna. Men det finns sätt att minska på riskerna:

– Det är jätteviktigt att du ser till att dina vinterdäck har bra mönsterdjup. Vi rekommenderar minst 4 till 5 millimeter och att du fyller på spolarvätska och ser till att du har med dig varningstriangel, snöskyffel, isskrapa, reflexväst, filtar och något att äta och dricka. För alla elbilister rekommenderar vi att du planerar in lite tätare laddstopp då risken att fastna i köer är mycket stor i jultrafiken. Du bör leta upp en laddare när du har cirka 30 procent kvar av batteriet, säger Johan Granholm i ett pressmeddelande.

Andra rekommendationer för elbilar är att man bör se över att sänka både hastighet och innertemperaturen. Att använda sols- och rattvärme för att värma bilen och resenär kan göras för att förlänga räckvidden.

För en bilresa i jul rekommenderar If att man har med sig:

  • Snöskyffel och en plastflaska med grus för om du kör fast
  • Varningstriangel och reflexväst
  • Bogserlina och startkablar om du behöver hjälpa andra
  • Varma kläder och filtar för att hålla värmen

Text: Gustav Pettersson.

Dela artikeln