Företag i fokus:

Så smugglas jugoslaviska vapen in i Södertälje

Ak47

Foto: Creative Commons.

FN samarbetar med myndigheter och polis i Sarajevo, Bosnien, för att samla in illegala vapen från forna Jugoslavien. Uppemot 750 000 vapen talas det om, som riskeras för att smugglas in till Sverige.

– Samma vapen som lämnat hål i Sarajevo används nu i ett gängkrig i Södertälje, berättar Aida Arslanovic i ett reportage för SVT.

Under 2022 nådde det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige nya höjder, då den andra advent sköts det 60:e offret ihjäl. Veckorna innan andra advent hade polisen beslagtagit tre kalasjnikovs – gevär från det forna Jugoslavien.

Hemliga utrymmen i bilar och vapen som plockas isär för att transporteras separat för att sedan byggas ihop igen är olika sätt som vapen smugglas in i Sverige. Många av de vapen som används i mord och andra våldsbrott i Södertälje kan kopplas till det forna Jugoslavien. Vilket har bidragit till att Sverige är det land i Europa med de flesta dödskjutningar.

Gunnar Appelgren, gängexpert hos polisen. Foto: Shamash Oyal

För att motarbeta vapensmugglingen beslagtas vapen i Bosnien som sedan smälts ned. Hittills har 25 000 illegala vapen smälts ned och förhindrats till att smugglas vidare, till länder som exempelvis Sverige.

I andra länder, som exempelvis England, när man har motarbetat vapenvåldet så går det över till andra former än skjutvapen. Knivattacker och liknande former av brott ökades kraftigt efter 1996 då England införde lagar mot privat ägande av pistoler.

Men det får inte de fruktansvärda effekterna. En kniv kan aldrig skjuta bort en busskö men det kan en kalasjnikov, berättar Gunnar Appelgren, gängexpert hos polisen, för SVT.

Läs även: – Han knäckte gängen i Södertälje – Nu tar han nya tag

Text: Gustav Petterson

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 december 2022 16:11
Senast uppdaterad: 20 december 2022 16:17

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors