Företag i fokus:

Annons

Sju liv har släckts – Så många vapen har polisen beslagtagit

Pxhere

Foto: Pxhere.

En hög polisiär närvaro har krävts i arbetet för att bekämpa skjutvapenvåldet efter att skottlossningarna har tagit sju liv i år. Tre personer sitter häktade i väntan på utredning, samt att flera personer med koppling till konflikterna sitter häktade för grova vapenbrott.

Södertälje tingsrätt har dömt tre män från ett av morden i Gillestigen i februari i år, männen sitter häktade för grovt skyddande av brottsling och försök till grovt vapenbrott. Ytterligare 14 personer sitter häktade för att de på något sätt har kopplingar till konflikterna, mordärendena. Allt från vapenbrott till narkotikabrott. 17 skjutvapen har beslagtagits sedan 23 september i år i Södertälje.  

Södertäljepolisen uppger sig ha bra koll på de kriminella nätverken i Södertälje och enligt utredningarna visar det att de misstänkta gärningsmännen är i genomsnitt 16 och 20 år gamla.

– Vi har en god bild av Södertäljenätverken, av de individer som ingår och om de konflikter som pågår. Samtidigt är det inte alltid möjligt att förutspå när konflikter ska blossa upp eller något nytt inträffar som sedan i sig generar en våg av nya händelser, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Polisen på plats efter dödsskjutningen i Ronna den 1 oktober. Foto: Shamash Oyal

Södertälje har fått hjälp och förstärkning av andra regioner, av bland annat Stockholmspolisen. Den största delen av förstärkningen arbetar i nuläget i yttre tjänst.

Brottsförebyggande insatser

Polisen, socialtjänst och Södertälje kommuns andra verksamheter och viktiga aktörer arbter tillsammans för att motverka och förebygga nyrekrytering av unga till kriminalitet. Det brottsförebyggande arbetet bygger på samtal och omhändertagande av ungdomar.

– Det är av stor betydelse att insatser sker mycket tidigt för barn i utsatta miljöer. Samtidigt märker vi att människor är trötta på våldet och på situationen. Vi upplever att benägenheten att prata med polisen har ökat, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Även kontroller av bland annat fordon har lett till att polisen har kunnat beslagta vapen, ammunition och narkotika. Ibland har husrannsakningar i bostäder genomförts. Kontrollerna har därför varit ett viktigt arbetsverktyg även om de ibland skapat frustration hos vissa.

Utöver fordonskontroller har helikopter och drönare cirkulerat i syfte att öka tryggheten.

Läs även: – Tretton skjutningar i år – Sju med dödlig utgång

Sju personer har skjutits till döds i Södertälje under 2022.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 december 2022 12:08
Senast uppdaterad: 17 december 2022 12:10

Lerduveskytte ny OS-dröm för Elias Thidell

Elias-Thiden

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

En ny stjärna är på väg upp på den olympiska himlen. Elias Thidell, lerduveskytt från Södertälje, siktar på OS 2028.

Det hela började för ett och ett halvt år sedan när den olympiske silvermedaljören Håkan Dahlby upptäckte talangen 31-årige Elias Thidell på skjutbanan i Nykvarn. Dahlby blev imponerad av Elias skicklighet och frågade om han ville satsa på den olympiska grenen trap.

Trap innebär att skytten skjuter mot lerduvor som kastas iväg i upp till 120 km/h från 15 olika kastare på banan. Det är en utmanande precisionssport som kräver snabbhet, fokus och uthållighet.

Elias har fullt fokus när leverduvan skjuts ut i hög hastighet. Foto: Privat

Elias har under det senaste året tränat flitigt under coachen Dahlbys ledning och utvecklats i rasande fart. Höjdpunkten hittills var när han tog sig till SM-finalen i trap i augusti efter att ha skjutit mot den svenska eliten.

– Snittresultatet ligger oftast runt 120 träffade lerduvor av 125 möjliga med goda väderförhållanden och blyhagel på världsnivå för finalplats. Men det är ytterst få som lyckas pricka alla 125, säger Elias som har ett personbästa på 123/125 träff.

I januari 2024 väntar den första internationella tävlingen, Grand Prix International Costa del Sol Olympic Trap i Spanien. Här möter Elias skickliga skyttar från bland annat Italien och Spanien, länder där sporten är väldigt populär.

Målsättningen är OS 2028, för detta behöver Elias ta en kvotplats på någon framtida internationell tävling. Men med flitigt tränande och stödet från den fyrfaldige olympiern Dahlby ser framtiden ljus ut för den lovande lerduveskytten.

– Jag har fått massor av erfarenhet det senaste året och utvecklats väldigt mycket. Nu gäller det bara att behålla fokus och fortsätta träna hårt inför de internationella tävlingarna, säger en entusiastisk Elias Thidell.

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

Elias Thidell: Foto Privat

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 12:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:36

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors