Företag i fokus:

Prostitution i Södertälje kartlagd i ny rapport

2022_03_silhouette-3724707_960_720

Foto: PxHere.

I en ny kartläggning framgår det hur prostitution och människohandel i syfte att sälja sexuella tjänster ter sig i Södertälje kommun. En rapporten som bland annat visar att barn och unga är i en utsatthet tack vara den digitala utvecklingen. Annika Rådström, socialdirektör, menar att arbetet kräver en fördjupad samverkan mellan kommun, polis, privata aktörer och civilsamhället.

Södertälje är inte skonad från att vara en plattform där människohandel, prostitution och sexuell exploatering. I ett flertal arenor förekommer detta och en särskild utsatthet finns hos de individer som har ett skört skyddsnät och särskilda behov, men också hos barn och unga. Den nya rapporten visar på en saknad kunskap kring problematiken.

Socialkontoret har tagit fram rapporten Prositution och människohandel för sexuella ändamål med syfte att kartlägga omfattningen, vilka arenor det förekommer och på vilket sätt. Rapporten ska ge kunskaper om hur det förebyggande arbetet ska te sig för att motverka prostitution och människohandel i kommunen.

– Det har tidigare saknats en överblick av problematiken. Genom rapporten kan vi få kunskap om var och på vilka sätt det förekommer, och kan utveckla arbetssätt för hur vi förebygger och arbetar vidare framåt, säger Sandra Hallgren, samordnare mot prostitution och människohandel.

Rapporten visar att prostitution förekommer på flera håll, förmedlas på olika sätt och visar sig på olika sätt i Södertälje. I rapporten visas att både män och kvinnor säljer sex, och att det främst handlar om människor i en utsatt situation. Bakom prostitutionen finns diverse orsaker så som dålig ekonomi, intellektuell funktionsnedsättning, psykisk ohälsa, missbruk, neuropsykiatrisk diagnos och även tidigare trauma från tidigare utsatthet av sexuella övergrepp.

Kommunen har kartlagt prostitution och människohandel i en ny rapport.

De som köper sexuella tjänster har i rapporten endast visat sig vara män.

Inhämtning av information till rapporten har bland annat gjorts med polis, region och civilsamhälle i form av samtal, intervjuer och möten. Den sammantagna bilden av rapporten visar att EU-medborgare, barn och vuxna, som mest utsatta. Kvinnor med annat påbrå än europeisk förekommer också för människohandel och prostitution. Dessutom visar rapporten att dessa kvinnor som är utsatta sällan själva söker hjälp hos myndigheter.

– Det är ovanligt med den här typen av lokala kartläggningar. Förhoppningsvis kommer fler kommuner att följa efter med liknande insatser vilket skulle kunna ge jämförande lägesbilder kring frågan. I Södertälje finns det ett viktigt fortsatt arbete för att möta en väldigt utsatt målgrupp som inte alltid är lätt att identifiera. Men det tar sig många uttryck kan konstateras, något vi framför allt ser hos barn och unga, säger Sandra Hallgren.

På grund av sociala medier och andra digitala forum är utsätt bland annat barn och unga för en större risk enligt kartläggningen.

– Barn och ungas utsatthet är mycket komplex och det finns en utbredd risk för att bli utsatt för sexuell exploatering. Det handlar om allt ifrån nakenbilder, sexuell posering, grooming och även sex om ersättning. Den digitala utvecklingen flyttar fram gränserna och här är det viktigt att följa utvecklingen, säger Hallgren.

Alla aktörer som arbetar med barn och unga har uttryckt behovet om mer kunskap kring utsattheten på internet, vilket också visas i rapporten.

– En av mina slutsatser är att den generella kunskapsnivån behöver höjas för att vi ska kunna jobba proaktivt i dessa frågor. Fler utbildningsinsatser är väldigt viktigt, framför allt när det gäller barn och unga i den värld de möter i chattforum och i sociala medier. Det är ett komplext område där vuxna i större utsträckning behöver ta ansvar, säger Sandra Hallgren.

En viktig förutsättning för att lyckas nå de utsatta krävs en fördjupad samverkan mellan polis, kommun, kommersiella aktörer och civilsamhälle. De grupper man bör fokusera på är de utländska kvinnorna som är tillfälligt på besök i Sverige och de män som köper sexuella tjänster. För att komma åt dessa krävs ett uppsökande arbete.

– Rapporten är väldigt viktig för socialkontorets arbete framåt i dessa frågor. Projektet med att ta fram rapporten har pågått under hela 2022, vi har beslutat att förlänga projektet och kommer bland annat att fokusera på kunskapshöjande insatser och att ta fram interna strukturer och rutiner och förstärka samarbetet med våra lokala aktörer ytterligare, säger Annika Rådström, socialdirektör.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 december 2022 15:50
Senast uppdaterad: 15 december 2022 15:50

INSÄNDARE: Även ungdomarna i Hovsjö är vår framtid

Joakim-Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet gruppledare
Foto: Shamash Oyal

All politik handlar om hur och vad man prioriterar, vad man anser är viktigt för Södertäljes framtid och vilka verksamheter man vill satsa pengar på eller inte. Att partierna i kommunfullmäktige har olika prioriteringar var tydligt i debatten i måndags (29/4) när vi gick igenom Södertälje kommuns årsredovisning för 2023.

Boel Godner (S) gick först upp och slog sig för bröstet om hur bra det går för Södertälje där kommunförvaltningen hade ett överskott på 194,5 miljoner och att kommunens bolag gemensamt gjorde en vinst på 412,1 miljoner, som till en stor del beror på att vi sålde av Telge Energi.

Därefter följde en kavalkad av de styrande (S, M, MP) personer som gick upp i talarstolen och berömde sig själva, även oppositionspartierna gick upp och pekade på en del brister och talade om vilka prioriteringar de hade valt att göra om de fick bestämma, ungefär så som en debatt om pengar brukar se ut. 

Men när det var min tur så steg temperaturen i salen.

För jag valde att tala om hur ungdomarna i Hovsjö prioriteras, eller rättare sagt inte prioriteras, och det var inte populärt hos majoriteten, i synnerhet inte hos Alexander Rosenberg (M). 

Jag och Simon Isso som är vår representant i utbildningsnämnden och kultur & fritidsnämnden åkte och besökte Hovsjö fritidsgård den 25 april och blev chockade!

(Annonslänk)

”Fritidsgården” som ligger i Hovsjöhub är ett rum med en toalett, det finns inget kök eller vatten, ungdomarna har själva byggt en bänk med ett kylskåp under och man har en vattendunk som man fyller på inne på toaletten om någon vill göra te eller kaffe.

Under vårt besök så pratade vi även med Röda Korset som har en lokal i Hovsjöhub, och biblioteket som nu även agerar fritidsgård för de allra yngsta som hänger där efter skolan, alla var bedrövade över hur illa det var och hur svikna de känner sig av kommunen.

”Åren går och inget händer, för de är inte prioriterade (viktiga) helt enkelt”

I lördags var det cirka 90 ungdomar på ”gården”, en toalett och ett rum att hänga i, samtidigt finns det stora tomma ytor i fastigheten och till och med färdiga ritningar på hur dessa skulle kunna nyttjas genom en enkel invändig ombyggnation och därmed skapa en riktigt fin samlingsplats för ungdomarna. Men åren går och inget händer, för de är inte prioriterade (viktiga) helt enkelt

Samtidigt så har man byggt en fritidsgård i Ronna för 100 miljoner med all tänkbar lyx.

När vi talar med ungdomarna i Hovsjö så är de förbannade, de känner sig bortglömda och svikna av politiken. När vi berättar att politiker påstår att gården i Ronna även är till för dem så blir de ännu argare, citat: ”Tror de på riktigt att vi i Hovsjö kommer att åka till gården i Ronna? – Aldrig!”

Fontän, som kan bidra till en trevlig mötesplats i Hovsjö, har varit ur drift ett bra tag.
Foto: Privat

Alexander Rosenberg (M) faktiskt hånade mig i debatten och sa att han talar om en budget på 7,5 miljarder kronor och viktiga strategiska frågor medan jag står och pratar om att det ”saknas en vattenkran i Hovsjö”.
Snacka om att förminska situationen i Hovsjö och vikten av att ta hand om våra ungdomar!

Jag blev naturligtvis förbannad och svarade att det knappast finns något viktigare att tala om än vår framtid. Det vill säga våra ungdomar i Södertälje och att även de ska vara av högsta prioritet, även om de råkar bo i Hovsjö.

Med en budget på över sju miljarder och sammanlagda vinster i kommunen med bolagen på över 606 miljoner så hade i alla fall Realistpartiet prioriterat att lösa en fungerande mötesplats för unga även i Hovsjö – Det är i alla fall för oss strategiskt viktiga frågor! 

Joakim Granberg
Simon Isso
Realistpartiet – Södertäljes lokalparti

En scen bredvid fontänen har monterats bort
Foto: Privat

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 20:30
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 21:45

Polishelikopter attackerad med laser – tre personer gripna

polishelikopter

Arkivbild, Shamash Oyal

En polishelikopter attackerades med en laserattack under en utredningsinsats i Södertälje på torsdagskvällen. Tre personer har gripits i samband med händelsen.

På torsdagskvällen cirkulerade en polishelikopter över Södertälje under en längre period. Till Telgenytt berättade polisen att man då genomförde ett utredningsarbete. Nu framkommer det uppgifter om att polishelikoptern utsattes för en attack med grön laser i samband med torsdagskvällens flygning över Södertälje.

(Annonslänk)

Helikopterbesättningen kunde snabbt identifiera varifrån lasern kom, vilket ledde polisen till en bostad i Bergvik. Där greps två personer i trettioårsåldern samt en person i tjugoårsåldern misstänkta för luftfartssabotage, ett brott som i Sverige kan leda till upp till fyra års fängelse. Om brottet bedöms som grovt kan straffet öka till mellan två och tio års fängelse, eller i särskilt allvarliga fall, livstids fängelse.

– En polishelikopter cirkulerade i Södertälje, under en vanlig kontroll besköts helikoptern med grönlaser. Tre personer gripna och de anhölls senare under kvällen för grovt luftfartssabotage, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

De anhållna var fortfarande i polisens förvar på fredagseftermiddagen. Enligt svensk lag måste åklagaren besluta om häktningsframställan senast tredje dagen efter det att anhållningsbeslutet utfärdats. Denna incident har väckt stor uppmärksamhet kring säkerhetsriskerna för flygoperationer orsakade av laserstrålar.

– De tre personer som anhölls är 25 och 30 års åldern, säger polisen till Telgenytt på fredagseftermiddagen.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 16:02
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 16:17

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors