Företag i fokus:

Annons

Miljonbidrag till Hero of the talk – ”Helt fantastiskt”

318340484_900775327748269_5276058713808249357_n

Foto: Privat

Södertäljeborna, Nahir Oyal och Johan Rolander, arbetar aktivt för att motverka mobbning och utanförskap. Nu får grundarnas organisation, Hero Of The Talk Sweden, hela 5,9 miljoner kronor av Allmänna arvsfonden för att fortsätta arbetet med skolor runt om landet.

– Känns helt fantastiskt, säger Nahir Oyal efter beskedet.

Föreningen Hero of the Talk startade sin resa 2018 med syfte att genom, idrott, aktiviteter och interna utbildningar bidra till minskad mobbning och utanförskap, men även skapa förebilder bland barn och unga. 2019 fick föreningen 3,8 miljoner i bidrag av Arvsfonden och nu, tre år senare, får de ytterligare miljonbidrag som ska öppna dörrar för nya möjligheter.

På grund av Covid-19 pandemin ändrades dock föreningens inriktning.

– Covid förändrade allt och vi beslöt att utveckla BE THE HERO till att bli en interaktiv utbildning riktad till Sveriges skolor. Den testades första gången på en skola i Södertälje 2021.Redan där och då förstod vi att vi knäckt koden. Barnen tycker att det är roligt och lärorikt, samtidigt som skolan har en färdig produkt som snabbt förändrar hur elever är mot varandra. Detta genom att få kunskap om mobbning, utanförskap och dess effekter. Nu skall vi under tre år utveckla BE THE HERO JUNIOR, vilket känns helt fantastiskt.

(Annonslänk)

Totalt blir det nya stödet för ”Be the hero of junior” 5.876.841 kronor , som ska utveckla interaktiva metoder som lär barn värdet av att inkludera istället för exkludera. Detta ska i sin tur leda till en bättre skolmiljö, gemenskap, minskad mobbning, utanförskap och stärker barns psykiska hälsa.

– Vi har träffat stiftelser, kommuner, politiker, stadsdirektörer, tjänstemän och andra som utger sig för att vilja vara en del av skapa en bättre framtid för Sveriges barn. Tyvärr har uttrycket ”Mycket snack och liten verkstad” aldrig varit mera rätt. När vi och andra pratar om de konsekvenser mobbning och utanförskap ger, med psykisk ohälsa, kriminalitet och självmord fungerar inte byråkrati, säger Johan Rolander projektledare Hero Of the Talk, och fortsätter.

– De som sitter på makt, ekonomi och ansvar, förblir ofta passiva. Däremot kan man ta miljontals skatteintäkter för att göra utredningar om varför samhället hamnat där det hamnat, istället för att ta tag i problemen för att de inte skall uppstå. Det konstiga är att alla är överens om att det är i skolan slaget måste vinnas, genom att ge barn goda värdegrunder och framtidsutsikter. Därför är det hedrande att Arvsfonden ser vad vi skapat och vi är beredda att ta en ledande roll i denna förändring, säger Rolander

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 december 2022 16:26
Senast uppdaterad: 14 december 2022 18:05

Fördel SSK efter vinsten i Umeå

ndhl-rogle---ssk-180224-7926jpg_53538953125_o

SSK Damlag jublar efter vinst, här mot Rögle Foto: Patric Gill

Södertälje Sportklubbs Damlag vann på torsdagen mot Björklöven i Umeå. Det var den första matchen i bäst av tre i det som är Play off 1 och ett av hinderna på vägen mot SHDL.

SSK har 1-0 i matcher och kan säkra vidare avancemang idag när de två lagen drabbar samman igen, den här gången i Scaniarinken.

-Fokuset måste vara här och nu, säger damlagets huvudtränare Robert Johansson som inte vill gå händelserna i förväg.

SSK har i de allra flesta matcherna den här säsongen varit ett klart bättre lag än sina motståndare. Men i matchen mot Björklöven förlorade laget för första gången skottstatistiken i en match. Något som tränare Johansson till delar också tyckte präglade matchen.

-Jo kanske lite, speciellt då i första perioden då de kommer ut hårt på oss precis som vi pratat om. Tycker i andra att vi flyttar upp spelet från start och börjar flytta puck som vi pratade om i pausen. Men ett par utvisningar rycker sönder vårt momentum.

-I tredje spelar vi sjukt bra defensivt och bjuder inte på något egentligen. Jag är så stolt över tjejerna som ger allt för varandra i denna tuffa bortamatch och vi tar en riktig lag seger.

Var fokus på försvarsspelet en del av er gameplan? 

-I detta skede på säsongen där ingen målskillnad eller andra parametrar spelar någon roll är ju försvarsspelet en än viktigare del för att inte bjuda på något. Dessutom ge oss möjligheter att vara kreativa när vi får våra lägen.

I slutet av en säsong och när de viktigaste matcherna ska avgöras så ska rutin och erfarenhet inte underskattas. Någon som varit med ett tag och är en av SSK:s mest erfarna spelare är målvakten Lovisa ”Lollo” Berndtsson, 35. I torsdags häll hon nollan i Umeå.

Lovisa Berntdsson höll nollan när SSK vann första matchen i bäst av tre mot Björklöven i Umeå Foto: Patric Gill

-Lollo gör en riktigt stabil insats med bra support från försvaret, all erfarenhet kommer vara viktig och så även den som Lollo bidrar med.

-Hon är en riktigt professionell atlet som vet vad som krävs och delar med sig av sina erfarenheter. Är även en kravställare på träning och match, det var därför vi signade henne för den resa vi är på.

Nu har ni chans att avgöra på lördag. Men viktig att inte sväva iväg utan fokusera steg för steg? 

-Precis, nu vann vi uppe i Umeå och har njutit av det men fokuset måste vara här och nu. På den utmaning som kommer i morgon Lördag, det är superviktigt.

Hur ser uppladdningen ut matchdagen? 

-Den startar med en lättare träning fredag och lite snack om matchen uppe i Umeå.

Formeras laget likadant som i torsdags? 

-Vi tar ut laget efter fredagens träning.

Alla hela och friska? 

-Ja det är de.

Vad blir viktiga nycklar för er att avgöra i Templet?

-Vi återkommer ideligen till några ord och de är, Enkelt, Beslutsamhet, Attityd och Support så det kör vi på även i fortsättningen.

Kommer ert spel/gameplan se annorlunda ut? 

-Nej egentligen inte , vi vill alltid spela ett aggressivt och rakt spel med högt pucktempo och hårt jobb, det kommer vi fortsätta med.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 23 februari 2024 20:09

Skottskadad 16-åring nedsövd i månader har nu vaknat

A747BD55-5C4C-42F9-AE1F-70156FD33CAD

Foto: Shamash Oyal

För snart tre månader sedan skottskadades en 16-åring allvarligt i Hovsjö och har varit nedsövd sedan dess. Nu har pojken, enligt uppgifter till LT, vaknat upp på sjukhus.

(Annonslänk)

Den 9 december sköts tre personer mitt i ett bostadsområde i Hovsjö. Två av de skadade klarade sig med lindriga skador, men den tredje, en 16-åring, hölls nedsövd på grund av allvarliga skador. Enligt uppgifter till Telgenytt sköts 16-åringen i ansiktet.

Efter skjutningen i Hovsjö lyckades polisen gripa tre misstänkta, varav två senare släpptes fria. Den tredje, även han 16 år, häktades misstänkt på sannolika skäl för försök till mord och grovt vapenbrott.

Dagarna innan jul grep spansk polis ytterligare två misstänkta män för inblandning: en 22-årig man från Södertälje och en 19-åring skriven i Stockholmsområdet. De misstänks för grovt skyddande av brottsling efter att ha hjälpt den yngre mannen, som misstänks för mordförsök, att fly med bil ner till Spanien.

16-åringen, som var kritiskt skadad, sövdes ner men ska nu ha vaknat upp på sjukhus efter två och en halv månad, rapporterar LT. Enligt tidningens uppgifter vågade läkarna inte väcka honom tidigare på grund av hans svåra skador.

BILDEXTRA: Skjutningen i Hovsjö

Polisen på plats i samband med skjutningen i Hovsjö.
Läsarbild

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 februari 2024 18:25
Senast uppdaterad: 23 februari 2024 18:25

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors