Företag i fokus:

Annons

Miljonbidrag till Hero of the talk – ”Helt fantastiskt”

318340484_900775327748269_5276058713808249357_n

Foto: Privat

Södertäljeborna, Nahir Oyal och Johan Rolander, arbetar aktivt för att motverka mobbning och utanförskap. Nu får grundarnas organisation, Hero Of The Talk Sweden, hela 5,9 miljoner kronor av Allmänna arvsfonden för att fortsätta arbetet med skolor runt om landet.

– Känns helt fantastiskt, säger Nahir Oyal efter beskedet.

Föreningen Hero of the Talk startade sin resa 2018 med syfte att genom, idrott, aktiviteter och interna utbildningar bidra till minskad mobbning och utanförskap, men även skapa förebilder bland barn och unga. 2019 fick föreningen 3,8 miljoner i bidrag av Arvsfonden och nu, tre år senare, får de ytterligare miljonbidrag som ska öppna dörrar för nya möjligheter.

På grund av Covid-19 pandemin ändrades dock föreningens inriktning.

– Covid förändrade allt och vi beslöt att utveckla BE THE HERO till att bli en interaktiv utbildning riktad till Sveriges skolor. Den testades första gången på en skola i Södertälje 2021.Redan där och då förstod vi att vi knäckt koden. Barnen tycker att det är roligt och lärorikt, samtidigt som skolan har en färdig produkt som snabbt förändrar hur elever är mot varandra. Detta genom att få kunskap om mobbning, utanförskap och dess effekter. Nu skall vi under tre år utveckla BE THE HERO JUNIOR, vilket känns helt fantastiskt.

(Annonslänk)

Totalt blir det nya stödet för ”Be the hero of junior” 5.876.841 kronor , som ska utveckla interaktiva metoder som lär barn värdet av att inkludera istället för exkludera. Detta ska i sin tur leda till en bättre skolmiljö, gemenskap, minskad mobbning, utanförskap och stärker barns psykiska hälsa.

– Vi har träffat stiftelser, kommuner, politiker, stadsdirektörer, tjänstemän och andra som utger sig för att vilja vara en del av skapa en bättre framtid för Sveriges barn. Tyvärr har uttrycket ”Mycket snack och liten verkstad” aldrig varit mera rätt. När vi och andra pratar om de konsekvenser mobbning och utanförskap ger, med psykisk ohälsa, kriminalitet och självmord fungerar inte byråkrati, säger Johan Rolander projektledare Hero Of the Talk, och fortsätter.

– De som sitter på makt, ekonomi och ansvar, förblir ofta passiva. Däremot kan man ta miljontals skatteintäkter för att göra utredningar om varför samhället hamnat där det hamnat, istället för att ta tag i problemen för att de inte skall uppstå. Det konstiga är att alla är överens om att det är i skolan slaget måste vinnas, genom att ge barn goda värdegrunder och framtidsutsikter. Därför är det hedrande att Arvsfonden ser vad vi skapat och vi är beredda att ta en ledande roll i denna förändring, säger Rolander

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 december 2022 16:26
Senast uppdaterad: 14 december 2022 18:05

Dyster månad: Bostadspriserna fortsätter att falla

Villa

Foto: Pexels

Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november i Sverige som helhet och faller för tre månader i rad.

– Sedan förra vårens toppnoteringar har nu bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige som helhet. Vi börjar nu helt klart närma oss det totala prisfall om 20 procent som vi har spått sedan en längre tid tillbaka, säger Robert Boije.

November var en svår månad för bostadsförsäljningen i Sverige, enligt SBAB:s och Boolis bostadsindex. Bostadspriserna sjönk överlag med 1,4 procent, där villapriserna föll med 0,8 procent och lägenhetspriserna med 0,7 procent. Prisfallet var mest påtagligt i Norra Sverige, särskilt för villor.

Villapriserna föll november med 1,8 procent i Sverige som helhet, med undantag för Mellersta Sverige där priserna ökade med 1,1 procent. Detta indikerar en övergripande nedgång i villapriserna på 0,6 procent när man beaktar säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter.

Priserna på både lägenheter och villor förväntas fortsätta minska.

– Ett mycket stort utbud och att många bostadsrättsföreningar troligen kommer att höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet och även därefter till följd av det kraftigt höjda ränteläget, talar rimligen för fortsatt prispress på lägenheter framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Jämfört med förra våren har bostadspriserna sjunkit med nästan 15 procent, där lägenhetspriserna minskat med 10,5 procent och villapriserna med 17 procent. De nuvarande prisnivåerna är de lägsta sedan 2015 för lägenheter och 2017 för villor. När man tar hänsyn till inflationen, har de reala bostadspriserna sjunkit med 26 procent sedan förra våren, med lägenhetspriserna ner 22 procent och villapriserna 28 procent.

Allt fler bostädet “Snart till salu” på bostadsmarknaden.
Säljare väljer nu allt oftare att preliminärt lista sina bostäder till ”Snart till salu” för att utvärdera marknadsintresset. Medan en del är beredda att sälja inom kort, föredrar andra att invänta ett mer fördelaktigt anbud.

Denna taktik, känd som förhandsmarknaden, har ökat markant under de senaste fem åren och utgör idag nästan hälften av alla bostadsannonser på Booli. Det bör dock noteras att denna trend varierar geografiskt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 16:03

MINGELBILDER v.48 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0002

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V. 47

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 00:43
Senast uppdaterad: 4 december 2023 01:21

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors