Företag i fokus:

Annons

Succé för Changmookwan taekwondo akademin under SM

318070998_859788075357468_6508667468345069840_n

Guldmedaljörerna Lucas Barjakob och Edward Ibrahim : Privat.

I helgen befann sig taekwondo akademin från Södertälje i Trollhättan för att tävla i Svenska Mästerskapen i taekwondo. En tävling där Södertäljeklubben utmärkte sig långt mycket bättre än sina motståndare.

Totalt hölls 18 tävlingar och i 16 av dessa kammade Södertäljeklubben, Changmookwan Akademin, tio guld-, fyra silver- och två bronsmedaljer. En av medaljörerna var 11-årigen, Edward Ibrahim, som fick med sig ett SM-Guld hem till Södertälje.

Men det är inte det först SM-guldet som Södertäljetalangen placerar på troféhyllan. Redan som 10-åring visade han resterande landet vad han går för.

11-årigen Edward Ibrahim. Foto Svetlana Lasković/reStrike.

– År 2021 vann jag mitt första SM-Guld och i helgen mitt andra. Känner en jätteglädje, all tid jag har lagt ner har gett resultat. Jag är så stolt över att tillhöra Changmookwan taekwondo Akademin, säger guldmedaljören, Edward Ibrahim, till Telgenytt.

Han inledde sin taekwondokarriär för knappt tre år senare och har sedan dess hunnit ta två SM-Guld, minst sagt väldigt imponerade av Södertäljebon.

Men det har varit en tuff väg till guldmedaljerna.

– Jag tränar nästan 10 timmar i veckan med mina vänner. Vi har blivit som en taekwondofamilj. Vi tränar hårt, vi skrattar, vi delar glädje och tårar tillsammans. Våran tränare Maestro Ninos är jättesträng, men han är väldigt snäll och tar hand om oss som en pappa gör med sina egna barn. Han är bäst, säger 11-årigen Ibrahim.

Södertäljebon Ninos Malki, även kallad Maesto, startade klubben Changmookwan taekwondo Akademin enbart för tre år sedan och har redan gjort sig ett namn för att vara en av landets bästa klubbar.

Efter helgens resa till Trollhättan har han svårt att sätta rätta ord för att beskriva hur stolt han är över alla deltagare.

Maestro Ninos Melki coachar under match. Foto: Svetlana Lasković/reStrike.

– Vilken helg. Ord kan inte beskriva hur stolta vi är över våra grymma elever. Som de kämpade och i hela 18 tävlingar kammade vi hem tio guld-, fyra silver- och två bronsmedaljer. Vi blev även utsedda till landets andra bästa klubb av 50 klubbar, säger Maestro Ninos Malki till Telgenytt.

Men Malkis klubb har även utmärkt sig utanför Sveriges gränser. Tidigare i år, den 4 juni, utnämndes akademin i Södertälje till Nordens och Baltikums bästa klubb.

I en stor tävling deltog eliten från Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island och från de baltiska Estland, Lettland och Litauen. Där och då satt taekwondo akademin staden Södertälje på kartan.

– Den är en stor ära att på så kort tid att bli nominerade och vinna nordiska mästerskapen. Jag är otroligt stolt över alla våra elever, avslutar Maestro Ninos Malki.

Changmookwan taekwondo Akademin i Södertälje. Foto: Privat.

Maestro Ninos Melki tillsammans med Lucas Barjakob efter en finalvinsten. Foto: Privat.

Guldmedaljören Edward Ibrahim. Foto: Privat

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 december 2022 00:12
Senast uppdaterad: 13 december 2022 00:12

Sluta svartmåla Södertälje Godner – Börja se det unika

Boel Godner

Foto: Shamash Oyal

”Politiker blir man enbart för att sko sig på andra”. Att uttrycka sig så gör vi inte. Ty det är att dra alla politiker över en kam – även om det finns politiker som utnyttjar sina positioner till egen fördel och agerar i första hand för egen vinning.

Vi avstår eftersom det skulle skapa politikerförakt och skada vår demokrati. Men Boel Godner (S) säger ”Det är verkligen så, man utbildar sig till advokater bara för att hjälpa de kriminella. Det gäller även läkare, mäklare och så vidare.” Uttalandet gjordes vid ett seminarium på Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS.

Vid kontroller i Södertälje hittades ”ett helt sjukhus under marken” lägger Godner till, vilket för tankarna till Hamas tunnlar och inte till den källarvåning det var. Dessa uttalanden är knappast sakliga än mindre ansvarsfulla och leder till polarisering.

Boel Godner vill vara bäst i klassen i brottsbekämpning och hennes retorik liknar mer och mer regeringens och dess samarbetsparti Sverigedemokraterna. Hon upprepar och sprider samma budskap om en nidbild av Södertälje till omvärlden.

”Konsekvenserna av Godners beskrivning av staden är tydligt negativa och förödande.”

Vi hör sällan Godner prata om inkludering, de goda krafter som finns här och om det som är unikt med staden. Konsekvenserna av Godners beskrivning av staden är tydligt negativa och förödande. Vi ser att goda krafter och verksamheter försvinner från kommunen, senast KTH som beslutat att flytta. Placeringen av Utbetalningsmyndigheten i Södertälje bedömdes av finansminister Elisabeth Svantesson (M) som ”omdömeslös”.

I sin iver att visa omvärlden, regeringen och övriga kommuner i Sverige hur ”duktigt” det jobbas med brottsbekämpning skjuter Godner sig själv i foten. Det är inte så konstigt att företag och myndigheter väljer bort Södertälje. Vi börjar nu fråga oss själva om det är värt att bo kvar eller jobba här när vi gång på gång ser hur vår stad svartmålas eller ännu värre när vi och våra barn pekas ut som potentiella kriminella. Vem vill i dag förknippas med Södertälje?

Några säger ”den som har rent mjöl i påsen behöver inte oroa sig”, men så är det inte.

Detta bidrar till en tystnadskultur som utvecklas och växer sig starkare. Några säger ”den som har rent mjöl i påsen behöver inte oroa sig”, men så är det inte. Vi är en stor grupp assyrier/syrianer som bor här. När det också uttryckligen sägs att infiltration sker i kyrkor, föreningar och på bröllopsfester är det, som assyrier/syrian, lätt att känna sig träffad. Att gå runt med känslan av att vara utpekad och särbehandlad är inget annat än att utsättas för minoritetsstress.

Minoritetsstress och övriga negativa konsekvenser av en retorik som svartmålar Södertälje drabbar även kommande generationer. Detta känner våra barn av och det begränsar deras liv redan innan de ens hunnit bli en del av samhället.

Som vanliga Södertäljebor hamnar vi och våra barn mellan två destruktiva krafter. Å ena sidan den organiserade brottsligheten som vi mer än något vill bekämpa, å andra sidan stigmatiseringen som sipprar ut ur Södertäljes stadshus.

En god samhällsutveckling för Södertälje kräver förutom brottsbekämpning också aktiva åtgärder för ökat samhällsengagemang, inkludering och social sammanhållning där alla goda krafter behövs och får bidra i det viktiga förebyggande arbetet.

Vi uppmanar Godner att ändra sin retorik med att svartmåla staden och i stället börja bygga upp tillit mellan människor, olika grupper och institutioner.

Sanny Shamoun
fil dr psykologi

Hülya Koc
fil kand företagsekonomi

Yelda Hadodo
skådespelare/regissör

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 december 2023 21:00
Senast uppdaterad: 8 december 2023 18:28

Snabbussar och fler avgångar – succé för kollektivtrafiken

IMG_9098

Foto: Alexander Isa

Den stora satsningen på kollektivtrafiken i Södertälje med bland annat nya snabbusslinjer och fler avgångar har gett resultat. På ett år har antalet bussresenärer ökat med 16 procent i kommunen.

I augusti 2022 skrev Södertälje kommun, Nobina och Region Stockholm på en avsiktsförklaring för att utveckla kollektivtrafiken i Södertälje. Målen var bland annat att förbättra stadsbusstrafiken och utveckla landsbygdstrafiken. Redan nu, drygt ett år senare, har satsningen fått effekt. Det uppger Södertälje kommun på sin hemsida.

Julkassen: Samarbete mellan Telgenytt och St:Afrems ortodoxa kyrka

Nya snabbusslinjer med halverad restid har införts och 3000 fler resor görs varje dag med kollektivtrafiken i kommunen.

– Snabbussarna har blivit en jättesuccé och är fullsatta åt bägge håll, säger Mats Johannesson, samhällsbyggnadsstrateg i Södertälje på kommunens hemsida.

Även landsbygdstrafiken utvecklas med fler avgångar och hållplatser på Mörkö, medan det på Nyköpingsvägen planeras för nya busskörfält för att slippa fastna i bilköer.

– Att vi i detta strategiska samarbete genomför åtgärder för bussarnas framkomlighet gör kollektivtrafiken ännu mer attraktiv, säger Håkan Karlsson, projektledare på Region Stockholm.

Satsningen på kollektivtrafiken i Södertälje fortsätter de kommande åren för att locka fler att välja bussen framför bilen.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 december 2023 18:12
Senast uppdaterad: 8 december 2023 18:26

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.