Företag i fokus:

Annons

Här visar Södertäljeelever experiment för nobelpristagare

nobell

Foto: Privat.

I helgen framförde elever från Lina grundskola ett experiment vid Nobelprisutdelning i Stockholm. Ett tillfälle som möjliggjordes tack vare läraren Vesna Ramovic som hyllats för sitt arbetssätt att involvera elever i undervisningen.

Fredagen den 9 december befann sig lärarna Vesna Ramovic och Jennifer Anter i den brittiska ambassaden med sina eleverna från grundskolan i Lina, Bronaya Al-Jumaili, Leyona Can, Marius Qaseer och Lucio Koraag.

Där fick de mingla med gäster, träffa nobelpristagaren och slutligen utföra ett eget experiment som de döpt till elefanttandkräm.

Södertäljeeleverna fick stor uppmärksamhet under nobelprisutdelning. Foto: Privat.

– Alla blev nyfikna på experimentet och ställde frågor till eleverna och nobelpristagaren blev imponerad av hur fantastiskt duktiga eleverna var, säger läraren Vesna Ramovic till Telgenytt.

Vesna Ramovice är en erfaren lärare med 12 år i bagaget. När Kemilärarnas resurscentrum efterfrågade en engagerad lärare som jobbar på en icke privilegierad skola, där alla föräldrar inte har en akademisk utbildning, blev hon varmt rekommenderad av Maria Weiland från kommunen.

Weiland, som är utvecklingslärare och doktorand på Södertälje kommun samt Stockholms universitet, uppmärksammade Ramovic när de för några år sedan arbetade ihop.

Jennifer Anter, Bronaya Al-Jumaili, Leyona Can, Marius Qaseer, Lucio Koraag och Vesna Ramovic. Foto: Privat.

– Hon gillade mitt sätt att arbeta på och sättet att inkludera och motivera eleverna, berättade Ramovic i slutet på november till Telgenytt.

Ramovic fick uppdraget att välja ut fyra elever för att delta vid Nobelprisutdelningen och valde elever som utmärkt sig inom No-ämnen. På plats fick de bland annat träffa förra årets Nobelpristagare, David W.C. MacMillan, samt visa ett experiment som hör ihop med det han fick pris för.

När det var dags för uppvisning visade eleverna på lugna nerver och såg fokuserade ut genom hela experimentet, något de även fick beröm för.

Men innan de tackades av gav nobelpristagaren sitt tips till Södertäljeeleverna.

– Han tyckte inte att de såg stressade ut utan de log hela tiden under experimentet, att det är de som kemi går ut på – att ha det roligt. Han tipsade om att lägga jod istället för väte peroxid nästa gång, då smäller det upp till taket, säger läraren Vesna Ramovic till Telgenytt.

Under Nobelprisutdelning i brittiska ambassaden. Foto: Privat.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 december 2022 16:00
Senast uppdaterad: 13 december 2022 15:29

Hyreshöjning för 11 000 lägenheter överenskommen

Telge

Foto: Alexander Isa

Telgebolagen och Hyresgästföreningen har efter ”tuffa och intensiva förhandlingar” kommit överens om en hyreshöjning på 4 procent för 2024 för de närmare 11 000 hyreslägenheter som Telgebolagen förvaltar i Södertälje.

Telgebolagen har ett flerårigt hyresavtal med Hyresgästföreningen. Eftersom det ekonomiska läget har förändrats kraftigt sedan avtalet tecknades 2021, har man nu kommit överens om ett kristillägg på 1,95 procent för 2023 års hyror, vilket tas ut från 1 januari 2024.

Det innebär att den totala hyreshöjningen blir 5,95 procent från årsskiftet. Något som ligger under den genomsnittliga hyreshöjningen i Stockholmsregionen, som för 2023 landade på 4,2 procent. 

Hyresgästföreningen hade velat se en lägre höjning med tanke på hyresgästernas ansträngda ekonomi, men anser att överenskommelsen är rimlig med hänsyn till den allmänna kostnadsutvecklingen.

– I en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar, trots tuffa förutsättningar, säger Hassan Jama, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm till TT. 

Telgebolagen hyresutveckling 2020-2024

ÅrHöjningar för TelgebolagenSnitthöjningar i region Stockholm
20202,05 %1,93 %
20211,45 %1,61 %
20221,69 %1,72 %
20231,83 % (+ 1,95 %*)4,20 %
20244 %Ej klara

*Kristillägg för 2023 års hyra uttas från 1 januari 2024

Skribent: Lucas T.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 16:40
Senast uppdaterad: 28 november 2023 16:40

Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

El eluttag

Foto: Alexander Isa

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 1,53 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan i mars.

Dygnspriset på el är på onsdag, den 29 november, 1,53 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 6 mars har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,21 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Nykvarn och Södertälje med timdebiterade avtal betalar som mest 2,86 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 samt 18 och 19 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,07 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 2 kronor).

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,78 kronor per kilowattimme, alltså ungefär fyra gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,21 kronor per kilowattimme.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 15:05
Senast uppdaterad: 28 november 2023 15:05

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors