Företag i fokus:

Elpriset stiger till nya nivåer – Bland det dyraste sedan 2019

El eluttag

Foto: Alexander Isa.

Priset på elanvändning fortsätter att stiga kraftigt. På knappt två veckor har priset per kWh ökat med över en krona och når nu nya nivåer.

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 4,79 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan i augusti. Det är det fjärde högsta dygnspriset sedan 2019 och högre än någon dag under förra vintern. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,25 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Södertälje med timdebiterade avtal betalar som mest 7,25 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst. Det är också historiskt högt. Priset under topptimmen är den sjunde högsta noteringen hittills.

(Annonslänk)

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 9,57 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 19 kronor för den som har ett elavtal med timpris. Under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 8 kronor.

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,31 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,58 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 2,80 kronor per kilowattimme, alltså ungefär nio gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,46 kronor per kilowattimme.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 december 2022 00:13
Senast uppdaterad: 13 december 2022 00:13

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Företaget korad till Årets Cityföretag vid Södertäljegalan

City

Foto: Södertälje City

Under tisdagskvällen hyllades det lokala näringslivet vid Södertäljegalan, där ICA Kringlan korades till Årets Cityföretag 2023. Denna utmärkelse betonar vikten av framstående lokala företag.

Södertäljegalan, som ägde rum under tisdagen, är en årlig tillställning som syftar till att stärka det lokala företagsklimatet och lyfta fram företag och personer som bidrar positivt till Södertäljes samhälle. Galan arrangerades gemensamt av Södertälje Kommuns Näringslivsavdelning och Företagarna Södertälje-Nykvarn.

Under evenemanget, som är en del av Södertälje Företagardag, tilldelades ICA Kringlan utmärkelsen Årets Cityföretag. Butiken, belägen i shoppingområdet Kringlan, vann priset i konkurrens med andra framstående lokala verksamheter, inklusive klädbutiken Johnells och Caesars American & Italian Kitchen, en populär restaurang vid Stora Torget.

Utmärkelsen är en erkänsla av ICA Kringlans betydande insatser och dess roll i att förbättra handelsmiljön i stadskärnan. Denna framgångsrika kväll fortsätter att stärka Södertäljes rykte som en stad som värdesätter och stödjer sitt lokala näringsliv.

Juryns motivering:
Årets Cityföretag prisas för sin förmåga att erbjuda personlig och kompetent service som sätter individen i centrum. Med stort hjärta för kundens behov skapas långvariga och positiva relationer med stadskärnans besökare.

Den positiva andan genomsyrar hela företaget – och lika mycket som man brinner för kunden brinner man också för hela staden och dess välmående. Engagemanget är stort i att skapa gemenskap och delta i aktiviteter som är öppna för alla. På så vis förmedlar man Södertäljeandan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 09:47
Senast uppdaterad: 17 april 2024 09:47

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors