Företag i fokus:

Tom Tits och grundsärskola i nytt spännande experiment

IMG_7119

Foto: Markus Crépin / Arkivbild.

Tom Tits nya experiment har invigts med syfte att främja elever i särskolan. Ett experiment som framtagits i nära samverkan med elever, elevassistenter och lärare från Stålhamra grundsärskola.

Vetenskapsmuseum i Södertälje Tom Tits presenterar ett nytt och spännande experiment – Sinnesglänta, ett unikt och ett längre samarbete med elever från grundsärskolan och Hedlunds stiftelse.

– Vi vill att Tom Tits Experiment ska vara tillgängligt för olika grupper av besökare. Vi har presenterat olika experiment för särskoleeleverna som har fått jobba med nya grejer varje månad, säger Johanna Junback, pedagog och projektledare på Tom Tits Experiment.

– Sedan har vi tillsammans med lärare och elevassistenter mejslat fram en väg att arbeta med eleverna. Efter hand blev det tydligt att eleverna ville fokusera på våra sinnen, säger Johanna Junback, pedagog och projektledare på Tom Tits Experiment, säger Junback.

(Annonslänk)

Samarbetetsprojektet, som pågått under flera år, sätter ljus, färg och sinnesstämning i fokus och ger en unik upplevelse. Här ges besökarna möjligheten att genom deras sinnen uppleva hur färger påverkar humöret och hur omgivningen uppfattas.

Syfet med projektet, som invigdes den 6 december, är att vi ska lära oss av varandra samt genom samskapande främja elever i särskolan.

På Tom Tits vill man vara ett klassrum för barn och ungdomar och har även specialöppet på tisdagmorgnar. Dels då små undervisningsgrupper kan utforska Tom Tits i lugnare tempo och dels för att tillgängliggöra utställningarna för särskolan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 december 2022 08:30
Senast uppdaterad: 11 december 2022 12:58

Milla Sjöstrand rankad som en av Sveriges största talanger

Milla, Foto Michiel Pompert

Milla Sjöstrand
Foto: Michiel Pompert

Milla Sjöstrand, 16, från Södertälje, har klättrat på Aftonbladets årliga ranking av Sveriges största talanger.

Aftonbladets Sportbladet har för tredje året i rad listat Sveriges mest lovande talanger inom olika sporter, och bland de topp 20 återfinns Södertäljes egna racingstjärna, Milla Sjöstrand. Milla, som är Sveriges snabbaste kvinnliga gokartförare, har imponerat stort på motorsportscenen och utses till Sveriges största talanger mellan 15 och 20 år. Hon avancerar från plats 20 förra året till plats 18 i år.

(Annonslänk)

Sjöstrand har deltagit i FIA:s satsningar på kvinnliga förare och tar nu sin karriär utomlands. Under 2024 tävlar hon för MP Motorsports kartingteam Kartstore Benelux i det nederländska mästerskapet.

Nu berättar hon för Aftonbladet om bytet till banracing och målsättningen att köra F1 i framtiden.

– Min målsättning är att utveckla min körning i en internationell miljö med ett bra team. Det är för mig ett nytt team, nytt chassi, ny motortyp, nya däck och nya banor, men jag vill göra bra resultat under säsongen även om det är mycket att lära mig så här i början, säger hon till tidningen.

Hon har dessutom även inlett ett samarbete med Minardi Management, vilket ger henne goda utvecklingsmöjligheter inom formelbilsracing på flera nivåer, inklusive F4, F1 Academy, Formula Regional, F3 och F2.

Milla Sjöstrand under F4-test i Italien i höstas.
Foto: FIA

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 17:15
Senast uppdaterad: 17 maj 2024 17:16

Kortköpsproblem hos flera matbutiker

Kort-Babs-terminal-PEXELS

Foto: Pexels

Flera av Axfoods butiker, inklusive Hemköp och Willys, har just nu problem med kortköp. Teknikstrulet påverkar även Snabbgross.

Axfoods dagligvarubutiker, såsom Hemköp och Willys, har drabbats av problem med kortköp. Enligt uppgifter till Telgenytt har även Snabbgross i Södertälje, som också tillhör Axfood, påverkats av tekniska störningar.

Enligt Johanna Eurén, presskontakt på Willys som Aftonbladet varit i kontakt med, handlar det om problem med blipp-funktionen i kortterminalerna. Störningen är tillfällig och påverkar troligtvis butiker i hela landet.

Problemen beror på tekniska problem hos bolagets betaltjänstleverantör.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 13:23
Senast uppdaterad: 17 maj 2024 15:22

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors