Företag i fokus:

Annons

SBBKs Edessa Noyan lämnar för spel i USA – ”Jag är beredd”

317024968_832145191173569_5302030907646826312_n

Foto: Privat.

Södertäljetalangen och SBBKs-stjärnan, Edessa Noyan, följer sin dröm om en internationell karriär i basket.

Inom kort lämnar hon klubben i Södertälje för att flytta till USA för spel i College.

– Känns som en dröm som nu blir sann, säger SBBK-stjärnan, Edessa Noyan, till Telgenytt.

18-årigen Noyan har sedan tidigare uppmärksammats för kvalitén och den stark spelstilen som ung basketspelare. På kort tid har hon hunnit representera flera klubbar så som Botkyrka, Huddinge samt gjort landslagsdebut och anslöt sig till anrika klubben SBBK år 2020 som 16-åring.

SBBK-stjärnan, Edessa Noyan. Foto: Privat.

Nu blir det utlandsflytt och spel på College i San Francisco med sikte på en internationell karriär.

Stort grattis Edessa, hur känns det?

– Tack så mycket. Jag har alltid tänkt på att spela college, så att kunna få göra det nu och uppleva allt som kommer med det känns jättespännande, säger 18-årignen.

Det är ett stort steg i karriären, hur ser du på flytten till USA?

– Att få flytta till USA är ett stort steg, men jag tror att jag är beredd och ser det här som ännu ett sätt för mig att utvecklas. Jag och tränaren har pratat om saker jag kommer att behöva utvecklas i för att kunna ta mig långt, som till exempel att spela lite mer ute på plan. Förhoppningsvis utvecklas jag så att jag sedan kan spela professionellt i andra länder och leva på basketen, avslutar Edessa Noyan till Telgenytt.

SBBK-stjärnan, Noyan, var även en av de främsta spelarna när svenska landslaget, U18, blev nordiska mästare tidigare i år. Nu följer hon nästa stora kliv i karriären och flyttar till USA för att spela basket på College med University of San Francisco.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2022 14:55
Senast uppdaterad: 2 december 2022 14:55

Lerduveskytte ny OS-dröm för Elias Thidell

Elias-Thiden

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

En ny stjärna är på väg upp på den olympiska himlen. Elias Thidell, lerduveskytt från Södertälje, siktar på OS 2028.

Det hela började för ett och ett halvt år sedan när den olympiske silvermedaljören Håkan Dahlby upptäckte talangen 31-årige Elias Thidell på skjutbanan i Nykvarn. Dahlby blev imponerad av Elias skicklighet och frågade om han ville satsa på den olympiska grenen trap.

Trap innebär att skytten skjuter mot lerduvor som kastas iväg i upp till 120 km/h från 15 olika kastare på banan. Det är en utmanande precisionssport som kräver snabbhet, fokus och uthållighet.

Elias har fullt fokus när leverduvan skjuts ut i hög hastighet. Foto: Privat

Elias har under det senaste året tränat flitigt under coachen Dahlbys ledning och utvecklats i rasande fart. Höjdpunkten hittills var när han tog sig till SM-finalen i trap i augusti efter att ha skjutit mot den svenska eliten.

– Snittresultatet ligger oftast runt 120 träffade lerduvor av 125 möjliga med goda väderförhållanden och blyhagel på världsnivå för finalplats. Men det är ytterst få som lyckas pricka alla 125, säger Elias som har ett personbästa på 123/125 träff.

I januari 2024 väntar den första internationella tävlingen, Grand Prix International Costa del Sol Olympic Trap i Spanien. Här möter Elias skickliga skyttar från bland annat Italien och Spanien, länder där sporten är väldigt populär.

Målsättningen är OS 2028, för detta behöver Elias ta en kvotplats på någon framtida internationell tävling. Men med flitigt tränande och stödet från den fyrfaldige olympiern Dahlby ser framtiden ljus ut för den lovande lerduveskytten.

– Jag har fått massor av erfarenhet det senaste året och utvecklats väldigt mycket. Nu gäller det bara att behålla fokus och fortsätta träna hårt inför de internationella tävlingarna, säger en entusiastisk Elias Thidell.

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

Elias Thidell: Foto Privat

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 12:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:36

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors