🕝 1 minuter
Så ska kommunen hjälpa elever i rätt riktning - "Unikt för Södertälje"
Publicerad 2 december 2022 11:50
Uppdaterad 2 december 2022 11:50

Arkivbild

För vissa elever är gymnasievalet lätt, för andra är det betydligt svårare. Men en sak är säker – det finns en gymnasieutbildning för alla.

Nu har Södertälje kommun gjort det enklare för högstadieeleverna, genom ett sökverktyg, att ta reda på vilka program de är behöriga till.

– Det här verktyget är unikt för Södertälje, säger Camilla Andersson, SYV-samordnare i Södertälje kommun och initiativtagare till sökverktyget, i ett pressmeddelande.

Snart öppnar valet av skola och gymnasieutbildning som eleverna ska läsa i tre år framåt. Givetvis är det mycket att tänka på inför och flera elever har många funderingar så som behörighet, samt hur långt betygen räcker.

Nu har Södertälje kommun lanserat ett unikt sökverktyg och webbplats som kommer att underlätta högstadieelevernas sökprocess.

(Annonslänk)

– Vi vill att det ska vara lätt för eleverna och deras vårdnadshavare att se vilka vad de är behöriga till, vilka utbildningar som finns i Södertälje och ge dem verktyg för att öka sin valkompetens. Vi vill att eleverna gör rätt gymnasieval från början eftersom det ökar deras chanser att klara av sin utbildning med bra betyg, säger SYV-samordnaren Camilla Andersson.

I kommunens unika sökverktyg kan eleverna på ett enkelt sätt hitta värdefull information att tänka på inför gymnasievalet, samt ta reda på vilka program de är behöriga till. Även vårdnadshavare kommer att kunna nyttja kommunens kostnadsfria tjänst, oavsett om ansökan gäller kommunal, fristående eller anpassad gymnasieskola/gymnasiesärskola.

– Jag hoppas att detta är ett steg i rätt riktning för att våra elever och deras vårdnadshavare ska se fler karriärvägar, säger Johan Abrahamsson, tf utbildningsdirektör.

Sökverktyget, som kommer att vara ett viktigt arbetsverktyg för studie- och yrkesvägledare, är en av kommunens flera insatser för att öka valkompetensen.

Här hittar du information om behörighetsregler och meritvärde.

Dela artikeln