Företag i fokus:

Resan till att hitta sig själv – Bra initiativ Ung fritid

316748369_376056511390565_1704978910541792310_n

Tina Qvinnström, Ung fritid. Pressbild.

I helgen anordnas Starka tjej-mässan i stadshuset för att uppmärksamma tjejers och icke-binäras rättigheter. Vilket bra initiativ av Tina Qvinnström och Ung fritid.

Ungdomar idag har det tufft nog som det är med sin pubertet. Identitetsskapande. Leva livet efter samhällets normer och samhällets krav. Svårigheterna med att kategorisera sig själv. Tillhöra en könsnorm och vara en stereotyp har lett till mycket förvirring och ensamhet.

Tjejer eller killar som förklarar sig själva som icke binära är inte alls särskilt uppskattade i samhället. Normen vill ha ett antingen eller. Antingen är du flicka eller pojke. Man eller kvinna. Vad ska icke binär ens betyda? Att man får rättigheten att se sig själv precis som man vill vara. Ingen annan än en själv ska avgöra eller få sätta sin prägel på det. Så är det sällan. Tyvärr.

Samhällsutveckling har gått framåt, men i många anseenden är den inte där vi önskar att den var med hur acceptansen till människors olikheter är. Vi vill gärna tro att man accepteras oavsett vem man är. Hur man är. Men hur modernt ett samhälle än blir, kommer huvuden vändas om på torget när en person sticker ut med sitt utseende eller inte ingår i mottagarens uppfattning av personen ifråga. Fördomar lever idag och är mycket synliga i vissa sammanhang.

(Annonslänk)

Utvecklingen kan gå framåt. Den må ha gjort det i många aspekter. Det gäller att också förstå hur vissa saker inte kommer lyftas upp om inte intresset lyfts upp av den som är engagerad i frågan. Oftast är det en som är berörd av frågan som engagerar sig i hjärtefrågorna.

Eldsjälen Tina Qvinnström som är projektledare för Starkare tjejer-mässan säger, i ett pressmeddelande följande, – ”Vi vill uppmärksamma tjejers och icke-binäras rättigheter samt visa att dessa grupper är minst lika bra som andra. På mässan kommer det finnas ett helt gäng utställare med varierade verksamheter och produkter.”

Starka budskap från Tina, som också lockar sångerskan Lisa Ajax och Jeanette Höglund från ”vid din sida” till en mässa som ska hållas i stadshuset nu på lördag, den 3 december.

Dagen i ära kommer att rikta sig till framförallt tjejer med åldern inne, för att hitta trygghet, tillhörighet, gemenskap i att det finns desto fler i Södertälje som går igenom svårigheter. En resa i att hitta sig själv. Den man är. Den man vill vara. Den man kommer bli.

Vilket bra initiativ Tina Qvinnström från Ung fritid, som lyfter en viktig fråga och fundering bland många av våra ungdomar.

Är du i en identitetsresa, besök mässan ”starka tjejer” för att hitta svar på dina frågor. Om inget annat får du en dag fylld med aktiviteter och möjligtvis nya kompisar. Kika in på Trombon salen den 3 december och säg ”Hej” till idolkändisen Lisa Ajax, Jeanette Höglund eller en massa andra starka tjejer – precis som du.  

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 november 2022 16:15
Senast uppdaterad: 30 november 2022 16:46

Milla Sjöstrand rankad som en av Sveriges största talanger

Milla, Foto Michiel Pompert

Milla Sjöstrand
Foto: Michiel Pompert

Milla Sjöstrand, 16, från Södertälje, har klättrat på Aftonbladets årliga ranking av Sveriges största talanger.

Aftonbladets Sportbladet har för tredje året i rad listat Sveriges mest lovande talanger inom olika sporter, och bland de topp 20 återfinns Södertäljes egna racingstjärna, Milla Sjöstrand. Milla, som är Sveriges snabbaste kvinnliga gokartförare, har imponerat stort på motorsportscenen och utses till Sveriges största talanger mellan 15 och 20 år. Hon avancerar från plats 20 förra året till plats 18 i år.

(Annonslänk)

Sjöstrand har deltagit i FIA:s satsningar på kvinnliga förare och tar nu sin karriär utomlands. Under 2024 tävlar hon för MP Motorsports kartingteam Kartstore Benelux i det nederländska mästerskapet.

Nu berättar hon för Aftonbladet om bytet till banracing och målsättningen att köra F1 i framtiden.

– Min målsättning är att utveckla min körning i en internationell miljö med ett bra team. Det är för mig ett nytt team, nytt chassi, ny motortyp, nya däck och nya banor, men jag vill göra bra resultat under säsongen även om det är mycket att lära mig så här i början, säger hon till tidningen.

Hon har dessutom även inlett ett samarbete med Minardi Management, vilket ger henne goda utvecklingsmöjligheter inom formelbilsracing på flera nivåer, inklusive F4, F1 Academy, Formula Regional, F3 och F2.

Milla Sjöstrand under F4-test i Italien i höstas.
Foto: FIA

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 17:15
Senast uppdaterad: 17 maj 2024 17:16

Kortköpsproblem hos flera matbutiker

Kort-Babs-terminal-PEXELS

Foto: Pexels

Flera av Axfoods butiker, inklusive Hemköp och Willys, har just nu problem med kortköp. Teknikstrulet påverkar även Snabbgross.

Axfoods dagligvarubutiker, såsom Hemköp och Willys, har drabbats av problem med kortköp. Enligt uppgifter till Telgenytt har även Snabbgross i Södertälje, som också tillhör Axfood, påverkats av tekniska störningar.

Enligt Johanna Eurén, presskontakt på Willys som Aftonbladet varit i kontakt med, handlar det om problem med blipp-funktionen i kortterminalerna. Störningen är tillfällig och påverkar troligtvis butiker i hela landet.

Problemen beror på tekniska problem hos bolagets betaltjänstleverantör.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 13:23
Senast uppdaterad: 17 maj 2024 15:22

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors