Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Resan till att hitta sig själv – Bra initiativ Ung fritid

316748369_376056511390565_1704978910541792310_n

Tina Qvinnström, Ung fritid. Pressbild.

I helgen anordnas Starka tjej-mässan i stadshuset för att uppmärksamma tjejers och icke-binäras rättigheter. Vilket bra initiativ av Tina Qvinnström och Ung fritid.

Ungdomar idag har det tufft nog som det är med sin pubertet. Identitetsskapande. Leva livet efter samhällets normer och samhällets krav. Svårigheterna med att kategorisera sig själv. Tillhöra en könsnorm och vara en stereotyp har lett till mycket förvirring och ensamhet.

Tjejer eller killar som förklarar sig själva som icke binära är inte alls särskilt uppskattade i samhället. Normen vill ha ett antingen eller. Antingen är du flicka eller pojke. Man eller kvinna. Vad ska icke binär ens betyda? Att man får rättigheten att se sig själv precis som man vill vara. Ingen annan än en själv ska avgöra eller få sätta sin prägel på det. Så är det sällan. Tyvärr.

Samhällsutveckling har gått framåt, men i många anseenden är den inte där vi önskar att den var med hur acceptansen till människors olikheter är. Vi vill gärna tro att man accepteras oavsett vem man är. Hur man är. Men hur modernt ett samhälle än blir, kommer huvuden vändas om på torget när en person sticker ut med sitt utseende eller inte ingår i mottagarens uppfattning av personen ifråga. Fördomar lever idag och är mycket synliga i vissa sammanhang.

(Annonslänk)

Utvecklingen kan gå framåt. Den må ha gjort det i många aspekter. Det gäller att också förstå hur vissa saker inte kommer lyftas upp om inte intresset lyfts upp av den som är engagerad i frågan. Oftast är det en som är berörd av frågan som engagerar sig i hjärtefrågorna.

Eldsjälen Tina Qvinnström som är projektledare för Starkare tjejer-mässan säger, i ett pressmeddelande följande, – ”Vi vill uppmärksamma tjejers och icke-binäras rättigheter samt visa att dessa grupper är minst lika bra som andra. På mässan kommer det finnas ett helt gäng utställare med varierade verksamheter och produkter.”

Starka budskap från Tina, som också lockar sångerskan Lisa Ajax och Jeanette Höglund från ”vid din sida” till en mässa som ska hållas i stadshuset nu på lördag, den 3 december.

Dagen i ära kommer att rikta sig till framförallt tjejer med åldern inne, för att hitta trygghet, tillhörighet, gemenskap i att det finns desto fler i Södertälje som går igenom svårigheter. En resa i att hitta sig själv. Den man är. Den man vill vara. Den man kommer bli.

Vilket bra initiativ Tina Qvinnström från Ung fritid, som lyfter en viktig fråga och fundering bland många av våra ungdomar.

Är du i en identitetsresa, besök mässan ”starka tjejer” för att hitta svar på dina frågor. Om inget annat får du en dag fylld med aktiviteter och möjligtvis nya kompisar. Kika in på Trombon salen den 3 december och säg ”Hej” till idolkändisen Lisa Ajax, Jeanette Höglund eller en massa andra starka tjejer – precis som du.  

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 november 2022 16:15
Senast uppdaterad: 30 november 2022 16:46

10 miljarder kronor i elstöd till landets hushåll

Eluttag

Arkivbild.

Den 9 januari fick Svenska kraftnät uppdrag av regeringen att utforma ett förslag att stödja hushåll i hela landet för elkostnader under november och december 2022. Idag lämnades ansökan till Energimarknadsinspektionen som innebär 10 miljarder i elstöd till landets hushåll.

Svenska Kraftnät meddelar att alla hushåll med eget elnätsavtal kommer att erhålla kontantstöd som kompenserar för höga elpriser under november och december 2022. Stödets storlek beror på förbrukad elmängd och var i landet förbrukningen skett.

80% av den förbrukade elen kommer att ersättas – utan ett tak.

– I enlighet med uppdraget från regeringen utgår även denna modell för elstöd från ett genomsnittligt elpris på dagen före-marknaden i respektive elområde minus ett referenspris på 75 öre per kWh. Det innebär att hushåll i elområde 1 och 2 får 90 öre per förbrukad kWh; i elområde 3, 126 öre och i elområde 4, 129 öre, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Regeringen hade önskat ett tak för stora elkonsumenter, men det har inte blivit möjligt på grund av kort tidsram och tekniska svårigheter. Svenska Kraftnät har ansökt om att få använda högst 10 miljarder kronor för ytterligare ett elstöd och för att täcka administrationens kostnader.

Vidare framgår det att hushållet, en fysisk person, måste ha ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för att vara berättigad stödet.

Förslaget om elstöd, som är framtagen av Svenska kraftnät och försäkringskassan på uppdrag av regeringen, måste först godkännas av Energimarknadsinspektionen innan utbetalningar av elstödet möjliggörs.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 18:30
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:37

Södertäljebo misstänkts för bombdåd i Upplands Väsby

polis

Arkivbild

Tidigt på söndagsmorgonen detonerade en kraftig bomb i ett bostadsområde Upplands Väsby. Nu framkommer det uppgifter om att en 25-åring man från Södertälje har gripits.

Efter midnatt, natten mot söndag, inträffade två explosioner kort efter varandra. Klockan 02.17 explodera en bomb vid en port till ett flerfamiljshus i Upplands-Bro. Knappt två timmar senare, klockan 03:58, inträffade ännu en explosion – den gången i Upplands Väsby.

Bägge portarna fick omfattande skador, men ingen person ska ha kommit till skada. Polisens bombtekniker befann sig under söndagen på platserna och inledde förundersökningar om allmänfarlig ödeläggelse. Men vid 12-tiden på söndagen uppgav polisen att en man gripits och är skäligen misstänkt för sprängningen i Upplands Väsby.

”Det utredningsarbete som har gjorts i förundersökningen har lett till fram att en man i 25 års åldern greps misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han är efter beslut av åklagare anhållen skäligen misstänkt för brottet.”, skriver polisen på sin hemsida.

Den gripne ska, enligt LT, var skriven i Södertälje och vara känd av polisen sedan tidigare samt ha kopplingar till den drogrelaterade miljön. För drygt ett år sedan hittade polisen sprängdeg och sprängpatroner som han förvarade i sin garderob. Enligt tidningen greps han efter att han själv uppmanat sin mamma att ringa polisen och berätta att han hade en bomb förvarat i en påse i garderoben

Gripandet blir den andra på kort tid som en Södertäljebo grips för inblandning i sprängningar i Stockholmsområdet. En 23-åring från Södertälje häktades lördagen den 21 februari för inblandning när en kraftig bomb detonerade i ett kontorsområde i Kista.

Skjutning mot lägenhetsdörr i Södertälje, onsdag 25 januari.

Den senaste två detonationerna, i Upplands-Bro och Upplands Väsby, ska enligt SVTs uppgifter ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han fortsätter med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat. Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro.

Föregående vecka avlossades skott mot en lägenhetsdörr i centrala Södertälje som tros röra samma konflikten som pågår i Stockholm. Enligt uppgifter var den tilltänkta måltavlan en annan adress där en av Sveriges mest kända rappartister, som går under pseudonym, är skriven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 16:17
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna