Företag i fokus:

Resan till att hitta sig själv – Bra initiativ Ung fritid

316748369_376056511390565_1704978910541792310_n

Tina Qvinnström, Ung fritid. Pressbild.

I helgen anordnas Starka tjej-mässan i stadshuset för att uppmärksamma tjejers och icke-binäras rättigheter. Vilket bra initiativ av Tina Qvinnström och Ung fritid.

Ungdomar idag har det tufft nog som det är med sin pubertet. Identitetsskapande. Leva livet efter samhällets normer och samhällets krav. Svårigheterna med att kategorisera sig själv. Tillhöra en könsnorm och vara en stereotyp har lett till mycket förvirring och ensamhet.

Tjejer eller killar som förklarar sig själva som icke binära är inte alls särskilt uppskattade i samhället. Normen vill ha ett antingen eller. Antingen är du flicka eller pojke. Man eller kvinna. Vad ska icke binär ens betyda? Att man får rättigheten att se sig själv precis som man vill vara. Ingen annan än en själv ska avgöra eller få sätta sin prägel på det. Så är det sällan. Tyvärr.

Samhällsutveckling har gått framåt, men i många anseenden är den inte där vi önskar att den var med hur acceptansen till människors olikheter är. Vi vill gärna tro att man accepteras oavsett vem man är. Hur man är. Men hur modernt ett samhälle än blir, kommer huvuden vändas om på torget när en person sticker ut med sitt utseende eller inte ingår i mottagarens uppfattning av personen ifråga. Fördomar lever idag och är mycket synliga i vissa sammanhang.

(Annonslänk)

Utvecklingen kan gå framåt. Den må ha gjort det i många aspekter. Det gäller att också förstå hur vissa saker inte kommer lyftas upp om inte intresset lyfts upp av den som är engagerad i frågan. Oftast är det en som är berörd av frågan som engagerar sig i hjärtefrågorna.

Eldsjälen Tina Qvinnström som är projektledare för Starkare tjejer-mässan säger, i ett pressmeddelande följande, – ”Vi vill uppmärksamma tjejers och icke-binäras rättigheter samt visa att dessa grupper är minst lika bra som andra. På mässan kommer det finnas ett helt gäng utställare med varierade verksamheter och produkter.”

Starka budskap från Tina, som också lockar sångerskan Lisa Ajax och Jeanette Höglund från ”vid din sida” till en mässa som ska hållas i stadshuset nu på lördag, den 3 december.

Dagen i ära kommer att rikta sig till framförallt tjejer med åldern inne, för att hitta trygghet, tillhörighet, gemenskap i att det finns desto fler i Södertälje som går igenom svårigheter. En resa i att hitta sig själv. Den man är. Den man vill vara. Den man kommer bli.

Vilket bra initiativ Tina Qvinnström från Ung fritid, som lyfter en viktig fråga och fundering bland många av våra ungdomar.

Är du i en identitetsresa, besök mässan ”starka tjejer” för att hitta svar på dina frågor. Om inget annat får du en dag fylld med aktiviteter och möjligtvis nya kompisar. Kika in på Trombon salen den 3 december och säg ”Hej” till idolkändisen Lisa Ajax, Jeanette Höglund eller en massa andra starka tjejer – precis som du.  

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 november 2022 16:15
Senast uppdaterad: 30 november 2022 16:46

Måns Möller återvänder till Södertälje med en ny show

Mans-Moller

Pressbild

Den folkkära komikern Måns Möller gör comeback på scenen med sin nya humorföreställning ”Mitt Perfekta Liv”. Showen gästar Estrad i Södertälje den 8 november.

Möller, som för 10 år sedan framgångsrikt turnerade med komedishowen ”Jävla Pajas”, återvänder nu till rampljuset för att dela med sig av sina senaste erfarenheter kring att vara pappa till en snart vuxen son med autism.

I showen utlovar Möller en humoristisk och gripande inblick i hans resa genom åren, från att cykla genom USA till att bestiga ett av världens högsta berg. Han berättar också om sitt arbete med organisationen Viggo Foundation, som samlar in pengar för att stödja barn med autism.

– Jag hittade Mitt Perfekta Liv genom Viggos devis – det är kul att vara glad, säger Måns Möller.

Biljetter till föreställningen släpps den 3 mars.

Skirbent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 03:36

Här är årets finalister till Södertäljes Jämställdhetspris

IMG_9199-1

Kristina Jamil, Maria Geni och Madeleine Onnela.
Bild: Södertälje kommun

Tre framstående kandidater tävlar om det åtråvärda priset, som uppmärksammar jämställdhetsarbete i kommunen. Vinnaren av det prestigefyllda priset avslöjas på Quality Hotell Park.

Sedan starten 2016 har Södertälje kommuns Jämställdhetspris belönat framstående insatser för jämställdhet. I år har juryn, bestående av representanter från kommunen, Telge, Länstidningen och Södertäljepolisen, valt att bryta traditionen och redan nu avslöja de tre finalister som tävlar om 2024 års pris.

(Annonslänk)

En av finalisterna är Kristina Jamil som kämpar för flickors och kvinnors utbildning globalt genom sin ideella verksamhet och lyfter viktiga samhällsfrågor i sina krönikor. Madeleine Onnela, en lokal advokat, arbetar både professionellt och ideellt för att bekämpa orättvisor och stärka rättigheterna för utsatta grupper. Samt Maria Geni som bidrar genom sina föräldrakurser till att öka medvetenheten kring jämställd uppfostran och hur föräldrars egna erfarenheter påverkar barnen.

Marie Samre, tidigare vinnare av Jämställdhetspriset, kommer att agera konferencier under prisutdelningen, som äger rum den 8 mars, där även bandet Långbacka/Bådagård står för underhållningen. Dessutom arrangeras Peppfesten av Ung Fritid för tjejer och icke-binära ungdomar, med dansuppträdanden och aktiviteter, direkt efter prisutdelningen.

På kommunens hemsida informeras det att alla är välkomna att delta i firandet och att det inte krävs någon föranmälan.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 05:51
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 05:51

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors