Företag i fokus:

Resan till att hitta sig själv – Bra initiativ Ung fritid

316748369_376056511390565_1704978910541792310_n

Tina Qvinnström, Ung fritid. Pressbild.

I helgen anordnas Starka tjej-mässan i stadshuset för att uppmärksamma tjejers och icke-binäras rättigheter. Vilket bra initiativ av Tina Qvinnström och Ung fritid.

Ungdomar idag har det tufft nog som det är med sin pubertet. Identitetsskapande. Leva livet efter samhällets normer och samhällets krav. Svårigheterna med att kategorisera sig själv. Tillhöra en könsnorm och vara en stereotyp har lett till mycket förvirring och ensamhet.

Tjejer eller killar som förklarar sig själva som icke binära är inte alls särskilt uppskattade i samhället. Normen vill ha ett antingen eller. Antingen är du flicka eller pojke. Man eller kvinna. Vad ska icke binär ens betyda? Att man får rättigheten att se sig själv precis som man vill vara. Ingen annan än en själv ska avgöra eller få sätta sin prägel på det. Så är det sällan. Tyvärr.

Samhällsutveckling har gått framåt, men i många anseenden är den inte där vi önskar att den var med hur acceptansen till människors olikheter är. Vi vill gärna tro att man accepteras oavsett vem man är. Hur man är. Men hur modernt ett samhälle än blir, kommer huvuden vändas om på torget när en person sticker ut med sitt utseende eller inte ingår i mottagarens uppfattning av personen ifråga. Fördomar lever idag och är mycket synliga i vissa sammanhang.

(Annonslänk)

Utvecklingen kan gå framåt. Den må ha gjort det i många aspekter. Det gäller att också förstå hur vissa saker inte kommer lyftas upp om inte intresset lyfts upp av den som är engagerad i frågan. Oftast är det en som är berörd av frågan som engagerar sig i hjärtefrågorna.

Eldsjälen Tina Qvinnström som är projektledare för Starkare tjejer-mässan säger, i ett pressmeddelande följande, – ”Vi vill uppmärksamma tjejers och icke-binäras rättigheter samt visa att dessa grupper är minst lika bra som andra. På mässan kommer det finnas ett helt gäng utställare med varierade verksamheter och produkter.”

Starka budskap från Tina, som också lockar sångerskan Lisa Ajax och Jeanette Höglund från ”vid din sida” till en mässa som ska hållas i stadshuset nu på lördag, den 3 december.

Dagen i ära kommer att rikta sig till framförallt tjejer med åldern inne, för att hitta trygghet, tillhörighet, gemenskap i att det finns desto fler i Södertälje som går igenom svårigheter. En resa i att hitta sig själv. Den man är. Den man vill vara. Den man kommer bli.

Vilket bra initiativ Tina Qvinnström från Ung fritid, som lyfter en viktig fråga och fundering bland många av våra ungdomar.

Är du i en identitetsresa, besök mässan ”starka tjejer” för att hitta svar på dina frågor. Om inget annat får du en dag fylld med aktiviteter och möjligtvis nya kompisar. Kika in på Trombon salen den 3 december och säg ”Hej” till idolkändisen Lisa Ajax, Jeanette Höglund eller en massa andra starka tjejer – precis som du.  

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 november 2022 16:15
Senast uppdaterad: 30 november 2022 16:46

Ishockeystjärna från Södertälje dömd för bidragsbrott

SSK

Arkivbild

En välkänd ishockeyspelare, med en imponerande karriär från Södertälje SK till internationella arenor inklusive NHL och SHL, har dömts för bidragsbrott.

Under mars månad ställdes en SSK-fostrad stjärna, känd både nationellt och internationellt för sina bedrifter med Södertälje SK, inför rätta för misstankar om bidragsbrott.

Enligt domen har han lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan vilket resulterade i en utbetalning av nästan 67 000 kronor för mycket i föräldrapenning under perioden 2020-2021. Pengarna erhölls trots att han arbetade samtidigt som han fick föräldrapenning för vård av sjukt barn.

Straffet för brottet blev en villkorlig dom samt 60 dagsböter på totalt 30 000 kronor. Brottsligheten, som i tingsrätten klassificerades som 11 fall av bidragsbrott och 3 fall av ringa bidragsbrott, begicks under tiden då spelaren aktivt deltog i en SHL-klubb. Trots anklagelserna har mannen förnekat uppsåt och hävdat att han trodde att han hade rätt till föräldrapenning då han inte var sysselsatt på annat håll.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 17:41
Senast uppdaterad: 26 april 2024 17:41

Pappan begärd häktad för dubbelmord i Lina Hage

Polis

Foto: Shamash Oyal

Efter att två barn under tio år hittats döda i sitt hem greps båda föräldrarna, misstänkta för mord. Modern släpptes dock fri från misstankar medan åklagaren begär att fadern häktas.

(Annonslänk)

Det var på tisdagskvällen som den tragiska händelsen inträffade där två minderåriga barn hittades döda i en bostad. Enligt Aftonbladet hittades barnen döda i en säng.

På plats kunde polisen gripa två misstänkta personer, barnens föräldrar. Mamman person som tidigare varit anhålle släpptes på frifot under torsdagen och är inte längre misstänkt för brott.

– En av de anhållna är släppt för att personen inte längre är misstänkt för brott. Brottsutredningen fortgår med full kraft, med förhör, kompletterande brottsplatsundersökningar och andra tekniska undersökningar, sade åklagare Ulrika Rosén

Dock hölls pappan kvar i polisens förvar.
Under fredagen meddelade åklagaren att mannen, enligt uppgifter i 35-årsåldern, begärs häktad för dubbelmord på två barn i Lina Hage.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 12:08
Senast uppdaterad: 26 april 2024 16:41

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors