Företag i fokus:

BLM-arrangör hämtades av polis i sitt hem – JO kritisk

Alex Ataseven Polisbild

Arkivbild.

I somras inkom en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, efter att polisen hämtat en kvinnlig Black Lives Matter-arrangör till förhör.

Nu kritiserar JO Polismyndigheten för dokumentationsbrister och för att utan stöd i lag har fattat beslut om hämta kvinnan från sitt hem till förhöret.

Anledning till att Södertäljebon togs med till förhör var en demonstration som genomfördes den 13 juni 2020 med koppling till den globala opinionsrörelsen Black Lives Matter, BLM, utanför USA:s ambassad i Stockholm.

Då vid tidpunkten var det förbjudet med allmänna sammankomster, med fler än 50 deltagare, på grund av den pågående pandemin, fick demonstrationen avslag från Polismyndigheten.

Enligt polisen avsade sig flera av de ledande aktörerna arrangörsrollerna, men demonstrationen fortsatte som planerat och ställdes inte in. Efter en händelseutvecklingen inpå, och under demonstrationen, fattade polisen misstankar mot Södertäljebon och inledde en förundersökning om brott mot ordningslagen som kvinnan misstänktes för.

Av den andligen hämtades kvinnan av polis från sitt hem till förhör. Det beslutet kritiserar JO som menar att det skedde utan stöd i lag.

(Annonslänk)

Dock gjordes en husrannsakan i kvinnans bostad som hämtades till polisstationen i Södertälje där hon förhördes.

Enligt JO behöver den som hämtas till förhör inte underrättas om en eventuell brottsmisstanke förrän vid själva förhöret.

”Den hämtade har dock rätt att i mera allmänna ordalag upplysas om anledningen till att han eller hon hämtas till förhör, t.ex. att det avser utredning om brott”, skriver Justitieombudsmannen.

Polisen får nu kritik på flera punkter av JO. Enligt anmälan nämnde poliserna inget om misstankarna under den oannonserade insatsen i bostaden, som bevittnades av kvinnans familj.

Justitieombudsmannen (JO) menar inte minst att det var onödigt av Polisen att hämta kvinnan till förhör utan föregående besked, då det inte fanns något som indikerade att hon inte skulle inställa sig frivilligt. Även beslutet om husrannsakan och Polisens bristfälliga dokumentation i ärendet kritiseras.

Polismyndigheten har för sin del medgett vissa brister i sitt agerande och förundersökningen lades ner på grund av bevisproblem.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 november 2022 04:00
Senast uppdaterad: 29 november 2022 08:48

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors