Företag i fokus:

Annons

Södertälje kommun JO-anmäls för indragen skolskjuts

TAXI Barn skjuts

Pressbild: Samtrans.

I oktober fick flera barnfamiljer beskedet om att kommunens skolskjuts upphör från och med årsskiftet pågrund av ökade kostnader.

Total riskerar 175 elever att tvingas byta skola, vilket resulterat i att vårdnadshavare anmält Södertälje kommun till Justitieombudsmannen, JO, för det plötsliga beskedet.

”Södertälje kommun har plötsligt ändrat reglerna för skolskjutsen. Vi berörda vårdnadshavare har inte blivit informerade om detta i god tid, utan beskedet kom i mitten av oktober.”, skriver en berörd vårdnadshavare i anmälan till JO.

Sedan 2017 har kommuen ett upphandlat avtal med Samtrans som skött skolskjutsen i kommuen, men i år upphandlades ett nytt avtal som tilldelades Södertälje taxi. Det nya avtalet, som börjar gälla den 1 januari 2023, följder med en stor förändring som påverkar många barnfamiljer i kommunen.

För att hålla kostnaderna nere beviljas skolskjuts nu enbart till den skola som är närmast barnets folkbokföringsadress. För att behålla skjutsen har föräldrarna fram till årsskiftet att antigen byta till en närmare skola – eller bekosta resorna själva.

Södertälje kommun anmäld till Justitieombudsmannen.

Nu rasar föräldrarna över kommunens plötsliga besked och den korta varsel som ställer till det för flera vårdnadshavare.

”Vi har flyttat och valt skola utifrån dem reglerna som funnits för just skolskjutsen. För vår del går inte bussarna och är långt ifrån vårt hus, oavsett skolval. Att skjutsa själva är heller inte möjligt pga arbetstiderna.”, skriver en förälder i JO-anmälan.

Vidare anser anmälaren att kommunens framförhållningen har varit undermålig samt att skolorna inte informerats om att plötsligt behöva ta emot fler elever. Det betyder att föräldrar kan tvingas att bekosta resorna själva fram tills barnet får en plats i den nya skolan. En kostnad som kan kosta 10-tusentals kronor.

I samband med att det nya avtalet med Södertälje Taxi träder i kraft erbjuder Södertälje kommun 8000 kronor i ersättning för att lösa transporten själva eller ett busskort.

– Vi har ett system som i de flesta andra kommuner, där den som frivilligt väljer en annan skola också frånsäger sig rätten till skolskjuts. Sen är det en oerhörd konsekvens för föräldrar som format vardagen efter skolskjutsen vi haft, säger Elof Hansjons till LT.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 november 2022 15:05
Senast uppdaterad: 26 november 2022 15:11

Dyster månad: Bostadspriserna fortsätter att falla

Villa

Foto: Pexels

Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november i Sverige som helhet och faller för tre månader i rad.

– Sedan förra vårens toppnoteringar har nu bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige som helhet. Vi börjar nu helt klart närma oss det totala prisfall om 20 procent som vi har spått sedan en längre tid tillbaka, säger Robert Boije.

November var en svår månad för bostadsförsäljningen i Sverige, enligt SBAB:s och Boolis bostadsindex. Bostadspriserna sjönk överlag med 1,4 procent, där villapriserna föll med 0,8 procent och lägenhetspriserna med 0,7 procent. Prisfallet var mest påtagligt i Norra Sverige, särskilt för villor.

Villapriserna föll november med 1,8 procent i Sverige som helhet, med undantag för Mellersta Sverige där priserna ökade med 1,1 procent. Detta indikerar en övergripande nedgång i villapriserna på 0,6 procent när man beaktar säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter.

Priserna på både lägenheter och villor förväntas fortsätta minska.

– Ett mycket stort utbud och att många bostadsrättsföreningar troligen kommer att höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet och även därefter till följd av det kraftigt höjda ränteläget, talar rimligen för fortsatt prispress på lägenheter framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Jämfört med förra våren har bostadspriserna sjunkit med nästan 15 procent, där lägenhetspriserna minskat med 10,5 procent och villapriserna med 17 procent. De nuvarande prisnivåerna är de lägsta sedan 2015 för lägenheter och 2017 för villor. När man tar hänsyn till inflationen, har de reala bostadspriserna sjunkit med 26 procent sedan förra våren, med lägenhetspriserna ner 22 procent och villapriserna 28 procent.

Allt fler bostädet “Snart till salu” på bostadsmarknaden.
Säljare väljer nu allt oftare att preliminärt lista sina bostäder till ”Snart till salu” för att utvärdera marknadsintresset. Medan en del är beredda att sälja inom kort, föredrar andra att invänta ett mer fördelaktigt anbud.

Denna taktik, känd som förhandsmarknaden, har ökat markant under de senaste fem åren och utgör idag nästan hälften av alla bostadsannonser på Booli. Det bör dock noteras att denna trend varierar geografiskt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 16:03

MINGELBILDER v.48 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0002

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V. 47

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 00:43
Senast uppdaterad: 4 december 2023 01:21

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors