🕝 2 minuter
Tredje gången gillt - S, MP och M tar makten i Södertälje
Publicerad 24 november 2022 05:00
Uppdaterad 24 november 2022 02:58

Montagebild: Alexander Isa

Under onsdagskvällen presenterades ett oväntat samarbete över blockgränserna.

För allra första gången bildar Socialdemokraterna, Miljöparitet och Moderaterna en ny politisk majoritet i Södertälje.

För knappt en månad sedan presenterades det nya styret i Södertälje, men sent under onsdagskvällen offentliggjordes ett nya politiskt samarbetat i ett pressmeddelanden, skrivet av Alexander Rosenberg (M), Boel Godner (S) och Lars Greger (MP).

”Hösten 2022 blev allvarlig för Södertälje, med en mörk våldsspiral kopplad till grov organiserad brottslighet. Samtidigt har det varit en turbulent politisk tid som givit osäkerhet och tvära svängningar. För våra invånares och kommunens bästa samt för att skapa stabilitet de kommande fyra åren har nu Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet bestämt sig för att bilda ett styre i Södertälje kommun.”, skriver den nya koalitionen i ett gemensamt pressmeddelande.

Den politiska situationen i Södertälje har minst sagt svängt ordentligt sedan valet avslutades i september.

Södertäljealliansen, RP, KD, M, L och SD.

Den nya koalitionen Södertäljealliansen såg ut att gå mot ett historiskt maktskifte i Södertälje. Ett maktskifte som Kristdemokraternas tidigare gruppledare, David Winerdal, satte stopp för genom en polisanmälan mot KDs ordförande, Robert Halef, och därefter beslutade att bli en politisk vilde och valde rösta emot det egna partiet.

Den nya majoriteten mellan S, MP, C, V med vildarna, Martin Ahlman och Winerdal, presenterades i slutet på oktober. Men något stabilt styre var det inte.

Den nya majoriteten hängde på vildarna Ahlman och Winerdals fullständiga närvaro för att ha tillräckligt med majoritet vid sammanträden. Men när Winerdal anmäldes av en kvinnliga kollegor för sexuellt ofredande ställdes den styrande majoriteten inför en pressad situation med ett instabilt politisk läge.

För stärka den politiska ställning i Södertälje har Godner (S), tillsammans med Miljöpartiet, hittat en stabil grund att stå på kommande mandatperiod. För första gången i historia inleds ett nytt samarbete över blockgränserna där Moderaterna, Socialdemokrater och Miljöpartiet kommer att styra Södertälje kommande fyra år.

I det nya samarbetet väljer Socialdemokraterna att lämna Centerparitet utanför tillsammans med Vänsterpartiet och de politiska vildarna, Martin Ahlman och David Winerdal.

”Det nya styret har för avsikt att förbättra möjligheterna att verka kommunpolitiskt även för de partier som står utanför styret.”, skriver Godner(S), Greger(MP) och Rosenberg(M).

Dela artikeln