Företag i fokus:

Annons

Lokalkontoret i Södertälje kastade ut miljardbolag

Swedbank

Swedbank Södertälje. Arkivbild

En av Sveriges största snustillverkare har slängts ut från banken i Södertälje efter misstanke om penningtvätt.

Beslutet överklagades till tingsrätten som i början på november fastslog att ge banken rätt i ärendet.

I juni 2020 ville GN Tobacco, som omsätter över en miljard kronor, överföra ett mångmiljonbelopp till ett bankkonto utomlands, men transaktionen stoppades av Swedbanks lokalkontor i Södertälje. Kort därefter slängdes bolaget ut efter en bedömning att de inte kunde hantera penningtvättsriskerna.

Men ärendet tog sin fart redan 2019 då Swedbank i Södertälje meddelat bolaget om om sin ställning till det globala initiativet inom finanssektorn – ”Tobacco Free Finance Pledge”. Initiativets vision är en värld fri från tobak, och av den anledningen skulle samarbetet mellan banken och GN Tobacco upphöra hösten 2020.

Men när bolagets företrädare, i början på juni, ville skicka 6 miljoner kronor till ett privat bankkonto i Schweiz stoppades överföringen av Swedbank som beslutade att inleda en granskning av bolagets transaktioner. Bara veckorna senare, den 2 juli 2020, avslutades alla tilläggs- och betaltjänster samt att bankkontot spärrades.

Enligt GN Tobacco ska bolagskoncernens bankkonton avslutats utan något godtagbart skäl. Ärendet togs vidare till Stockholms tingsrätt där de anklagade Swedbank för avtalsbrott och krävde skadestånd.

”Bankens åtgärder utgör avtalsbrott, men de strider också mot bankens kontraheringsplikt enligt gällande regler om insättningsgaranti och bankens skyldighet att också ge kontohavaren möjlighet till tilläggstjänster i enlighet med Finansinspektionens föreskrifter”, skriver bolaget till domstolen.

(Annonslänk)

Banken däremot menar att de gjort en bedömning att de inte kunnat uppnå tillräcklig kundkännedom om bolagen för att uppfylla sin skyldighet.

”Utan sådan kundkännedom får banken inte etablera, upprätthålla en affärsförbindelse eller utföra en enstaka transaktion. Enligt villkoren har banken rätt att säga upp avtalen när banken har rätt och skyldighet att göra det enligt penningtvättslagen”, framför Swedbank och menar att de har angivit skäl för uppsägningen.

Ärendet prövades av tingsrätten som nu ger banken rätt mot bolaget. Domstolens slutgiltiga bedömning är att Swedbank varit aktsam vid uppsägningen av avtalen.

”Banken har inte agerat vårdslöst genom att grundlöst påstå att banken inte kunnat uppnå erforderlig kundkännedom eller genom att fatta beslut om avstängning och säga upp avtalen. Banken har inte kunnat vidta en mindre ingripande åtgärd.”, skriver Stockholms tingsrätt i beslutet.

Enligt uppgifter ska bolaget, GN Tobacco, överklaga tingsrättens dom till Svea hovrätt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 november 2022 15:38
Senast uppdaterad: 24 november 2022 15:43

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:15
Senast uppdaterad: 27 november 2022 22:25

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 04:43
Senast uppdaterad: 27 november 2022 21:44

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)