Företag i fokus:

Annons

Lokalkontoret i Södertälje kastade ut miljardbolag

Swedbank

Swedbank Södertälje. Arkivbild

En av Sveriges största snustillverkare har slängts ut från banken i Södertälje efter misstanke om penningtvätt.

Beslutet överklagades till tingsrätten som i början på november fastslog att ge banken rätt i ärendet.

I juni 2020 ville GN Tobacco, som omsätter över en miljard kronor, överföra ett mångmiljonbelopp till ett bankkonto utomlands, men transaktionen stoppades av Swedbanks lokalkontor i Södertälje. Kort därefter slängdes bolaget ut efter en bedömning att de inte kunde hantera penningtvättsriskerna.

Men ärendet tog sin fart redan 2019 då Swedbank i Södertälje meddelat bolaget om om sin ställning till det globala initiativet inom finanssektorn – ”Tobacco Free Finance Pledge”. Initiativets vision är en värld fri från tobak, och av den anledningen skulle samarbetet mellan banken och GN Tobacco upphöra hösten 2020.

Men när bolagets företrädare, i början på juni, ville skicka 6 miljoner kronor till ett privat bankkonto i Schweiz stoppades överföringen av Swedbank som beslutade att inleda en granskning av bolagets transaktioner. Bara veckorna senare, den 2 juli 2020, avslutades alla tilläggs- och betaltjänster samt att bankkontot spärrades.

Enligt GN Tobacco ska bolagskoncernens bankkonton avslutats utan något godtagbart skäl. Ärendet togs vidare till Stockholms tingsrätt där de anklagade Swedbank för avtalsbrott och krävde skadestånd.

”Bankens åtgärder utgör avtalsbrott, men de strider också mot bankens kontraheringsplikt enligt gällande regler om insättningsgaranti och bankens skyldighet att också ge kontohavaren möjlighet till tilläggstjänster i enlighet med Finansinspektionens föreskrifter”, skriver bolaget till domstolen.

(Annonslänk)

Banken däremot menar att de gjort en bedömning att de inte kunnat uppnå tillräcklig kundkännedom om bolagen för att uppfylla sin skyldighet.

”Utan sådan kundkännedom får banken inte etablera, upprätthålla en affärsförbindelse eller utföra en enstaka transaktion. Enligt villkoren har banken rätt att säga upp avtalen när banken har rätt och skyldighet att göra det enligt penningtvättslagen”, framför Swedbank och menar att de har angivit skäl för uppsägningen.

Ärendet prövades av tingsrätten som nu ger banken rätt mot bolaget. Domstolens slutgiltiga bedömning är att Swedbank varit aktsam vid uppsägningen av avtalen.

”Banken har inte agerat vårdslöst genom att grundlöst påstå att banken inte kunnat uppnå erforderlig kundkännedom eller genom att fatta beslut om avstängning och säga upp avtalen. Banken har inte kunnat vidta en mindre ingripande åtgärd.”, skriver Stockholms tingsrätt i beslutet.

Enligt uppgifter ska bolaget, GN Tobacco, överklaga tingsrättens dom till Svea hovrätt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 november 2022 15:38
Senast uppdaterad: 24 november 2022 15:43

Hyreshöjning för 11 000 lägenheter överenskommen

Telge

Foto: Alexander Isa

Telgebolagen och Hyresgästföreningen har efter ”tuffa och intensiva förhandlingar” kommit överens om en hyreshöjning på 4 procent för 2024 för de närmare 11 000 hyreslägenheter som Telgebolagen förvaltar i Södertälje.

Telgebolagen har ett flerårigt hyresavtal med Hyresgästföreningen. Eftersom det ekonomiska läget har förändrats kraftigt sedan avtalet tecknades 2021, har man nu kommit överens om ett kristillägg på 1,95 procent för 2023 års hyror, vilket tas ut från 1 januari 2024.

Det innebär att den totala hyreshöjningen blir 5,95 procent från årsskiftet. Något som ligger under den genomsnittliga hyreshöjningen i Stockholmsregionen, som för 2023 landade på 4,2 procent. 

Hyresgästföreningen hade velat se en lägre höjning med tanke på hyresgästernas ansträngda ekonomi, men anser att överenskommelsen är rimlig med hänsyn till den allmänna kostnadsutvecklingen.

– I en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar, trots tuffa förutsättningar, säger Hassan Jama, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm till TT. 

Telgebolagen hyresutveckling 2020-2024

ÅrHöjningar för TelgebolagenSnitthöjningar i region Stockholm
20202,05 %1,93 %
20211,45 %1,61 %
20221,69 %1,72 %
20231,83 % (+ 1,95 %*)4,20 %
20244 %Ej klara

*Kristillägg för 2023 års hyra uttas från 1 januari 2024

Skribent: Lucas T.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 16:40
Senast uppdaterad: 28 november 2023 16:40

Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

El eluttag

Foto: Alexander Isa

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 1,53 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan i mars.

Dygnspriset på el är på onsdag, den 29 november, 1,53 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 6 mars har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,21 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Nykvarn och Södertälje med timdebiterade avtal betalar som mest 2,86 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 samt 18 och 19 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,07 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 2 kronor).

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,78 kronor per kilowattimme, alltså ungefär fyra gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,21 kronor per kilowattimme.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 15:05
Senast uppdaterad: 28 november 2023 15:05

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors