Företag i fokus:

Fackeltåg i Södertälje mot våld och förtryck

Orange day internationell

Foto: Alexander Isa.

Fredagen den 25 november är det Orange Day – den internationella dagen mot våld mot kvinnor och flickor.

Men redan under måndagen hissade Södertälje kommun orangefärgade flaggor utanför stadshuset för att visa sitt ställningstagande.

Varje år, den 25 november sedan år 1999, uppmärksammas våldet mot kvinnor runt om i världen och Södertälje är inte sämre än omvärlden. Mellan den 21 och 27 november visa kommunen sitt tydliga ställningstagande mot våld i nära relationer och i synnerhet våld mot kvinnor och flickor.

– Varje flickas och kvinnas rätt att leva ett liv i frihet och fritt från våld och förtryck är en grundläggande fråga, och om vi genom att dela med oss till varandra kan öka kunskapen om vilken hjälp som finns genom ”En vecka fri från våld” så känns det mycket meningsfullt. Ingen människa ska behöva leva i ofrihet och i otrygghet, säger Viktoria Hjulström (S) Socialnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Under veckan kommer flera aktiviteter att genomföras i samverkan med bland annat Södertäljepolisen, Samordningsförbundet, Södertäljejourerna, Södertälje Zontaklubb, Telge Bostäder och Scania. Kommunen anordnar även flera seminarier och avslutar veckans aktiviteter med ett fackeltåg som börjar från stadshuset, vidare genom stadskärnan, och avslutas på Stora torget.  

Med kampanjen som pågår veckan ut vill Södertälje kommun visa sin tydliga ställning om att kvinnor inte ska begränsas på grund av våld, förtyck eller hederskultur.

– Vi hoppas att veckan ökar kunskapen om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Vi är alla ansvariga för att bidra till en trygg miljö oavsett var det är, men särskilt i hemmet, säger Johannes Evers Gester, samordnare mot våld i nära relationer i Södertälje kommun. 

Fackeltåget inleds nu på fredag, den 25 november klockan 16:00, och är öppen för alla som vill delta.

Se programmet här.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 november 2022 08:04
Senast uppdaterad: 23 november 2022 08:08

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors