Företag i fokus:

Kommunen deltar i nytt pilotprojekt för spårbarhet

48847399518_2ed59ee418_o

Foto: Creative Commons.

Har du någonsin undrat vart maten du äter på restaurang kommer ifrån? Det kan du få reda på nu på torsdag – om du befinner dig i Stadshusrestaurangen som deltar i ett pilotprojekt för spårbarhet.

Är maten som serveras på restauranger från svenska gårdar som det påstås, och hur intresserade är vi att veta mer? Är spårbarhet något som behöver satsas mer på? Det vill Södertälje kommun ta reda på.

– Det är jätteroligt att få vara med och testa konsumenternas intresse på det här sättet. Jag är nyfiken på vad resultatet blir, säger Kerstin Åkesson, bitr. kostchef på Södertälje kommun i ett pressmeddelande.

I ett pilotprojekt kommer matgästerna i stadshuset, via en QR-kod, kunna spåra matens ursprung och ta rad på mer fakta om livsmedlet som serveras. Bakgrunden kommer efter flera livsmedelsskandaler runt om i landet, där varor har angetts ha ett annat ursprung än vad som varit fallet.

Under projektet i stadshusets restaurang kommer det att bland annat serveras köttbullar som kan spåras tillbaka hela vägen till gården djuren kommer ifrån.

– Vi vill ta reda på om matgästerna tycker att det är intressant att ta reda på varifrån maten kommer. Annars är det ju inte så stor idé med att lägga så mycket kraft på spårbarhet, säger Kerstin Åkesson.

Pilotförsöket sker nu på torsdag den 24 november, tillsammans med företaget Trac Tecnology, där restaurangbesökarna kommer kunna scanna QR-koder för att se köttbullarnas resa – från gård till gaffel.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 november 2022 10:32
Senast uppdaterad: 23 november 2022 08:29

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors