Företag i fokus:

Annons

Kommunen deltar i nytt pilotprojekt för spårbarhet

48847399518_2ed59ee418_o

Foto: Creative Commons.

Har du någonsin undrat vart maten du äter på restaurang kommer ifrån? Det kan du få reda på nu på torsdag – om du befinner dig i Stadshusrestaurangen som deltar i ett pilotprojekt för spårbarhet.

Är maten som serveras på restauranger från svenska gårdar som det påstås, och hur intresserade är vi att veta mer? Är spårbarhet något som behöver satsas mer på? Det vill Södertälje kommun ta reda på.

– Det är jätteroligt att få vara med och testa konsumenternas intresse på det här sättet. Jag är nyfiken på vad resultatet blir, säger Kerstin Åkesson, bitr. kostchef på Södertälje kommun i ett pressmeddelande.

I ett pilotprojekt kommer matgästerna i stadshuset, via en QR-kod, kunna spåra matens ursprung och ta rad på mer fakta om livsmedlet som serveras. Bakgrunden kommer efter flera livsmedelsskandaler runt om i landet, där varor har angetts ha ett annat ursprung än vad som varit fallet.

Under projektet i stadshusets restaurang kommer det att bland annat serveras köttbullar som kan spåras tillbaka hela vägen till gården djuren kommer ifrån.

– Vi vill ta reda på om matgästerna tycker att det är intressant att ta reda på varifrån maten kommer. Annars är det ju inte så stor idé med att lägga så mycket kraft på spårbarhet, säger Kerstin Åkesson.

Pilotförsöket sker nu på torsdag den 24 november, tillsammans med företaget Trac Tecnology, där restaurangbesökarna kommer kunna scanna QR-koder för att se köttbullarnas resa – från gård till gaffel.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 november 2022 10:32
Senast uppdaterad: 23 november 2022 08:29

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)