Företag i fokus:

DEBATT: Boel Godner(S) mörkade sexuella trakasserier för KD

Södertälje kommun

Arkivbild

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) visste att ANDRA kvinnliga kommunanställda drabbats av olämplig beteende från tidigare KD gruppledare David Winerdal åren 2019–2020.

Denna händelse valde Godner att inte meddela Kristdemokraternas ledning om. Varför valde Godner att mörka denna händelse? 

Efter att KD-styrelsen fått ta del av ett dokument från två kvinnliga medarbetare, som rörde bl. a. sexuella trakasserier och mobbning, beslutade styrelsen enhälligt den 15/9–2022 att entlediga Winerdal som gruppledare för partiet. Winerdal är polisanmäld och en utredning om sexuell ofredande pågår.  

Nu erkände Winerdal att det var anklagelser om opassande beteende som gjorde att han fick lämna

Efter att Winerdal blev avsatt gick han först ut i media och sa att han inte visste orsaken till hans entledigande. Senare gick han ut i media och förklarade att entledigandet skett p.g.a. hans ovilja att samarbeta med SD. Nu erkände Winerdal att det var anklagelser om opassande beteende som gjorde att han fick lämna, detta skedde i en intervju med P4 Sveriges Radio den 7/11. Citat

”Länstidningen har tagit del av dokument från KD i Södertälje där David Winerdal anklagas för att oönskat berört en partikamrat och gett henne kommentarer av sexuell natur”

”Jag har fått del av ett dokument av några kollegor där det står om olämpligt uppträdande”  

”Hur tror du att det här kommer att påverka din roll som politiker i Södertälje? 

“Detta har redan påverkat min roll som politiker i Södertälje helt klart på ett väldigt drastiskt sätt. Det var ju utifrån de här sakerna som man avsatte mig som jag inte längre kunde verka i politiken i Södertälje på det sätt som jag gjort tidigare”  

David Winerdal, är anmäld för sexuellt ofredande.

KD-ledningen har sedan entledigandet sagt att orsaken var ett personalärende där Winerdal ska ha betett sig opassande mot två kvinnliga medarbetare. Länstidningen, Aftonbladet och annan media var tidiga med att döma ut KD för att ha kuppat bort David på grund av hans politiska vägval och var således bidragande till svartmålningen av KD och dess företrädare.  

Det är dags att begära en förklaring från Winerdal; varför har han medvetet farit med osanningar?

Det är en anmärkningsvärd tystnad från ledarskribenten i LT, Aftonbladet och Expressen som aktivt bidragit till en felaktig rapportering. Det är dags att begära en förklaring från Winerdal; varför har han medvetet farit med osanningar? Varför har han medvetet lurat media i syfte att vilseleda och undvika skriverier kring hans olämpliga beteende gentemot kvinnliga medarbetare?  

KD har tagit ansvar och entledigat Winerdal som gruppledare. Winerdal är anställd av kommunen och hans chef är kommunstyrelsens ordförande Boel Godner. Trots att detta inte är första gången Winerdal uppträtt olämpligt mot kvinnliga kommunanställda får Winerdal fortsatt förtroende att jobba i stadshuset. Men en tjänsteman som är anklagad för korruption får inte befinna sig i stadshuset då det finns en polisutredning som pågår mot honom.

Gäller inte arbetsrättsliga åtgärder även politiska företrädare? Eller väljer Boel Godner vad som passar henne bäst så hon kan behålla makten till varje pris? Vilka signaler skickar kommunstyrelsens ordförande de kvinnliga kommunanställda när hon agerar så? Att ledarna för S,V,C och MP fortsatt har förtroende för Winerdal är för mig ett stort frågetecken.

Gäller nolltolerans mot opassande beteende bara när det passar dem?   

”Politikers maktbegär får inte gå före frihet, jämställdhet och nolltolerans mot kvinnoförtryck”

Politikers maktbegär får inte gå före frihet, jämställdhet och nolltolerans mot kvinnoförtryck. Många invånare förväntar sig en redogörelse av kommunledningen hur man hanterar sexuella trakasserier.    

I LT den 7/11–2022 kan vi läsa att kommunstyrelsens ordförande Boel Godner Godner (S) själv bekräftar att David Winerdal har under år 2019 och 2020 betet sig olämplig mot andra kvinnliga kommunanställda. Hon fick information från förvaltningen om att en eller två kvinnor hade känt sig obekväma i David Winnerdals sällskap. Det handlade om att han hade kommit för nära kvinnor och kommenterat andras utseende.  Boel Godner (S) har även i en intervju i SvT den 7/11 bekräftat detta. Citat.

Boel Godner om sexuella anklagelserna mot Winerdal: – ”Vi pratade om det här för några år sen” 

Boel Godner påstår då att hon tog ett allvarligt snack med David. Men varför stannade det där? Varför informerades inte KD om detta?   

Frågan är hade Boel Godner använt sig av tyst diplomati och lagt locket på och agerat på samma sätt om det hade varit en politisk gruppledare för ett av oppositionspartierna?  

Vad säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Anderson om kommunstyrelsens ordförande Boel Godners acceptans av medarbetare som återkommande gör sexuella anspelningar mot kvinnliga kommunanställda?  

Robert Halef , Ordförande Kristdemokraterna 

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 november 2022 10:45
Senast uppdaterad: 21 november 2022 12:08

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors