Företag i fokus:

Annons

Insändare: Hur många kvinnor ska offras?

Sodertalje-kommun-scaled-1

Arkivbild

Hur många kvinnor är S, V, MP, C villiga att offra? Är nolltoleransen framflyttad till 3e gången David Winerdal anmäls för sexuellt ofredande?

Boel Godner säger (11 nov 2022) i SVT att hon har nolltolerans mot sexuella trakasserier i stadshuset, samtidigt har hon stort förtroende för David Winerdal som nu för andra gången är anklagad för olämpligt uppförande mot kvinnliga kollegor.

Går det ihop? Nej – Makten bygger nu på att spinna lögner, förvirra och flytta fokus! 

Boel spinner i media att anklagelserna mot David är ett gammalt (2019) och utagerat ärende och har inledningsvist fått det att låta som att KD visste om detta, hon säger vidare att eftersom KD placerat David högst på sin lista inför valet så måste ju ärendet vara utagerat ifrån KD:s sida.

”Varken Boel eller David ville detta skulle nå media eller KD:s ledning.”

Men i intervju med DN (19/11 2022) säger Boel samtidigt att hon inte har ansvar att informera KD om incidenterna 2019. Man ska förstå att Boel redan 2019 var beroende av David Winerdal för att behålla sin maktposition, ärendet tystades ner! Varken Boel eller David ville detta skulle nå media eller KD:s ledning. Så hur kan det då vara utagerat?

När en ny anmälan mot David kom in september 2022 så lyckades David och Boel få medias fokus att gå ifrån anmälan om upprepande sexuella ofredanden till att handla om att David inte ville samarbeta med SD. Fokus flyttas till att det är ”synd om David” som nu känner sig hotad och felbehandlad av KD:s styrelse som enhälligt röstade för att utesluta honom på grund av hans olämpliga uppförande emot kvinnor i sin närhet, inget annat!

De flesta missar helt att detta är 2a gången David Winerdal anmäls av kvinnor i stadshuset, än idag så ser jag ingen journalist ställa den självklara frågan:

Boel du visste ju om anklagelserna redan 2019 och hade samtal med David om detta, nu händer det igen! Är nolltoleransen framflyttad till 3e gången David anmäls för sexuellt ofredande? 

Historik:
2019/2020 – Två Tjänstekvinnor
anmäler David Winerdal internt.
Boel Godner har då enligt intervjun i SVT 11/11–2022 haft ett allvarligt samtal med David där hon förklarar att han inte kan ”närma sig kvinnor på det där sättet”.
David lovar då att upphöra med sin ”slängiga jargong” med sexuella anspelningar. 

David möter inga riktiga konsekvenser, han flyttar då sin fokus från tjänstekvinnorna till 2 andra kvinnor som står i beroendeställning till honom. I synnerhet en kvinna får under de kommande 3 åren utstå svåra övertramp och sexuellt ofredande av avskyvärda mått!

”Ytterligare en till högt uppsatt manlig politiker anmäld av en kvinnlig kollega i stadshuset”

2021 – Ytterligare en till högt uppsatt manlig politiker som nu ingår centralt i Boels styre
blir anmäld av en kvinnlig kollega i stadshuset för olämpligt uppträdande/oönskad uppmärksamhet – Den mannen blir uppläxad av stadsdirektören Rickard Sundbom och sedan är det bra med det, inga konsekvenser där heller.

2021 kritiserades ytterligare en manlig högt uppsatt politiker för opassande beteende mot en kvinnlig kollega enligt debattören. Även den gången ska Södertälje kommun inte ha vidtagit åtgärder.

September 2022 så orkar inte Davids nya offer längre, KD styrelse informeras av offren och det blir ett personalärende, en polisanmälan upprättas och David sparkas som gruppledare. Det är orsaken till att han sparkas, inget annat! 

Hade arbetsmiljöincidenten 2019 med David Winerdal hanterats enligt de av Södertälje kommun antagna principer för systematiskt arbetsmiljöarbete så hade övergreppen sannolikt inte fortsatt, med riktiga åtgärder redan 2019 så hade möjligen även den andra mannen tänkt sig för innan också han uppträtt olämpligt mot kvinnliga kollegor.

”Kommunledningens bristfälliga hantering har sannolikt lett till nya övergrepp och borde nu anmälas till arbetsmiljöverket”

Kommunledningens bristfälliga hantering har sannolikt lett till nya övergrepp och borde nu anmälas till arbetsmiljöverket då de lagstadgade rutinerna som finns inte har följts i syfte att tysta ned/dölja händelserna på grund av egenintresse. 

Personaldirektör Johan Lefverström: 
Är det rimligt att vi har en situation i stadshuset där de utsatta kvinnorna har att välja på att säga upp sig, eller möta sina förövare på arbetsplatsen?

David Winerdal bör vara avstängd/uppmanas att ta ”time out” under pågående polisutredning då det oavsett juridiskt utslag är klart fastställt av Boel själv att karln uppträder olämpligt mot kvinnor sedan 2019! 

Hur många fler kvinnor är Boel Godner (S), Linda Sjögren (V), Hanna Klingborg (MP) och Nina Wallin (C) och Martin Ahlman villiga att offra för makten? 

Minns er under #Metoo! – Vart är ni nu? 

Joakim Granberg, Realistpartiet

Joakim Granberg, Realistpartiets gruppledare

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 november 2022 16:56
Senast uppdaterad: 20 november 2022 16:56

Här är läget på elmarknaden i Nykvarn och Södertälje

Eluttag

Foto: Alexander Isa

Dyrare el än förra månaden – men billigare än för ett år sedan, högsta konsumtionen sedan 2016 och större export än import hela tiden. Här är månadsrapport om elmarknaden, analyserat av Newsworthys.

Den offentliga debatten om elmarknaden är polariserad och inte sällan infekterad. I ett försök att föra fakta till bordet tar vi varje månad fram en rapport som sammanfattar det viktigaste du behöver veta om den senaste tidens priser, konsumtion och produktion på elmarknaden.

Elpriserna ökade i Nykvarn och Södertälje i november

Spotpriset – alltså priset som elbolagen köper in elen för – gick upp i november i elområde 3 som Södertälje tillhör. Månadspriset var 82 öre per kilowattimme, vilket är 49 öre dyrare än i oktober. Det högsta priset i elområdet hittills noterades i december 2022, då en kilowattimme kostade 269 öre. För ett år sedan – i november 2022 – kostade en kilowattimme 131 öre.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Det är inte bara prisskillnaderna mellan prisområdena som har ökat de senaste åren, även inom områdena pendlar priserna timme för timme. Skillnaderna mellan de dyraste och billigaste timmarna har blivit större sedan 2020. Dyraste timmen i november i Nykvarn och Södertälje inträffade mellan klockan 16 och 17 den 30 november, då kostade en kilowattimme 295 öre. Som lägst var priset i området 0 öre.

Om man tittar på månadsmedelpriset brukar de svenska elområdena oftast tillhöra de med lägst spotpriser i en europeisk jämförelse. Värt att notera är att detta handlar om spotpriser, de priser konsumenten sedan betalar beror på nationella avgifter och skatter samt elbolagens påslag. I praktiken ligger de svenska konsumentpriserna närmare det europeiska snittet efter skatter och påslag.

Läs även: – Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 08:00
Senast uppdaterad: 4 december 2023 01:22

Dyster månad: Bostadspriserna fortsätter att falla

Villa

Foto: Pexels

Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november i Sverige som helhet och faller för tre månader i rad.

– Sedan förra vårens toppnoteringar har nu bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige som helhet. Vi börjar nu helt klart närma oss det totala prisfall om 20 procent som vi har spått sedan en längre tid tillbaka, säger Robert Boije.

November var en svår månad för bostadsförsäljningen i Sverige, enligt SBAB:s och Boolis bostadsindex. Bostadspriserna sjönk överlag med 1,4 procent, där villapriserna föll med 0,8 procent och lägenhetspriserna med 0,7 procent. Prisfallet var mest påtagligt i Norra Sverige, särskilt för villor.

Villapriserna föll november med 1,8 procent i Sverige som helhet, med undantag för Mellersta Sverige där priserna ökade med 1,1 procent. Detta indikerar en övergripande nedgång i villapriserna på 0,6 procent när man beaktar säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter.

Priserna på både lägenheter och villor förväntas fortsätta minska.

– Ett mycket stort utbud och att många bostadsrättsföreningar troligen kommer att höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet och även därefter till följd av det kraftigt höjda ränteläget, talar rimligen för fortsatt prispress på lägenheter framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Jämfört med förra våren har bostadspriserna sjunkit med nästan 15 procent, där lägenhetspriserna minskat med 10,5 procent och villapriserna med 17 procent. De nuvarande prisnivåerna är de lägsta sedan 2015 för lägenheter och 2017 för villor. När man tar hänsyn till inflationen, har de reala bostadspriserna sjunkit med 26 procent sedan förra våren, med lägenhetspriserna ner 22 procent och villapriserna 28 procent.

Allt fler bostädet “Snart till salu” på bostadsmarknaden.
Säljare väljer nu allt oftare att preliminärt lista sina bostäder till ”Snart till salu” för att utvärdera marknadsintresset. Medan en del är beredda att sälja inom kort, föredrar andra att invänta ett mer fördelaktigt anbud.

Denna taktik, känd som förhandsmarknaden, har ökat markant under de senaste fem åren och utgör idag nästan hälften av alla bostadsannonser på Booli. Det bör dock noteras att denna trend varierar geografiskt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 16:03

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors