Företag i fokus:

Kriminella får sina tillgångar utmätta – Kontanter och skyddsvästar beslagtagna

Kronofogden

Foto: Alexander Isa

Den 21 oktober stoppades flera yrkeskriminella av polisen i Södertälje. Bland annat bar de på kontanter, guldsmycken och skyddsvästar som polis beslagtog för utmätning hos kronofogden.

Efter senaste tidens våldsspiral har polisen uppmärksammat allt fler kriminella som bär på skyddsvästar på grund av den pågående konflikten i Södertälje. Och tack vare polisens intensiva insats har ett flertal personer, med kopplingar till dödskjutningar i staden, kunnat gripas.

Men tillsammans med Kronofogdens specialindrivningsenhet arbetar polisen även aktivt för att beslagta kriminellas pengar, eller egendom, om personerna har obetalda skulder som ska utmätas.

Den ny lagen som trädde i kraft den 1 augusti i år förbättrade polisens möjligheter att genomföra utmätning på distans när de påträffar personer som har obetalda skulder till Kronofogden. Det har resulterat i att polismyndigheten kunna vidta hårdare tag mot den organiserade brottsligheten runt om i landet.

(Annonslänk)

I oktober kunde polisen stoppa flera Södertäljebor som hade obetalda skulder till Kronofogden. Bland annat stoppades en 21-åring man som bar på ett guldarmband och guldhalsband som visade sig ha obetalda skulder till Kronofogden på cirka 19.000 kronor.

Vid en poliskontroll bar en 23-åring på en skyddsväst till ett värde på cirka 1.500 kronor som beslagtogs av polisen för utmätning. Totalt var han skyldig Kronofogden 211.000 kronor.

Polisen stoppade även en 29-åring med en obetald skuld på cirka 37.000 kronor, en 26-åring med en obetald skuld på cirka 194.000 kronor och en 25-åring med obetald skuld som uppgick till 11 132 kronor. Samtliga bar på skyddsvästar med ett uppskattat värde på cirka 1500 kronor som utmättes av Kronofogden.

Polisen beslagtog även en jacka och klocka som tillhörde en 26-åring man med obetalda skulder på 294.000 kronor.

Vid ett annat tillfälle stoppades en 23-åring som hade 2.200 kronor i kontanter i sin jacka och visade sig ha en obetald skuld på närmare en miljon kronor.

Specialindrivningsenheten, som samarbetar med polisen, har en jourverksamhet som är tillgänglig dygnet runt för att hantera utmätningsbara tillgångar som påträffats hos personer i samband med exempelvis gripanden, husrannsakningar och andra tillslag. Insatsen är del i den myndighetsgemensamma satsning mot den grova brottsligheten

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 november 2022 19:10
Senast uppdaterad: 17 november 2022 19:25

SENASTE NYTT: Hyrorna i Södertälje höjs retroaktivt från 1 januari

Sodertalje-bostader

Foto: Alexander Isa

Efter kollapsade förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har en skiljeman beslutat att höja hyrorna i stora delar av Stockholms län, inklusive Södertälje, med 5,9 procent från den 1 januari.

Konflikten mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har lett till att en skiljeman nyligen beslutade om en retroaktiv hyreshöjning på 5,9 procent, gällande från den 1 januari i år. Denna justering omfattar tio kommuner i länet, däribland Danderyd, Huddinge, och Södertälje, samt en liknande höjning på Gotland där hyrorna ökar med 5,7 procent.

(Annonslänk)

– Nivån är dock betydligt högre än den som Hyresgästföreningen kunde acceptera. Det visar att den nya skiljemannalagstiftningen har minskat  Hyresgästföreningens möjligheter att styra hyresutvecklingen efter eget godtycke. Det är positivt för hyresrättens framtid, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.

Förhandlingarna inleddes i september 2023, då Fastighetsägarna yrkade på en hyreshöjning på 12 procent, vilket de menar nödvändigt för att hantera de ökade driftskostnaderna och säkerställa hållbar fastighetsförvaltning. Efter tre månaders resultatlösa förhandlingar och med stöd av ny lagstiftning, anlitades Johan Rosén som skiljeman genom Hyresnämnden.

– Vi har gjort allt som krävs för att skynda på processen så mycket som möjligt, säger Nathalie Brard.

Rosén, som hade sex veckor på sig att leverera en rekommendation, bekräftade den nya hyressättningen som också inkluderar tidigare beslut om en höjning i Stockholm stad med 5,8 procent från den 1 april. Med dessa beslut avslutas en lång period av osäkerhet för hyresgäster i de berörda områdena.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 14:00
Senast uppdaterad: 17 april 2024 13:17

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors