🕝 1 minuter
Allt vanligare med högre utbildning hos utrikesfödda
Publicerad 12 november 2022 09:47
Uppdaterad 12 november 2022 09:47

Foto: Pexels.

Det är allt vanligare bland utrikesfödda att högutbilda sig än hos inrikesfödda. Södertälje är en av de kommuner som ökat procentuellt sedan millennieskiftet.

Det framgår i ny rapport från Statistikmyndigheten, SCB, som har tagits fram på uppdrag av regeringen.

Sedan år 2000 har befolkningens utbildningsnivå stigit kraftigt, för såväl inrikes- som utrikesfödda personer i åldrarna 20–64 år för gymnasial nivå. Men när det gäller högre utbildningar är det att vanligare bland utrikesfödda, som är folkbokförda i Sverige, i landets kommuner

(Annonslänk)

– Man kan se ett generationsskifte i statistiken. År 2000 var det många i åldern 20–64 år som hade börjat jobba direkt efter grundskolan. Nu är en stor del av dem pensionärer. Det gäller både personer födda i Sverige och personer födda utomlands, säger Tomas Westling, statistiker på SCB.

Enligt SCB är det vanligare i Sveriges samtliga 290 kommuner, att ha minst en gymnasieutbildning bland inrikesfödda. Men inte när det gäller högre utbildningar – här är det vanligare bland utrikesfödda.

Södertälje är en av de kommuner i landet som det ökat mest senaste 20 åren. Här har andelen totalt ökat med 12,8 procent sedan år 2000.

Dela artikeln