Företag i fokus:

Annons

Södertäljebo vinner tvist mot banken

MC

Foto: PxHere.

En Södertäljebo utsattes för BankID-bedrägeri och bestals på 10-tusentals kronor. När han vände sig till banken för hjälp och ersättning blev han nekad.

Istället vände han sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som ger mannen rätt i ärendet.

Han mottog ett väl utformat sms där avsändaren var ”banken” och hamnade i samma SMS-flöde som tidigare meddelanden från SEB. I SMS:et framkom uppgifter om att de misstänkte obehörig aktivitet på hans konto.

De erbjöd hjälp och bifogade ett nummer med uppmaningen att ringa ”banken” för att spärra tidigare BankID samt beställa ett nytt.

När han ringde svarade en kvinna i andra änden som visste att han hade tre BankID och menade att de två äldsta behövde spärras och därefter skapa ett nytt. I god tro, om att han talade med ”banken”, följde han instruktionerna och kort efter samtalet bestals han på totalt 59.800 kronor.

Hälften drogs från hans privata konto och andra halvan, på 29.900 kronor, stals från hans företagskonto.

(Annonslänk)

Han vände sig till banken som förklarade att de inte var inblandade. Men Södertäljebon krävde dock ersättning för den bristande säkerheten då SMS:et hamnade i samma tråd som tidigare meddelande från SEB själva.

Banken motsatte sig kravet och menade att han agerat ”grovt oaktsamt” över att tillåta någon annan person ta del av hans personliga koder till Mobilt BankID. Agerandet ska enligt banken även strida mot de allmänna villkoren.

Ärendet hanterades av ARN som nu beslutat att SEB ska dela ansvaret. ARN menar att Södertäljebon gjort sig skyldig till ”grovt vårdslöshet” i att skydda sin personliga behörighetsfunktion – men inte till den obehörig transaktionen.

ARNs bedömning landar i att Södertäljebo står för 12 000 kronor av det totalt beloppet på 29.900 kronor, resterande 17.900 kronor ska SEB täcka och betala tillbaka till kontohavaren.

Gällande beloppet som stals från företagskontot meddelade ARN att de enbart prövar tvister mellan näringsidkare och konsumenter.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 november 2022 16:41
Senast uppdaterad: 11 november 2022 16:41

Dyster månad: Bostadspriserna fortsätter att falla

Villa

Foto: Pexels

Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november i Sverige som helhet och faller för tre månader i rad.

– Sedan förra vårens toppnoteringar har nu bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige som helhet. Vi börjar nu helt klart närma oss det totala prisfall om 20 procent som vi har spått sedan en längre tid tillbaka, säger Robert Boije.

November var en svår månad för bostadsförsäljningen i Sverige, enligt SBAB:s och Boolis bostadsindex. Bostadspriserna sjönk överlag med 1,4 procent, där villapriserna föll med 0,8 procent och lägenhetspriserna med 0,7 procent. Prisfallet var mest påtagligt i Norra Sverige, särskilt för villor.

Villapriserna föll november med 1,8 procent i Sverige som helhet, med undantag för Mellersta Sverige där priserna ökade med 1,1 procent. Detta indikerar en övergripande nedgång i villapriserna på 0,6 procent när man beaktar säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter.

Priserna på både lägenheter och villor förväntas fortsätta minska.

– Ett mycket stort utbud och att många bostadsrättsföreningar troligen kommer att höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet och även därefter till följd av det kraftigt höjda ränteläget, talar rimligen för fortsatt prispress på lägenheter framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Jämfört med förra våren har bostadspriserna sjunkit med nästan 15 procent, där lägenhetspriserna minskat med 10,5 procent och villapriserna med 17 procent. De nuvarande prisnivåerna är de lägsta sedan 2015 för lägenheter och 2017 för villor. När man tar hänsyn till inflationen, har de reala bostadspriserna sjunkit med 26 procent sedan förra våren, med lägenhetspriserna ner 22 procent och villapriserna 28 procent.

Allt fler bostädet “Snart till salu” på bostadsmarknaden.
Säljare väljer nu allt oftare att preliminärt lista sina bostäder till ”Snart till salu” för att utvärdera marknadsintresset. Medan en del är beredda att sälja inom kort, föredrar andra att invänta ett mer fördelaktigt anbud.

Denna taktik, känd som förhandsmarknaden, har ökat markant under de senaste fem åren och utgör idag nästan hälften av alla bostadsannonser på Booli. Det bör dock noteras att denna trend varierar geografiskt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 16:03

MINGELBILDER v.48 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0002

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V. 47

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 00:43
Senast uppdaterad: 4 december 2023 01:21

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors