Företag i fokus:

Annons

DEBATT: Efter röd-grön röra i Södertälje – KD talar klarspråk

Stadshus

Södertäljes stadshus. Arkvibild.

Vi vill först rikta ett varmt tack till alla Södertäljebor som röstade på Kristdemokraterna.

Det resulterade i en borgerlig regering tillsammans med M och L, där KD tar sex ministerposter med Ebba Busch som näringsminister, tillika vice statsminister.

I Södertälje gjorde KD ett strålande val och behöll sina sex mandat i kommunfullmäktige. Alla våra samarbetspartier i styret 2019 – 2022 backade och majoriteten gick förlorad.

I valets efterdyningar gjorde massmedia KD till ”Kungamakare”, eftersom vi satt med trumf på hand – vilket ”lag” skulle KD välja att samarbeta med? Vi deklarerade för väljarna att vi gick till val som ett enskilt, borgerligt parti och att vi efter valdagen skulle ta ställning till samverkan med det eller de partier där vi får bäst utdelning. Även om regerandet med S, C och MP har fungerat fint, med gott gehör för våra hjärtefrågor, var det pedagogiskt utmanande att förklara att Socialdemokraterna var huvudmotståndaren i riksdagsvalet.

”Brister i David Winerdals ledarskap i allmänhet och uppdagade sexuella trakasserier”

Vår dåvarande gruppledare David Winerdal var frispråkig i eftervalsdebatten. Öppenhjärtigt resonerade han kring tänkbara och otänkbara koalitionspartners. Erfarenheten säger att det i förhandlingssituationer är bäst att ”lägga locket på”, men det här var inget som beseglade hans öde som gruppledare. Det gjorde istället brister i David Winerdals ledarskap i allmänhet och uppdagade sexuella trakasserier mot bland andra nära medarbetare i synnerhet – vilket också polisanmälts.

Tidigare gruppledaren för KD anmäld för sexuellt ofredande.

En enig styrelse, under överinseende av vår distriktsombudsman, entledigade honom därför från uppdraget som gruppledare, men med bibehållen lön året ut. Samtidigt utsågs Anna Syrjänen till efterträdare och förhandlingar inleddes med Moderaterna och Liberalerna om ett borgerligt styre, med indirekt stöd av SD och RP, precis som på riksplanet.

Knappt fjorton dagar efter valet kallade M, KD och L (tillsammans med SD och RP) till presskonferens där den nya ”Södertäljealliansen” presenterades. Därefter inleddes förhandlingar mellan M-KD-L om både fördelning av poster i nämnder och styrelser och budgeten för 2023 – där vi levererat ett fylligt dokument med angelägna inspel för Södertäljeborna.

Måndagen den 17 oktober samlades den nya fullmäktigeförsamlingen för sitt första och konstituerande sammanträde. På dagordningen stod val av fullmäktiges presidium och valberedning samt kommunstyrelsen. Det var nu ”palatskuppen” ägde rum. Två av Kristdemokraternas representanter, tidigare gruppledaren David Winerdal och mångårige kassören Martin Ahlman, bänkade sig hos ”motståndarlaget” – och majoriteten tippade med minsta möjliga marginal över till S-V-MP-C. Besvikelsen inom den tilltänkta majoriteten var märkbar; skulle ett 30-årigt S-märkt styre fortsätta i fyra år till?

Makten är uppenbarligen alltid viktigast för Socialdemokraterna

Makten är uppenbarligen alltid viktigast för Socialdemokraterna och ändamålet helgar som bekant medlen. Boel Godner (S) försitter aldrig något tillfälle att tala om ordning, reda och stabilitet. Men utan skrupler låter hon sin majoritet i kommunens ”riksdag” vila på en synnerligen bräcklig grund – två politiska ”vildar”. Om någon av dessa lyser med sin frånvaro vid ett kommande sammanträde, ja då faller hela majoritetsbygget ihop som ett korthus.

Den tilltänkta Södertäljealliansen blev kuppade av två politiska vildar.

I ett debattinlägg gick forne S-märkte sekreteraren Andreas Henricsson på i ullstrumporna och kallade de två frifräsarna för ”riktiga hedersmän”. Han konstaterade att ”Ingen av oss mångåriga Södertäljebor behöver tvivla ens en sekund på vilken god vandel och moralisk resning dessa två personer har i sin karaktär.” Och frågade om ”Ebba Busch eller tillträdande partisekreteraren Johan Ingerö förstår vilka krafter det är som ni teamar upp med nu.”

Svaret är lika enkelt som självklart, det finns inte plats för olämpligt uppträdande, missbruk av förtroende och sexuella trakasserier, vare sig inom KD eller någon annanstans i samhället. Den naturliga följdfrågan är om Magdalena Andersson (S) har sanktionerat att Boel Godner bygger sin majoritet på en ”vilde” i Södertäljes riksdag – dessutom med tvivelaktig ”vandel och moral” i bagaget.

Boel Godner talar om ”nolltolerans mot olämpligt beteende”

Historien blir ännu mer pikant när Boel Godner talar om ”nolltolerans mot olämpligt beteende”, samtidigt som hon erkänner att hon läxat upp David Winerdal för flera år sedan då han uppträtt kränkande mot flera andra kvinnliga kommunala tjänstepersoner. Varför kontaktades inte Kristdemokraterna ledning om detta?

Snacka om dubbelmoral och väljarförakt, att säga en sak och göra en annan – allt för att klamra sig fast vid maktens taburetter. Och vad säger uttalade feminister inom samarbetspartierna när Boel Godner ställer sig på förövarens sida? Tyvärr förefaller #Me Too, som formligen exploderade hösten 2017, ha sopats under mattan på kommunalrådskansliet i Södertälje Stadshus.

Kristdemokraterna står beredda att tillsammans med ”Södertäljealliansen” ta över styret för Södertäljes bästa om eller när den nya oheliga majoriteten spricker.

Styrelsen för Kristdemokraterna i Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 november 2022 17:34
Senast uppdaterad: 12 november 2022 14:01

Företagare träder fram – ”Mitt liv har varit en mardröm”

ss

Foto: Alexander Isa.

I veckan valde företagarna Kerimo och Nayis att träda fram för att ha känt sig orättvist behandlade av banken. Nu väljer ännu en företagare att träda fram för att berätta sin version – under en pseudonym.

Björn, som egentligen heter något annat, berättar för Telgenytt att han precis som entreprenörerna drabbats av nedstängda bankkonto.

– Mitt liv har varit en levande mardröm. Banken stängde mitt företagskonto och mitt privata bankkonto. De krävde tillbaka bostadslånet och kastade ut mig utan att ge mig en godtycklig förklaring. De har i princip vänt upp och ner på mitt liv utan någon som helst anledning, säger Björn.

Senaste året har flera företagare, som varit mångåriga kunder i sina respektive banker, fått sina bankkonton nedstängda, vilket Telgenytt i flertalet artiklar skrivit om. I veckan klev företagarna Andreas Nayis och Mousa Kerimo in på SEBs lokala bankkontor i Södertälje, just av den ovan nämnda anledning, och vägrade lämna väntrummet förrän de fått ett svar.

Den artikeln lästes över 200.000 gånger, har även uppmärksammats stort och delats hundratals gånger på Facebookgrupper.

– Jag kan relatera till deras situation, det här är hemskt och deras agerande är av ren desperation. Tro mig det finns många desperata där ute och det är en tidsfråga innan det blir en ketchupeffekt av upprörda företagare. Folk som läser detta sitter med skärmen framför sig och tänker; ”men vadå, banken kastar inte ut någon bara sådär. Någonting fuffens måste de ju ha gjort”. Självklart finns det några rötägg och där har banken mitt fulla stöd, jag avskyr kriminella. Men tro det eller ej, banken utsätter även oskyldiga människor. Här måste banken vara mer seriös, säger Björn.

Entreprenörerna, Andreas Nayis och Mousa Kerimo, kritiska till varför banken under ett års tid inte svarar på varför de stänger deras företagskonton.

Vidare berättar Björn att många företagare, som han själv pratat med, hänvisar till en hemlig polisrapport som läckte ut för några år sedan som roten till de nedstängnda bankkonto.

– Jag har läst rapporten. Den är väldigt orättvis och generaliserande, en missvisande rapport som bygger mer på elaka rykten men tyvärr presenteras som ren fakta. 

En av personerna som ligger bakom denna rapport i stora delar är Linda H Staaf som är delaktigt i samarbetsprojektet som heter SAMLIT, Swedish Anti Money Laundering Intelligence Task Force. Ett gemensamt samarbete mellan polisen och bankerna för att motverka penningtvätt och ekonomisk kriminalitet.

”Kriminella ägnar sig åt penningtvätt för att dölja brottsvinster. Bankernas samarbete med polisen har gett oss mer information, vilket ökar vår förmåga att motverka grovt våld i form av skjutningar och sprängningar eftersom vi kan störa och försvåra för aktörer som står bakom allvarliga våldsuppgörelser.”, sade Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, Noa i ett pressmeddelande i fjol.

Björn är kritisk till arbetsmetoden.

– Jag tycker att det låter bra på papper, men i verkligheten så är det tyvärr många oskyldiga som drabbas väldigt hårt på ett mycket orättvist sätt. Jag är väldigt kritisk till deras arbetsmetoder, dels för att många av de drabbade i Södertälje förekommer i polisens hemliga kartläggning av 1000-tals Södertäljebor och dels för att den är helt missvisande och felaktigt. Det har resulterat i att oskyldiga drabbats, säger Björn .

Rapporten Björn talar om är en hemlig polisrapport som läckt och som Linda H Staaf ansvarat för.

(Annonslänk)

Vad anser du är anledningen till att du drabbats och hur har det påverkat dig?

– Mitt efternamn förekommer i polisrapporten som en kriminell familj. De menar att jag, min fru och mina två barn samt alla med samma efternamn är kriminella vilket är absurt. Kartläggningen där jag och mina barn förekommer är olaglig och generaliserande. För några år sedan gjorde polisen exakt likadant fast mot svenska romer, då blev det ett ramaskri och stora demonstrationer, säger Björn.

– Jag har ansett mig själv vara en korrekt och hederlig affärsman som alltid gör rätt för sig. Jag betraktar mig alltid på det goda samhällets sida, men idag känner jag mig stämplad och bortknuffad.

Är du sedan tidigare dömd eller misstänkt för något brott?

– Varken jag eller någon i min familj har någonsin blivit dömda eller misstänkta för brott. Tvärtom så kräver mitt arbete många gånger att jag lämnar ut ett utdrag ur polisens belastningsregister. Jag har aldrig förekommit i någon polisregister. Jag är fortfarande i chocktillstånd. Jag tycker att rapporten är kränkande och felaktig.

Varför tror du att du förekommer i rapporten?

– Jag vet inte och kan bara spekulera. En orutinerad polis har sammanställt rapporten på helt fel grunder. Man dömer ut 1000-tals barn och vuxna i Södertälje som kriminella i denna felaktiga rapport, men presenteras som verklig fakta, vilket är skrämmande.

Företagaren Björn fick i fjol reda på att han framkommer i en hemlig polisrapport. Varför han är det, är det ingen som har svar på. Foto: Alexander Isa.

Björn syftar på säkerhetschefen på polisens nationella operativa avdelning NOA, Linda H Staaf. Nyligen avslöjade Expressens att 21 personer med stor polisiär erfarenhet sökte till tjänsten som underrättelsechef på NOA, men tilldelades till Linda H Staaf enligt Expressens uppgifter. Detta trots att Linda Staaf inte har tidigare poliserfarenhet, men beslutet togs av Noa-chefen Mats Löfving, som under en period hade ett förhållande med Staaf och därmed gynnat personen han haft en intim-relation till framgår det i Expressen.

– Denna oerfarna person har stämplat 1000-tals Södertäljebor, barn som vuxna, säger Björn till Telgenytt.

Du säger att rapporten är felaktigt och pekar ut oskyldiga människor, hur kan du vara så säker på det?

– Jag är väldigt säker. Min familj är inte kriminell. Jag ställer mig väldigt kritiskt till hur de generaliserar och drar 1000-tals Södertäljebor över en och samma kam. Om deras hemliga rapport nu stämmer så ställer jag mig frågan; vart är alla åtalen? Ingen av de jag talat med har blivit anmälda för brott efter att de fått sina konton nedstängda, säger Björn och fortsätter.

Björn är övertygad om att fler Södertäljebor kommer att drabbas. Foto: Alexander Isa.

– För bara något år sedan knäckte polisen flera krypterade chattar där kriminella kommunicerade allt mellan himmel och jord. Hur många av dessa tusentals, som anklagas för kriminella i hemliga polisrapporten, förekommer i dessa krypterade chattar? Hur många har misstänkts? hur många åtalats har väckts och hur många har blivit dömda? Ingen jag känner till i alla fall, och jag känner väldigt många som drabbats av nedstängda bankkonton och förekommer i polisens hemliga rapport.

Om det är så pass många drabbade, varför tror du inte att dessa personer träder fram?

– Jag tror att många känner precis som jag. En rädsla för repressalier från myndigheter och banker om att det kan förvärras ytterligare. De tror kanske att om man sitter still i båten så kommer stormen att passera förbi. Jag personligen tror att det bara kommer att blir värre och vi kommer att se fler drabbade Södertäljebor. Oavsett om folk i Södertälje blir lagligt behandlade eller på ett olagligt sätt så applåderar omgivningen, just för att Södertälje har målats ut som en ”kriminell stad”. Det har blivit kutymt att svartmåla hela Södertälje och dess befolkning.

Hur har det här påverkar dig?

– Var ska jag börjar? Detta har påverkat mig väldigt negativt och mått psykiskt dåligt. Uppsagda företagslån och även uppsagda bolån, har inte kunnat få betalt för utfört arbete och jag har inte kunnat betala mina fakturor. Swedbank stängde alla konton som min lilla familj hade hos dem och min fru kunde inte ta emot lön från sin arbetsgivare. Mitt bolag är i näst intill nollställd, mitt livsverk. I princip har alla mina kunder tagit avstånd och avslutat våra samarbeten. Detta efter att jag i ett ärligt och transparent mail beskrev mina problem. Jag kan relatera till affärsmännen som klev in på SEB. Jag är ingen brottsling och jag vill också ha svar på varför jag fick en kafka-situation med banken, säger Björn.

Telgenytt har sökt banken för svar.

Vi kan och får inte, på grund av den lagstadgade banksekretessen, bekräfta, dementera eller kommentera enskilda kundrelationer, och kan därmed inte besvara dina frågor.”, skriver bankens pressavdelning till Telegnytt i ett mail.

Läs även – De kämpar för rättvisa mot banken – ”Vi vill ha svar”

Den hemliga polisrapporten. Foto: Alexander Isa.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 19:19
Senast uppdaterad: 9 december 2022 19:19

Risk för cyberattack i kommunen – Så skyddar du dig

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Arkivbild.

Svenska kommuner har blivit utsatta för cyberattacker, nätfiske – även kallad phishing. Enligt Södertälje kommunen har kriget i Ukraina medfört allt större risk för fler attacker och spridning av desinformation.

Senast var det en vecka sedan som två andra svenska kommuner angreps för attacker och därför går nu Södertälje kommun ut med ett meddelande till allmänheten. Kommunen uppmanar att vara försiktiga med e-post, länkar och bilagor där attacker ofta sker

Nätfiske kan ske på nätet och webbplatser, men även över sms och telefonsamtal. Det är därför oerhört viktigt att vara uppmärksam på oönskad aktivitet.

Vid upptäckt av en cyberattack rekommenderas att göra följande:

  1. Stäng av datorn.
  2. Felanmäl omgående via telefon (enligt vanlig rutin)
  3. Starta inte om datorn

Kommunkoncernens alla bolag, så som Telgebolagen och förvaltningen, jobbar hårt för att följa säkerhetsåtgärder och för att upptäcka risker.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 14:19
Senast uppdaterad: 9 december 2022 16:48

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)