Företag i fokus:

DEBATT: Efter röd-grön röra i Södertälje – KD talar klarspråk

Stadshus

Södertäljes stadshus. Arkvibild.

Vi vill först rikta ett varmt tack till alla Södertäljebor som röstade på Kristdemokraterna.

Det resulterade i en borgerlig regering tillsammans med M och L, där KD tar sex ministerposter med Ebba Busch som näringsminister, tillika vice statsminister.

I Södertälje gjorde KD ett strålande val och behöll sina sex mandat i kommunfullmäktige. Alla våra samarbetspartier i styret 2019 – 2022 backade och majoriteten gick förlorad.

I valets efterdyningar gjorde massmedia KD till ”Kungamakare”, eftersom vi satt med trumf på hand – vilket ”lag” skulle KD välja att samarbeta med? Vi deklarerade för väljarna att vi gick till val som ett enskilt, borgerligt parti och att vi efter valdagen skulle ta ställning till samverkan med det eller de partier där vi får bäst utdelning. Även om regerandet med S, C och MP har fungerat fint, med gott gehör för våra hjärtefrågor, var det pedagogiskt utmanande att förklara att Socialdemokraterna var huvudmotståndaren i riksdagsvalet.

”Brister i David Winerdals ledarskap i allmänhet och uppdagade sexuella trakasserier”

Vår dåvarande gruppledare David Winerdal var frispråkig i eftervalsdebatten. Öppenhjärtigt resonerade han kring tänkbara och otänkbara koalitionspartners. Erfarenheten säger att det i förhandlingssituationer är bäst att ”lägga locket på”, men det här var inget som beseglade hans öde som gruppledare. Det gjorde istället brister i David Winerdals ledarskap i allmänhet och uppdagade sexuella trakasserier mot bland andra nära medarbetare i synnerhet – vilket också polisanmälts.

Tidigare gruppledaren för KD anmäld för sexuellt ofredande.

En enig styrelse, under överinseende av vår distriktsombudsman, entledigade honom därför från uppdraget som gruppledare, men med bibehållen lön året ut. Samtidigt utsågs Anna Syrjänen till efterträdare och förhandlingar inleddes med Moderaterna och Liberalerna om ett borgerligt styre, med indirekt stöd av SD och RP, precis som på riksplanet.

Knappt fjorton dagar efter valet kallade M, KD och L (tillsammans med SD och RP) till presskonferens där den nya ”Södertäljealliansen” presenterades. Därefter inleddes förhandlingar mellan M-KD-L om både fördelning av poster i nämnder och styrelser och budgeten för 2023 – där vi levererat ett fylligt dokument med angelägna inspel för Södertäljeborna.

Måndagen den 17 oktober samlades den nya fullmäktigeförsamlingen för sitt första och konstituerande sammanträde. På dagordningen stod val av fullmäktiges presidium och valberedning samt kommunstyrelsen. Det var nu ”palatskuppen” ägde rum. Två av Kristdemokraternas representanter, tidigare gruppledaren David Winerdal och mångårige kassören Martin Ahlman, bänkade sig hos ”motståndarlaget” – och majoriteten tippade med minsta möjliga marginal över till S-V-MP-C. Besvikelsen inom den tilltänkta majoriteten var märkbar; skulle ett 30-årigt S-märkt styre fortsätta i fyra år till?

Makten är uppenbarligen alltid viktigast för Socialdemokraterna

Makten är uppenbarligen alltid viktigast för Socialdemokraterna och ändamålet helgar som bekant medlen. Boel Godner (S) försitter aldrig något tillfälle att tala om ordning, reda och stabilitet. Men utan skrupler låter hon sin majoritet i kommunens ”riksdag” vila på en synnerligen bräcklig grund – två politiska ”vildar”. Om någon av dessa lyser med sin frånvaro vid ett kommande sammanträde, ja då faller hela majoritetsbygget ihop som ett korthus.

Den tilltänkta Södertäljealliansen blev kuppade av två politiska vildar.

I ett debattinlägg gick forne S-märkte sekreteraren Andreas Henricsson på i ullstrumporna och kallade de två frifräsarna för ”riktiga hedersmän”. Han konstaterade att ”Ingen av oss mångåriga Södertäljebor behöver tvivla ens en sekund på vilken god vandel och moralisk resning dessa två personer har i sin karaktär.” Och frågade om ”Ebba Busch eller tillträdande partisekreteraren Johan Ingerö förstår vilka krafter det är som ni teamar upp med nu.”

Svaret är lika enkelt som självklart, det finns inte plats för olämpligt uppträdande, missbruk av förtroende och sexuella trakasserier, vare sig inom KD eller någon annanstans i samhället. Den naturliga följdfrågan är om Magdalena Andersson (S) har sanktionerat att Boel Godner bygger sin majoritet på en ”vilde” i Södertäljes riksdag – dessutom med tvivelaktig ”vandel och moral” i bagaget.

Boel Godner talar om ”nolltolerans mot olämpligt beteende”

Historien blir ännu mer pikant när Boel Godner talar om ”nolltolerans mot olämpligt beteende”, samtidigt som hon erkänner att hon läxat upp David Winerdal för flera år sedan då han uppträtt kränkande mot flera andra kvinnliga kommunala tjänstepersoner. Varför kontaktades inte Kristdemokraterna ledning om detta?

Snacka om dubbelmoral och väljarförakt, att säga en sak och göra en annan – allt för att klamra sig fast vid maktens taburetter. Och vad säger uttalade feminister inom samarbetspartierna när Boel Godner ställer sig på förövarens sida? Tyvärr förefaller #Me Too, som formligen exploderade hösten 2017, ha sopats under mattan på kommunalrådskansliet i Södertälje Stadshus.

Kristdemokraterna står beredda att tillsammans med ”Södertäljealliansen” ta över styret för Södertäljes bästa om eller när den nya oheliga majoriteten spricker.

Styrelsen för Kristdemokraterna i Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 november 2022 17:34
Senast uppdaterad: 12 november 2022 14:01

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors