Företag i fokus:

Annons

Banker ersättningsskyldiga när kunder drabbas av bedrägerier

BankID bank kort

Arkivbilder.

BankID-bedrägerierna blir allt fler och bedragarna blir allt listigare på att stjäla pengar. Nu beslutar Allmänna reklamationsnämnden, ARN, att konsumenter som utsätts för bedrägerier ska få ersättning av sina banker.

Tidigare i år förtydligade Högsta domstolen var gränsdragningen går mellan bankens skyldighet och konsumentens.

I de rättsfall som ARN hanterat har bankerna i samtliga fall ansett att konsumenterna varit skyldiga att stå för hela beloppet som de lurats på. Men efter rättsfallet, ”BankID-bedrägeriet”, i Högsta domstolen har det klargjorts när konsumenten agerar ”grovt oaktsamt” eller ”särskilt klandervärt”.

– Det som har varit svårt är hur gränsdragningen mellan de olika graderna av oaktsamhet ska göras, dvs. vad som är grovt oaktsamt och särskilt klandervärt, det framgår inte direkt av lagen. Det var därför välkommet att Högsta domstolen uttalade sig om det i sin dom i juni, säger Marcus Isgren, chef på ARN, i ett pressmeddelande.

Att ge ut sina behörighetsfunktioner, så som BankID, är en sak. Om bedragaren därefter nyttjar BankID, från sin enhet för att föra över pengar kontot, kan ansvaret vila på banken. Denna tillämpad metod, som HD lagt fram, har ARN i ett flertal fall använt sig av när konsumenter utsatts för bedrägerier.

Vid ett bedrägeri ska den drabbade konsumenten bedömas för att ha agerat ”särskilt klandervärt” eller ”grovt oaktsamt”.

Om en person lämnat ut koder från sina bankdosor eller liknandet, som kontohavaren är skyldig att skydda, har denne agerat grovt vårdslöst, men inte särskilt klandervärt. I dessa fall ska konsumenten svara för mer än 12 000 kronor av beloppet som blivit stulet.

”Om en obehörig transaktion har genomförts, t.ex. genom att en bedragare utan kontohavarens samtycke har fört bort pengar från ett konto, är huvudregeln att banken är skyldig att återställa kontot. Utgångspunkten är alltså att konsumenten inte ska ansvara för något belopp.”, skriver ARN.

Om bedömningen däremot anses vara särskilt klandervärt ska konsumenten ansvara för hela förlusten. 

ARN har hanterat nio fall av BankID-bedrägerier där konsumenterna enligt chefen, Marcus Isgren, uppvisat betydande vårdslöshet genom att lämna ut koder till bedragarna.

– Bara i ett fall har banken bevisat att konsumenten med avsikt lämnade ut koder till en obehörig person samtidigt som konsumenten hade anledning att misstänka att det fanns stor risk för obehöriga uttag. Endast i detta fall fick konsumenten alltså stå för hela förlusten. I övriga fall fick bankerna stå för allt utom 12 000 kr, säger Marcus Isgren.

Läs även: – Varnar för bedragare: ”Vi kontaktar aldrig för att be om ditt Bank-ID”

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 november 2022 16:41
Senast uppdaterad: 13 augusti 2023 12:23

Tufft för NIF – måstematch väntar

IMG_6550

Det går tungt för NIF resultatmässigt och nu kan stjärnans säsong vara i fara. Foto: RG Foto-Media

Det väntas bli en tuff batalj mellan de två nykomlingarna som ställs mot varande i den elfte omgången av SSL. Karlstad som avancerade till högsta serien i våras, efter att ha slagit ut Visby med 3–0 i matcher, har en bra utgångsposition att dra ifrån det nedre träsket av tabellenoch eventuellt hamna på en slutspelsplats. 

Hemmalaget Nykvarn kommer senast från en klar förlust mot Linköping på bortaplan. Nykvarn, som hade en tung förstaperiod på många sätt, fick först superstjärnan Valdemar Ahlroth skadad efter 3 minuters spel och sedan hamna i underläge med 4–0. En minst sagt tuff uppförsbacke för NIF som för övrigt fick flera spelare skadade under matchens gång.

Lagkaptenen Karljohan Ahlroth fick man se med en inlindad arm och Markus Jonsson klev av haltandes i slutminuten. Det återstår att se om dessa två kommer till spel på söndag. 
Enligt uppgifter gällande Valdemar Ahlroths skada så har det inte kommit någon dom hur pass länge Ahlroth blir borta. Återigen tvingas tränaren Nicklas Hedstål göra förändringar på grund av skador.

#29 Markus Jonsson. Foto: RG Foto-Media

Efter den snöpliga hemmaförlusten mot Helsingborg och den klara förlusten mot Linköping så är hemmalaget i stort behov av att kliva högre upp i tabellen för att inte riskera att på nedflyttningsplats. Det skiljer sig 1 poäng mellan lagen som är på säker på mark och det väntas bli en tuff batalj där det historiskt har spelats fysiskt mellan dessa lag i Allsvenskan. Snart har NIF mött alla lag och man vill sätta sig i en bättre sitts inför kommande returmatcher.

Karlstads tränare och Färjestadsikonen Peter Nordström har en gedigen hockeybakgrund, både som spelare och tränare. Nordström som tog över rollen som huvudtränare 2021 har sedan dess applicerat sin spelfilosofi och gjort förändringar för att lyfta fram det ”nya” Karlstad. I truppen har Nordström med sig rutinerade spelare som under åren har burit Karlstad. En av dessa som publiken bör ha extra koll på är Anton Vestlund. En spelare som kan kliva fram i svåra situationer och leverera när det behövs som mest.
Värt att notera är att Karlstads lagkapten som missade de inledande matcher pga. skada har noterats för 9 poäng på 5 spelade matcher.

Topp 3 interna poängligan – Karlstad

– #77 Anton Vestlund 18 poäng
– #37 Simon Sjögren 13 poäng
– #11 Johan Palmqvist 11 poäng

Topp 3 interna poängligan – Nykvarn

– #23 Hampus Ahrén 10 poäng
– #20 Valdemar Ahlroth 9 poäng
– #29 Markus Jonsson 9 poäng

Matchen spelas i Furuborghallen söndag 3 december, matchstart 17:00.
Säkra din plats när Nykvarn tar emot Karlstad här.

Matchen sänds även via Sportexpressen TV – matchen hittar du här.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 17:33
Senast uppdaterad: 2 december 2023 17:33

Rådjur påkört av pendeltåg – Flyttades snabbt från spåret

Tåg pendel 1 Foto: Alex Isa

Arkivbild

Ett tåg kolliderade med ett rådjur under lördagen i Järna, men enligt polisens uppgifter ska trafiken inte ha påverkats av incidenten.

En viltolycka inträffade i Järna under lördagen när ett pendeltåg körde på ett rådjur.

Olyckan ägde rum vid 12:30-tiden men rapporteras inte ha haft någon större påverkan på tågtrafiken i området. Tack vare snabba insatser kunde rådjuret snabbt flyttas från spåret, vilket förhindrade längre störningar i trafiken.

– En så kallad ”felavhjälpare” har flyttat råduret ut i skogen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Ingen person skadades i incidenten, och trafikflödet kunde fortsätta som normalt strax efter händelsen.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 13:41
Senast uppdaterad: 2 december 2023 13:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors