Företag i fokus:

Här är insekten som kan orsaka flera strömavbrott i Södertälje

314481446_1556335591482275_1929483693459556363_n

Foto: Arkivbild / Creative Commons

En pytteliten insekt hotar skog och riskerar att träd faller över elledningar i Södertälje.

Nu uppmanar kommunala bolaget, Telge Nät som ser en ökning av strömavbrott, allmänheten, mark- och skogsägare att vara extra uppmärksamma på försvagade träd.

Insekten granbarkborren angriper träden som stressas, försvagas och dör. En mycket snabb process enligt forskare som menar att ett träd som angrips är dödsdömt efter 5–6 veckor.

Telge Nät uttrycker sin oro över granbarkborrens framfart som försvagar träd som står utmed elledningar och ledningsgator och därmed riskerar att faller över ledningarna.

Träd som angripits av granbarkborren. Foto Telge Nät.

Enligt Peter Bendz, avdelningschef elnät på Telge Nät, är risken för att träden faller är betydligt större under vinterhalvåret med blötsnö och kraftiga vindar. En en trend som ökar kraftigt i Sverige

– Ju fler angripna träd, desto större risk för oplanerade strömavbrott. Vi märker att redan vid lägre vindstyrkor får vi träd som faller, så var det inte för ett par år sedan, säger Peter Bendz avdelningschef elnät på Telge Nät.

I Sverige finns det idag över 80 arter av barkborrar som utökar sig kraftigt och gynnas av det varma och torra klimatet. 2018 var ett starkt tillväxtår för insekten.

Vid behov att att fälla ett träd som utsatts för angrepp erbjuder Telge Nät att kostnadsfritt bevaka arbetet med trädfällningen.

Granbarkborren. Foto: Länsstyrelsen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 november 2022 10:37
Senast uppdaterad: 10 november 2022 13:02

SENASTE NYTT: Hyrorna i Södertälje höjs retroaktivt från 1 januari

Sodertalje-bostader

Foto: Alexander Isa

Efter kollapsade förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har en skiljeman beslutat att höja hyrorna i stora delar av Stockholms län, inklusive Södertälje, med 5,9 procent från den 1 januari.

Konflikten mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har lett till att en skiljeman nyligen beslutade om en retroaktiv hyreshöjning på 5,9 procent, gällande från den 1 januari i år. Denna justering omfattar tio kommuner i länet, däribland Danderyd, Huddinge, och Södertälje, samt en liknande höjning på Gotland där hyrorna ökar med 5,7 procent.

(Annonslänk)

– Nivån är dock betydligt högre än den som Hyresgästföreningen kunde acceptera. Det visar att den nya skiljemannalagstiftningen har minskat  Hyresgästföreningens möjligheter att styra hyresutvecklingen efter eget godtycke. Det är positivt för hyresrättens framtid, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.

Förhandlingarna inleddes i september 2023, då Fastighetsägarna yrkade på en hyreshöjning på 12 procent, vilket de menar nödvändigt för att hantera de ökade driftskostnaderna och säkerställa hållbar fastighetsförvaltning. Efter tre månaders resultatlösa förhandlingar och med stöd av ny lagstiftning, anlitades Johan Rosén som skiljeman genom Hyresnämnden.

– Vi har gjort allt som krävs för att skynda på processen så mycket som möjligt, säger Nathalie Brard.

Rosén, som hade sex veckor på sig att leverera en rekommendation, bekräftade den nya hyressättningen som också inkluderar tidigare beslut om en höjning i Stockholm stad med 5,8 procent från den 1 april. Med dessa beslut avslutas en lång period av osäkerhet för hyresgäster i de berörda områdena.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 14:00
Senast uppdaterad: 17 april 2024 13:17

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors