Företag i fokus:

Annons

Här är insekten som kan orsaka flera strömavbrott i Södertälje

314481446_1556335591482275_1929483693459556363_n

Foto: Arkivbild / Creative Commons

En pytteliten insekt hotar skog och riskerar att träd faller över elledningar i Södertälje.

Nu uppmanar kommunala bolaget, Telge Nät som ser en ökning av strömavbrott, allmänheten, mark- och skogsägare att vara extra uppmärksamma på försvagade träd.

Insekten granbarkborren angriper träden som stressas, försvagas och dör. En mycket snabb process enligt forskare som menar att ett träd som angrips är dödsdömt efter 5–6 veckor.

Telge Nät uttrycker sin oro över granbarkborrens framfart som försvagar träd som står utmed elledningar och ledningsgator och därmed riskerar att faller över ledningarna.

Träd som angripits av granbarkborren. Foto Telge Nät.

Enligt Peter Bendz, avdelningschef elnät på Telge Nät, är risken för att träden faller är betydligt större under vinterhalvåret med blötsnö och kraftiga vindar. En en trend som ökar kraftigt i Sverige

– Ju fler angripna träd, desto större risk för oplanerade strömavbrott. Vi märker att redan vid lägre vindstyrkor får vi träd som faller, så var det inte för ett par år sedan, säger Peter Bendz avdelningschef elnät på Telge Nät.

I Sverige finns det idag över 80 arter av barkborrar som utökar sig kraftigt och gynnas av det varma och torra klimatet. 2018 var ett starkt tillväxtår för insekten.

Vid behov att att fälla ett träd som utsatts för angrepp erbjuder Telge Nät att kostnadsfritt bevaka arbetet med trädfällningen.

Granbarkborren. Foto: Länsstyrelsen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 november 2022 10:37
Senast uppdaterad: 10 november 2022 13:02

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)