Företag i fokus:

Här är insekten som kan orsaka flera strömavbrott i Södertälje

314481446_1556335591482275_1929483693459556363_n

Foto: Arkivbild / Creative Commons

En pytteliten insekt hotar skog och riskerar att träd faller över elledningar i Södertälje.

Nu uppmanar kommunala bolaget, Telge Nät som ser en ökning av strömavbrott, allmänheten, mark- och skogsägare att vara extra uppmärksamma på försvagade träd.

Insekten granbarkborren angriper träden som stressas, försvagas och dör. En mycket snabb process enligt forskare som menar att ett träd som angrips är dödsdömt efter 5–6 veckor.

Telge Nät uttrycker sin oro över granbarkborrens framfart som försvagar träd som står utmed elledningar och ledningsgator och därmed riskerar att faller över ledningarna.

Träd som angripits av granbarkborren. Foto Telge Nät.

Enligt Peter Bendz, avdelningschef elnät på Telge Nät, är risken för att träden faller är betydligt större under vinterhalvåret med blötsnö och kraftiga vindar. En en trend som ökar kraftigt i Sverige

– Ju fler angripna träd, desto större risk för oplanerade strömavbrott. Vi märker att redan vid lägre vindstyrkor får vi träd som faller, så var det inte för ett par år sedan, säger Peter Bendz avdelningschef elnät på Telge Nät.

I Sverige finns det idag över 80 arter av barkborrar som utökar sig kraftigt och gynnas av det varma och torra klimatet. 2018 var ett starkt tillväxtår för insekten.

Vid behov att att fälla ett träd som utsatts för angrepp erbjuder Telge Nät att kostnadsfritt bevaka arbetet med trädfällningen.

Granbarkborren. Foto: Länsstyrelsen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 november 2022 10:37
Senast uppdaterad: 10 november 2022 13:02

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas delar och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:01

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors