Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Oseriös telefonförsäljning fortsätter – viktigt att tänka på när man väljer mobilabonnemang

iphoneguiden

I dagens digitalisering, med alla nya varianter av mobiltelefoner som dyker upp på marknaden, är det nästan ingen i det moderna samhället som inte har behov av en mobil.

Varje år lanseras nya modeller med nytänkande funktioner att lära sig som ska tillgodose användarens mål och förenkla dennes vardag.

Det finns även risker med det ökade utbudet av mobiler och abonnemang eftersom det skapar nya öppningar för oseriösa telefonförsäljare att ringa runt och försöka få den tilltalade att skriva på ett oseriöst abonnemang. Av den anledning kan det vara bra att ha koll på vad man bör tänka på när man ska välja ett eget mobilabonnemang samt vad man ska göra när telefonförsäljaren ringer. På https://iphoneguiden.se/ kan du läsa mer om olika mobiler och abonnemang.

Betala av eller köpa ut mobilen?

Hos många mobiloperatörer finns möjligheten att betala av mobilen i ditt abonnemang. Oftast betalar du av mobilen under två år och du behöver då inte köpa ut mobilen och betala den större klumpsumman som mobilen kostar hos tillverkaren. Detta kan vara ett alternativ om man känner att man inte har råd att köpa ut mobilen på en gång utan kan tänka sig att betala en större abonnemangskostnad varje månad.

Många föredrar dock att köpa ut mobilen direkt och sedan betala för endast abonnemanget varje månad. Detta är ett bra alternativ om man råd att köpa ut mobilen och inte vill ha så höga utgifter varje månad. Hur mycket man kan köpa ut mobilen för varierar mellan olika märken och modeller. Vill man ha de nyaste mobilerna finns exempelvis de senaste och populäraste modellerna av smartphones att köpa från 11 995 kr.

Individuella mobilvanor

En viktig del i valet av abonnemang är vad du har, eller tror att du kommer ha, för mobilvanor. Om du exempelvis är en person som reser mycket eller ringer och sms:ar mycket till utlandet kan en bra idé vara att välja ett abonnemang med fria samtal och sms i världen. Det finns även abonnemang som erbjuder billigare surf utomlands, både inom och utanför EU.

Om du är en person som inte använder mobilen till att surfa, som på sociala medier, titta på film eller lyssna på musik, kan du välja ett abonnemang som inte innehåller så stor mängd surf. Detta är också bra kostnadsmässigt, då priset går ner om du väljer mindre surf.

Om du däremot är en person som surfar mycket är det en bra idé att välja ett abonnemang med mycket surf. Det finns till och med abonnemang med obegränsad surf. Detta kostar dock mer men om du har behovet av surf behöver du inte vara orolig för att den ska ta slut.

Olika prisskalor

Olika abonnemang kan springa i väg en del i pris så det är viktigt att välja ett abonnemang som man vet att man har råd med. Om man är osäker på abonnemanget finns det även sådana utan bindningstid, så du kan avbryta det när du vill.

Ett annat sätt att ha koll på sina mobilkostnader är att använda ett kontantkort. Det fylls på manuellt och kan enkelt anpassas efter dina behov. Dock är det inte ett surfvänligt alternativ, så om man vill ha surf är ett abonnemang ett bättre alternativ.

Går det att sänka kostnaderna?

Är man intresserad av att byta eller uppdatera sitt abonnemang till en sänkt kostnad kan det vara en bra idé att se över sitt tidigare abonnemang och vad man har för behov. Använde du alla GB du hade tillgång till eller kan du ta bort några vid nästa abonnemang? Finns det möjlighet att minska mängden surf genom att använda mer Wi-Fi? Att minska och spara på surf är den enklaste vägen att minska sina kostnader för abonnemanget.

Risker med oseriös telefonförsäljning

Efter ökade anmälningar om uppringningar från bedragande telefonförsäljare införde man en ny lag i Sverige 2018 som tvingade alla avtal som gjordes via telefon att signeras av kunden innan det blev giltigt. Trots denna lagändring såg Konsumentverket ett fortsatt problem med att konsumenter ingick i muntliga, alltså olagliga, avtal med telefonförsäljare. Flera hundra anmälningar kommer fortfarande in varje år. Ofta handlar det om att konsumenten pressas av försäljaren att gå med på avtalet och accepterar i brist på betänketid.

För att undvika detta uppmanar Polisen att man bör agera försiktigt när försäljaren ringer och ifrågasätta varför de kontaktar dig, och får du inga vettiga svar så bör du lägga på. Om man är intresserad av att skriva på ett nytt abonnemang så ta kontakt med en mobiloperatör på egen hand för att se vad de har att erbjuda, för att inte riskera att råka ut för bedrägeri eller andra oseriösa avtal.

Text:

INNEHÅLL FRÅN TREDJEPARTS

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 november 2022 13:16
Senast uppdaterad: 8 november 2022 13:16

Liberalerna: Dags att stärka det svenska medborgarskapet

Svenska flaggan Nationaldagen Pixabay

Foto: Pixabay.

I dagarna firar vi Sveriges nationaldag och i samband med det välkomnas nya svenska medborgare i Södertälje kommuns gemenskap under en medborgarskapsceremoni. Som ny svensk medborgare behöver man dock mer än ett svenskt pass och jordgubbstårta – man behöver en ärlig chans att bli en del av det svenska samhället.

Medborgarskapet är biljetten in i det svenska samhället och bör vara ett kvitto på att integrationen har fungerat och att man har blivit en del av det svenska samhället. Så är det inte idag.

Liberalerna har länge arbetat för att höja medborgarskapets status, till exempel med språkkrav för medborgarskap och medborgarskapsceremonier, för att fira att fler vill bli en del av vår gemenskap och förstår vad det innebär.

Idag kan man få sitt medborgarskapsdiplom utan att kunna läsa vad som står på det. Det är ett misslyckande för inkluderingstanken och integrationen. Liberalernas integrationspolitik har som mål att de som kommer till Sverige ska bli medborgare och fullt ut ingå i samhällsgemenskapen. Att kunna svenska språket är en nyckel till att bli en del av samhället, skaffa sig ett jobb och förverkliga sina drömmar.

Gruppledaren för Liberalerna i Södertälje, Metin Hawsho.

I takt med att vi kräver mer av alla som vill bli svenska medborgare blir medborgarskapet ännu mer värt att fira. Att någon ansträngt sig för att lära sig vårt språk och hur den svenska demokratin fungerar är värt att uppmärksamma. 

Därför föreslår Liberalerna: 

  • Inrätta svenska språkets dag. På samma sätt som vi firar andra betydelsefulla dagar, nationaldagen eller FN-dagen, borde vi fira alla de som lär sig det svenska språket.
  • Bättre medborgarskapsceremonier. Medborgarskapsceremonierna bör bli mer högtidliga. De som blir medborgare bör därför få en medborgarskapsmedalj i samband med ceremonin.
  • Personligt medborgarskapssamtal. Förutom kravpå kunskaper i svenska och om det svenska samhället, anser Liberalerna att ansökan om medborgarskap ska inkludera ett personligt möte – ett medborgarskapssamtal. Samtalet syftar till att förklara och diskutera vad det svenska medborgarskapet innebär och vilka rättigheter och skyldigheter det medför.

Liberalerna vill välkomna fler nya svenska medborgare till den svenska gemenskapen. Det är värt att fira en dag som nationaldagen.

Metin Hawsho, Gruppledare för Liberalerna i Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2023 21:58

BILDEXTRA: Här firar Bergvik 60 år

DSC_0011

Foto: Alexander Isa

Under lördagen firade Bergvik sitt imponerande 60-årsjubileum med en välbesökt tillställning som pågick från klockan 11 till 15:00. Det bjöds på en rad spännande aktiviteter och möjlighet att träffa lokala företrädare.

Bergvik fyllde hela 60 år och det skulle självklart firas ordentligt. Under den soliga lördagen bjöd området in till en festlig tillställning som lockade besökare i alla åldrar.

Bland annat var Bokbussen på plats för att erbjuda möjligheten att låna och läsa något spännande under sommaren. Barnen hade fullt upp med roliga aktiviteter som fiskdamm, hoppborg och en spännande tipspromenad med chans att vinna fina priser. Dessutom hade man chansen att träffa representanter från Telge Bostäder och Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn för att diskutera viktiga ärenden och få information.

För de som blev hungriga fanns det möjlighet att avnjuta färska och smakrika hamburgare från den omtyckta Berdman Burgers och Aleksandar Leskinens vid stekplattan, som serverade sina läckra kreationer under hela evenemanget. Och för att stilla sötsuget bjöds det självklart på fika till alla besökare.

Läs även: – Atze förverkligade sin dröm – Nu rullar familjen fram succén

Bokbussen på plats. Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman från Södertäljes stadsbiblotek. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juni 2023 18:12
Senast uppdaterad: 5 juni 2023 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors