Företag i fokus:

Helen Shabo: ”Winerdals nedvärderande kvinnosyn hör inte hemma i stadshuset”

Davdi Winerdal

Foto: Södertälje kommun.

Jag tror inte någon har missat anklagelserna som riktats mot David Winderdal, Kristdemokraternas tidigare gruppledare.

Han är numera känd för att vara anmäld för sexuellt ofredande. Bra bedrift Winerdal, du har överträffat dig själv denna gång. 

Men det är tydligen inget nytt beteende. Kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S), har i media framfört att Winerdal har ett förflutet i opassande och olämpligt beteende gentemot kvinnor redan 2019. 

Detta är allvarligt, inte bara för Winderdal, utan för dig också, fru ordförande. 

Det uppstår så många frågetecken. Hur kommer det sig att detta inte uppdagats tidigare? Hur kommer det sig att Winerdal fått sitta kvar i kommunfullmäktige med ett förflutet kring opassande beteende mot kvinnliga kollegor? 

Handlar det om egen vinning för styrande majoriteten? Isåfall till ett väldigt högt pris – bristande respekt för kvinnor.

I stället för att faktiskt sätta stopp för Winerdal 2019, valde Godner att inte ta anklagelser på allvar och istället fortsätta samarbetet med David Winerdal. Märkligt.

Att föra lättvindiga samtal med Winerdal räcker inte. Nu har tydligen flera kvinnor drabbats till följd av att tidigare åtgärder inte vidtogs. Två kvinnor har utsatts varav en som tagit modet till sig och anmält honom. 

Jag blir förbluffad av att en kvinnlig representant som sitter i en sådan position inte gjorde mycket mer.

Vid klassiska anklagelser brukar det lyda att den anklagade avgår och nämner något i likt med; ”Avgår för att fokusera på andra intressen”.  Men inte här, här skyddas Winerdal av sina kvinnliga kollegor med deras tystnad.

David Winerdal är polisanmäld för sexuellt opassande beteende.

Kring dramat som uppstod i samband med att Winerdal fick avgå som gruppledare har Robert Halef, Kristdemokraterna ordförande, dragits ner genom att anklagas för utpressning mot Winerdal. Jag anser är det en pajkastning i sitt esse och fokusförflyttning när det hela handlade om Winerdals beteende.

Halef har framfört att ärendet kring Winerdal gällde ett personärende, och inte ett politiskt utspel som det påståtts. Enligt Halef var Godner informerad om anklagelserna mot Winerdal, men trots detta ignorerade Boel Godner informationen. Istället tystades allt ner och ett nytt samarbete inleddes där man väljer att samregera med Winerdal – trots att KD själva tagit avstånd från Winerdals beteende.

Godner riktade ljuset på att KD istället gjorde fel i att sparka Winerdal och menade att det hela handlade om politiskt utspel. Fel ljus kastades. 

Godner ignorerade informationen som framkom 2019 och tre år senare gör hon det igen.

Frågan jag ställer mig, hur många fler kvinnor i stadshuset har utsatts för Winerdals nedvärderande kvinnosyn och hans opassande beteende. Och har Godner tystat ner fler opassande och olämpliga situationer i stadshuset?

Som kvinna själv känner mig inte bara otrygg, men även en skam att en kvinna tillåtit detta få fortgå. Sedan 2019.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 november 2022 14:43
Senast uppdaterad: 8 november 2022 16:55

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors