Företag i fokus:

Annons

Replik till insändare om Fornbacken: ”Gör vårt yttersta”

313391912_681593199980924_7790875405463363801_n

Foto: Alexander Isa.

Replik till insändare om stamrenoveringen i Fornbacken. Under kommande vinter ska stammarna i Fornbacken renoveras.

Ledningarna är slitna och renoveringen är nödvändig för att undvika vattenskador och på längre sikt lägenheter som inte går att bo i. 

Vi på Telge Bostäder har full förståelse för att det är påfrestande att bo i en byggarbetsplats under en period. En stamrenovering medför högre ljudnivåer och damm som är störande för hyresgästen, framför allt under dagtid då arbetet utförs.

Telge Bostäder strävar efter att så många Södertäljebor som möjligt ska få någonstans att bo. Därför har vi inte tomma lägenheter att erbjuda alla hyresgäster som ska genomgå stamrenoveringen. Samtidigt förstår vi att det finns personer som av olika skäl inte kan bo kvar under renoveringen. De erbjuds därför en evakueringslägenhet. Det gäller hyresgäster som har hälsorelaterade skäl och kan uppvisa ett läkarintyg, familjer som har barn under ett år och personer som arbetar nattetid och behöver sova på dagen. 

”Vi förstår att det kan upplevas som besvärligt att dela toaletter med andra hyresgäster”

De hyresgäster som bor kvar (de allra flesta) får göra några förändringar i de dagliga rutinerna. Eftersom badrummen och i vissa fall köken inte kan användas under renoveringen ordnas det med temporära toaletter, duschar och bodar för matlagning på gården. Städning av toaletterna sker dagligen men efter synpunkter kommer vi att se över om städning behöver ske oftare. Vi förstår att det kan upplevas som besvärligt att dela toaletter med andra hyresgäster så det är viktigt att alla tänker på att lämna toaletterna i ett trevligt skick.

Damm kommer att sprida sig under renoveringen. För att undvika att dammet förstör möbler och annat tillhandahåller Telge Bostäder i kommande renovering skyddande plast. Entreprenören Byggmästargruppen hjälper till med att förhindra spridningen av damm i lägenheten. 

Under renoveringen behöver vi stundtals stänga av värmen men någon permanent avstängning under en längre period är inte aktuell. Inomhustemperaturen kan sjunka några grader under de tillfälliga avstängningarna. Vi erbjuder därför element till hyresgäster som upplever att det blivit för kallt inomhus.

”Göra vårt yttersta för att våra hyresgäster ska få den hjälp de behöver under perioden

När arbetet är klart får de hyresgäster som bott kvar under stamrenoveringen avdrag på hyran. Den procentuella hyresreduceringen ligger på minst 40 procent beroende på hur omfattande arbetet i lägenheten har varit. Hyresgästen kan också få ersättning i efterhand för eventuellt ökade elkostnader.

Avslutningsvis är vi medvetna om att hyresgästerna på Fornbacken 29–75 har några besvärliga veckor framför sig. Behovet av att underhålla fastigheter och med jämna mellanrum stamrenovera är nödvändigt för att husen inte ska förfalla. Vi på Telge Bostäder kommer att göra vårt yttersta för att våra hyresgäster ska få den hjälp de behöver under perioden. 

Rickard Segh, projektchef Telge Bostäder

Läs även: DEBATT: Fornbackaskandalen kapitel 2

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 november 2022 13:43
Senast uppdaterad: 7 november 2022 13:46

Nya budgeten satsar långsiktigt – Vågar vi tro på det?

DSC_0007-2

Rosenberg (M), Godner (S), Greger (MP)

Föregående vecka presenterades det nya politiska styrets sin budget. Boel Godner (S), Alexander Rosenberg (M) och Lars Greger (MP) har äntligen kommit överens om hur pengarna ska spenderas under kommande mandatperiod. Historia skrivs och framtiden ser ljus ut när budgeten presenteras.

Äntligen kan vi se politiker som vill jobba på det allra sköraste som finns i samhället, våra barn och ungdomar. Satsningen ska göras på skola och förhoppningen är att det förebyggande arbetet får en möjlighet att startas upp. Allt för att arbeta och få till en förändring, i stället för att släcka bränder som börjar med rök. Målet är att arbetet ska börja innan röken får ta fattning. Förhoppningen ligger i att satsningen ska ge skolan de resurser som behövs för att kunna påbörja detta arbete.

En annan prioritet som går i led med det tidigare är riktningen för fritidsgårdar och platser för ungdomar att vistas på. Kanske får kulturkommittén en boost för att kunna fokusera på de ungdomar som hänger på fel platser. Även om det finns fritidsgårdar idag lockar de inte alla ungdomar, fler lokaler i kommunen ska möjliggöras.

(Annonslänk)

Målet är att skapa mer liv och rörelse”, enligt kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S). Detta säger du bra Godner, hoppas bara att det inte är tomma ord. Politiker över lag utlovar guld och gröna skogar, men beklagar sig själv en bit in på mandatperioden och framför ursäkter till varför löften inte har hållits.

Det presenteras även en storsatsning på arbetslösheten och detta går hand i hand med lågkonjunkturen som vi alla fått smaka på i väntan på huvudrätten och smällen som väntar år 2023.

En lågkonjunktur som kommer skaka om många hushåll med höjda hyresavgifter, skyhöga elpriser, förhöjda matpriser, höjda bränslepriser och mycket annat gott som knackar på dörren i väntan på att bli insläppta.

Glöm inte räntorna som ökar lite då och då. Till detta kommer inte inkomsterna höjas för att kompensera alla ökade utgifter.

Vi behöver lära oss begränsa intaget och leva snålt – eller ekonomiskt i schysstare anda.  

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 21:09
Senast uppdaterad: 6 december 2022 21:43

Boende efter dödskjutningen i Blombacka – ”Obehagligt”

Polis

Foto: Alexander Isa.

Trots stora polisära resursers har tre personer skjuts ihjäl på kort tid i Södertälje. I helgen sköts en 25-åring man till döds och blev skjutvapnets sjunde offer i år. Tre personer har gripits misstänkta för mord.

Trots en hög polisnärvaro inträffade ännu en dödsskjutning. Gunnar Appelgren, Kriminalkommissarie, berättar för SvD att vid söndagens dödsskjutning var uniformerad polis bara cirka 200 till 300 meter bort.

– Jag har aldrig varit med om så motiverade gärningsmän tidigare. Det har varit likadant vid tidigare mord, det är polistätt men man chansar ändå, säger han till tidningen.

Enligt uppgifter kopplas söndagens dödskjutning till en pågående konflikt mellan flera olika gäng i Södertälje som sprider oro och otrygghet bland kommuninvånarna.

– Det har väldigt mycket poliser som åkt runt här, men det är obehaget det som har hänt, säger en person som bor i området till Telgenytt. Polisen kan samtidigt inte vara överallt. I det här fallet så hände det ju inomhus, de kan inte stoppa allt, säger personen.

Polisen på plats efter söndagens dödsskjutning. Foto: Shamash Oyal

Den 10 juni tidigare i år sköts en ung man till döds på en lekplats, bara ett stenkast från söndagens dödskjutning. Den skjutne var en man i 20-årsåldern och sköts till döds på väg till jobbet.

Känner ni er oroliga för att vistas i området, med tanke på att det skett två mord här på kort tid?

– Nej, inte så mycket. Jag är född och uppvuxen in Södertälje och så länge man inte lägger sig i så är man safe tycker jag. Folk går kanske inte ut ensamma om kvällarna, det är väl det. Men det är betryggande att man ser polisbilar ganska ofta, säger boende i området till Telgenytt.

Kort efter söndagens dödsskjutning meddelade polisen att tre personer gripits misstänkta för mordet och är anhållna för vidare utredning.

BILDEXTRA: Dödsskjutningen i Blombacka

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 14:40
Senast uppdaterad: 6 december 2022 14:40

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)