Företag i fokus:

Annons

Replik till insändare om Fornbacken: ”Gör vårt yttersta”

313391912_681593199980924_7790875405463363801_n

Foto: Alexander Isa.

Replik till insändare om stamrenoveringen i Fornbacken. Under kommande vinter ska stammarna i Fornbacken renoveras.

Ledningarna är slitna och renoveringen är nödvändig för att undvika vattenskador och på längre sikt lägenheter som inte går att bo i. 

Vi på Telge Bostäder har full förståelse för att det är påfrestande att bo i en byggarbetsplats under en period. En stamrenovering medför högre ljudnivåer och damm som är störande för hyresgästen, framför allt under dagtid då arbetet utförs.

Telge Bostäder strävar efter att så många Södertäljebor som möjligt ska få någonstans att bo. Därför har vi inte tomma lägenheter att erbjuda alla hyresgäster som ska genomgå stamrenoveringen. Samtidigt förstår vi att det finns personer som av olika skäl inte kan bo kvar under renoveringen. De erbjuds därför en evakueringslägenhet. Det gäller hyresgäster som har hälsorelaterade skäl och kan uppvisa ett läkarintyg, familjer som har barn under ett år och personer som arbetar nattetid och behöver sova på dagen. 

”Vi förstår att det kan upplevas som besvärligt att dela toaletter med andra hyresgäster”

De hyresgäster som bor kvar (de allra flesta) får göra några förändringar i de dagliga rutinerna. Eftersom badrummen och i vissa fall köken inte kan användas under renoveringen ordnas det med temporära toaletter, duschar och bodar för matlagning på gården. Städning av toaletterna sker dagligen men efter synpunkter kommer vi att se över om städning behöver ske oftare. Vi förstår att det kan upplevas som besvärligt att dela toaletter med andra hyresgäster så det är viktigt att alla tänker på att lämna toaletterna i ett trevligt skick.

Damm kommer att sprida sig under renoveringen. För att undvika att dammet förstör möbler och annat tillhandahåller Telge Bostäder i kommande renovering skyddande plast. Entreprenören Byggmästargruppen hjälper till med att förhindra spridningen av damm i lägenheten. 

Under renoveringen behöver vi stundtals stänga av värmen men någon permanent avstängning under en längre period är inte aktuell. Inomhustemperaturen kan sjunka några grader under de tillfälliga avstängningarna. Vi erbjuder därför element till hyresgäster som upplever att det blivit för kallt inomhus.

”Göra vårt yttersta för att våra hyresgäster ska få den hjälp de behöver under perioden

När arbetet är klart får de hyresgäster som bott kvar under stamrenoveringen avdrag på hyran. Den procentuella hyresreduceringen ligger på minst 40 procent beroende på hur omfattande arbetet i lägenheten har varit. Hyresgästen kan också få ersättning i efterhand för eventuellt ökade elkostnader.

Avslutningsvis är vi medvetna om att hyresgästerna på Fornbacken 29–75 har några besvärliga veckor framför sig. Behovet av att underhålla fastigheter och med jämna mellanrum stamrenovera är nödvändigt för att husen inte ska förfalla. Vi på Telge Bostäder kommer att göra vårt yttersta för att våra hyresgäster ska få den hjälp de behöver under perioden. 

Rickard Segh, projektchef Telge Bostäder

Läs även: DEBATT: Fornbackaskandalen kapitel 2

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 november 2022 13:43
Senast uppdaterad: 7 november 2022 13:46

Här dansar rekordmånga barn den klassiska dansen ”Bagie”

220571AD-10E1-4236-BD90-DDC59FF63A65

Foto: Alexander Isa/Shamash Oyal

Vid en inställd lektion på Majtorpsskolan introducerade vikarien Shamash Oyal den traditionella dansen ”Bagie” till sina elever. En tillställning som enligt honom själv kan vara världsrekord i antalet deltagare.

– Det började med att jag introducerade dansen till mina elever i årskurs 3, och därifrån spred det sig vidare till andra årskurser. Otroligt roligt att vara med om barnens entusiasm, säger Shamash Oyal, som under fritiden arbetar ideellt på Telgenytt sedan starten 2021.

Det var en vanlig skoldag som snabbt förvandlades till en minnesvärd händelse. När en lektion oväntat ställdes in tog en elev i årskurs 3 tillfället i akt att dela med sig av sin kulturella bakgrund. Fär att sysselsätta barnen tog Shamash Oyal initiativet att lära barnen åk 3 den traditionella och populära assyriska dansen ”Bagie” som snabbbt blev populär bland andra elever.

Elevena på Majtorpskolan. Foto: Shamash Oyal

– I samråd med idrottsläraren på skolan fortsatte intresset för dansen och varje torsdag under skolans så kallade ’morgonpuls’ lyckades vi engagera många elever under flera veckors tid. Och idag kunde vi äntligen samla alla elever till en gemensam dans, säger Oyal och fortstätter.

– Dessutom är dans effektivt för att minska stress och främja lyckokänslor genom frisättning av endorfiner. Det är också ett utmärkt sätt att stärka sociala band och uttrycka sig kreativt. Kort sagt, dans gynnar både kropp och själ. Jag är glad och tacksam till både elever och lärarna på årskurs 3 för en fantastisk insats för barnen.

Kul att så många medverkade. Har du någonsin sett så många barn dansa ”Bagie” samtidigt tidigare?

– Det har jag faktiskt inte gjort, det var en unik och magisk upplevelse. Jag skulle nästan kunna slå vad om att vi slog världsrekord idag, säger Shamash Oyal och skrattar.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 21:00
Senast uppdaterad: 7 december 2023 18:49

Inget klart besked om SSK-forwardens skada

79DB7FC2-FAD3-4403-8485-8558A17F69FD

Jacob Dahlström, till höger, missar även matchen mot Mora Foto: Daniel Hansson/ Shamash Oyal

SSK tar imorgon kväll emot Mora på hemmaplan i den 24:e omgången av Hockeyallsvenskan.

I onsdags hade SSK nästan en ordinarie trupp med sig till Hovet, förutom sedan tidigare långtidsskadade Veeti Vainio så saknads också backen Henrik Malmström och forwarden Jacob Dahlström. Den sistnämnde kommer även vara indisponibel mot Mora.

Hur allvarlig skadan som håller Dahla borta från spel är vill inte assisterande tränare Mattias Zackrisson svara på:

-Han är inte disponibel till imorgon, så det är lite oklart. Han kommer inte vara med i alla fall.

I en tidigare intervju med Magnus Bogren så väntade man svar från de läkarundersökningar som skulle göras på Dahlström.

Har ni fått något svar om vad för skada det rör sig om?

-Vi har som policy att det bara är huvudtränaren och läkarna som uttalar sig om det där. Han kan inte spela, det är vad jag vet.

-Annars ser det ut som att det blir samma lag som mot AIK. Vi får se hur det ser ut imorgon på värmningen med Malmström, fyller Zackrisson i fortsättningsvis.

Så då ändrar ni inte på ett vinnande koncept gällande formationer och backpar?

-Vi känner att vi börjar hitta kemi i de kedjorna vi har. Tycker vi har fyra kedjor som producerar och levererar efter våra förväntningar. Det känns stabilt.

Är där något speciellt som ni har slipat på träningen nu inför Mora?

-Vi försöker skruva på allting och bli bättre hela tiden. Vi tränar för att bli bättre inte för att underhålla.

Manfall på träningen lät värre än det är?

-Ja, det blir så. Lite försiktighetsåtgärder, det gör ont att vinna hockeymatcher. Så vi måste tänka till lite hur hårt vi kan matcha dem på träning.

Magnus Bogren har under kvällen inte varit tillgänglig för en kommentar om Jacob Dahlströms skada.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 20:55
Senast uppdaterad: 7 december 2023 21:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors