Företag i fokus:

Projekt med läkemedelsrobotar i Södertälje gav positivt resultat

Evondos, Umeå

Pressbild: Evondo

I fyra år har Capio Närsjukvård i Södertälje testat läkemedelsrobotar från Evondo som hjälper patienter med sin medicinering.

I september i år avslutades projektet som under en period på fyra år resulterat i nöjda patienter och en förbättrad arbetsmiljö bland vårdpersonalen.

Genom Evondos robotsystem kan patienterna bli självständiga i sin medicinhantering som i sin tur underlättar för vårdpersonalen. Evondos läkemedelsrobot hjälper patienterna att dela ut läkemedel vid rätt tidpunkt och utsätter personalen för mindre stress och sparar viktig tid till annat, istället för att lämna läkemedelspåsar till patienter.

– Dessutom har patientsäkerheten varit god i och med att robotarna har en mycket hög leveranssäkerhet. Vi är jätteglada över utfallet och stolta över att ha kunnat bidra till en positiv utveckling, säger Clarence Jacobson, VD på Evondos, i ett pressmeddelande.

Mellan 2018 till 2022 har totalt 109 patienter deltagit i projektet i Södertälje och drygt 116 000 medicindoser har delats ut via läkemedelsrobotarna.

Resultatet har visat stora fördelar. Som ett exempel lyfter Jacobson att vissa mediciner ska ges klockan åtta på morgonen då det kan vara svårt för personalen att hinna i tid till alla.

– Men med en robot kan patienten ta sin medicin i lugn och ro klockan åtta och personalen slipper stressa – och som grädde på moset får de mer tid till mer medmänskliga insatser, säger Jacobson.

– Patienten behöver inte anpassa sig efter att hemtjänstpersonal ska komma och dela ut medicin, utan de får styra över sin tid mer själva. Och ska de åka bort över dagen kan personal se till att brukaren kan trycka ut flera påsar på samma gång och lägga i väskan. Läkemedelsrobotar skapar en stor frihet och ger möjligheten att bo hemma längre, säger Clarence Jacobson, VD på Evondos.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 november 2022 11:47
Senast uppdaterad: 5 november 2022 11:47

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors