Företag i fokus:

Hjärtstartare saknas i flera tätorter – ”Livshotande”

ambulans

Om en person utsätts för ett plötsligt hjärtstopp kan minuter handla om liv och död.

Med tillgång till en hjärtstartare ökar chansen för överlevnad, men i åtta tätorter i Södertälje finns inte en enda hjärtstartare.

I kampanjen ”Hjärtsäkrat grannskap” har försäkringsbolaget If kartlagt hur många registerade hjärtstartare det finns runt om i landet.

Resultatet för Södertäljes räkning är oroväckande – hela åtta av elva tätorter i kommunen saknar hjärtstartare. Pershagen, Nibble, Mölnbo, Viksäter, Viksberg och Vattubrinken är tätorter som saknar hjärtstartare helt inom tätortsgränsen.

– Det här är ett mönster vi ser i hela landet. Omkring sju av tio hjärtstartare är inte tillgängliga på kvällarna. Det är olyckligt eftersom de allra flesta hjärtstoppen – över 70 procent – sker i hemmet. Vi ser ett akut behov att få ut fler hjärtstartare i bostadsområden, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

Om en person utsätt för ett hjärtstopp är tiden är kritisk och chansen att överleva minskar med tio procent för varje minut som går. Idag drabbas cirka 10 000 personer i Sverige av hjärtstopp, men bara runt 600 överlever. För att cirka 50 – 75 procent av de drabbade ska överleva behöver hjärt-lungräddning och defibrillering, med hjälp av hjärtstartare, sätts in inom tre till fem minuter.

(Annonslänk)

I Södertälje, en stad med befolkning på över 100.000 invånare, finns endas 79 hjärtstartare i det nationella hjärtstartarregistret som är tillgängliga åtminstone någon gång under en vecka.

Det anser hälsostrategen Kristina Ström Olsson är för lite och ser ett akut behov av att öka antalet.

– Det här är ett livshotande problem. Ett första steg är att sprida kunskap om hjärtstartarnas otroliga effekt vid ett hjärtstopp. De räddar liv och det krävs inga som helst förkunskaper att använda en. Nästa steg är att öka antalet hjärtstartare ute i landet. Vi på If har skapat en insamlingssida där grannar kan samla till en egen hjärtstartare, det är vårt sätt att bidra, men det behövs fler insatser, säger Kristina Ström Olsson.

En vanlig vardagskväll är bara 28 hjärtstartare tillgängliga i Södertälje, och det är inte alltid en finns till nära till hands när en person drabbas av ett plötsligt hjärtstopp.

Såhär ger du hjälp vid hjärtstopp

Hjärtstartare per tätort i Södertälje

TätortAntal hjärtstartareVarav tillgängliga en vardagskväll
Södertälje5011
Järna74
Pershagen00
Hölö21
Kallfors10
Mölnbo00
Ekeby10
Viksäter och Viksberg00
Aska, Tuna och Sandviken10
Vattubrinken00
Nibble00

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 november 2022 04:00
Senast uppdaterad: 2 november 2022 23:25

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Företaget korad till Årets Cityföretag vid Södertäljegalan

City

Foto: Södertälje City

Under tisdagskvällen hyllades det lokala näringslivet vid Södertäljegalan, där ICA Kringlan korades till Årets Cityföretag 2023. Denna utmärkelse betonar vikten av framstående lokala företag.

Södertäljegalan, som ägde rum under tisdagen, är en årlig tillställning som syftar till att stärka det lokala företagsklimatet och lyfta fram företag och personer som bidrar positivt till Södertäljes samhälle. Galan arrangerades gemensamt av Södertälje Kommuns Näringslivsavdelning och Företagarna Södertälje-Nykvarn.

Under evenemanget, som är en del av Södertälje Företagardag, tilldelades ICA Kringlan utmärkelsen Årets Cityföretag. Butiken, belägen i shoppingområdet Kringlan, vann priset i konkurrens med andra framstående lokala verksamheter, inklusive klädbutiken Johnells och Caesars American & Italian Kitchen, en populär restaurang vid Stora Torget.

Utmärkelsen är en erkänsla av ICA Kringlans betydande insatser och dess roll i att förbättra handelsmiljön i stadskärnan. Denna framgångsrika kväll fortsätter att stärka Södertäljes rykte som en stad som värdesätter och stödjer sitt lokala näringsliv.

Juryns motivering:
Årets Cityföretag prisas för sin förmåga att erbjuda personlig och kompetent service som sätter individen i centrum. Med stort hjärta för kundens behov skapas långvariga och positiva relationer med stadskärnans besökare.

Den positiva andan genomsyrar hela företaget – och lika mycket som man brinner för kunden brinner man också för hela staden och dess välmående. Engagemanget är stort i att skapa gemenskap och delta i aktiviteter som är öppna för alla. På så vis förmedlar man Södertäljeandan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 09:47
Senast uppdaterad: 17 april 2024 09:47

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors