Företag i fokus:

Hjärtstartare saknas i flera tätorter – ”Livshotande”

ambulans

Om en person utsätts för ett plötsligt hjärtstopp kan minuter handla om liv och död.

Med tillgång till en hjärtstartare ökar chansen för överlevnad, men i åtta tätorter i Södertälje finns inte en enda hjärtstartare.

I kampanjen ”Hjärtsäkrat grannskap” har försäkringsbolaget If kartlagt hur många registerade hjärtstartare det finns runt om i landet.

Resultatet för Södertäljes räkning är oroväckande – hela åtta av elva tätorter i kommunen saknar hjärtstartare. Pershagen, Nibble, Mölnbo, Viksäter, Viksberg och Vattubrinken är tätorter som saknar hjärtstartare helt inom tätortsgränsen.

– Det här är ett mönster vi ser i hela landet. Omkring sju av tio hjärtstartare är inte tillgängliga på kvällarna. Det är olyckligt eftersom de allra flesta hjärtstoppen – över 70 procent – sker i hemmet. Vi ser ett akut behov att få ut fler hjärtstartare i bostadsområden, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

Om en person utsätt för ett hjärtstopp är tiden är kritisk och chansen att överleva minskar med tio procent för varje minut som går. Idag drabbas cirka 10 000 personer i Sverige av hjärtstopp, men bara runt 600 överlever. För att cirka 50 – 75 procent av de drabbade ska överleva behöver hjärt-lungräddning och defibrillering, med hjälp av hjärtstartare, sätts in inom tre till fem minuter.

(Annonslänk)

I Södertälje, en stad med befolkning på över 100.000 invånare, finns endas 79 hjärtstartare i det nationella hjärtstartarregistret som är tillgängliga åtminstone någon gång under en vecka.

Det anser hälsostrategen Kristina Ström Olsson är för lite och ser ett akut behov av att öka antalet.

– Det här är ett livshotande problem. Ett första steg är att sprida kunskap om hjärtstartarnas otroliga effekt vid ett hjärtstopp. De räddar liv och det krävs inga som helst förkunskaper att använda en. Nästa steg är att öka antalet hjärtstartare ute i landet. Vi på If har skapat en insamlingssida där grannar kan samla till en egen hjärtstartare, det är vårt sätt att bidra, men det behövs fler insatser, säger Kristina Ström Olsson.

En vanlig vardagskväll är bara 28 hjärtstartare tillgängliga i Södertälje, och det är inte alltid en finns till nära till hands när en person drabbas av ett plötsligt hjärtstopp.

Såhär ger du hjälp vid hjärtstopp

Hjärtstartare per tätort i Södertälje

TätortAntal hjärtstartareVarav tillgängliga en vardagskväll
Södertälje5011
Järna74
Pershagen00
Hölö21
Kallfors10
Mölnbo00
Ekeby10
Viksäter och Viksberg00
Aska, Tuna och Sandviken10
Vattubrinken00
Nibble00

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 november 2022 04:00
Senast uppdaterad: 2 november 2022 23:25

Kommunen lanserar ny tjänst för att förbättra socialtjänsten

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun tar ett steg framåt genom att introducera Första Linjen stöd, en ny tjänst som syftar till att göra det enklare för invånare att få stöd från socialtjänsten utan utredning.

Den 1 mars införs Första Linjen stöd som en del av Södertälje kommuns nya satsning för att förbättra tillgängligheten till socialtjänsten. Målet är att komma närmare målgrupperna och erbjuda hjälp och stöd innan problemen växer sig för stora.

– Vi behöver utveckla socialtjänsten och i högre grad satsa på förebyggande arbete, säger Viktoria Larsson som blir ny verksamhetschef för första linjens socialtjänst.

(Annonslänk)

Genom Första Linjen stöd kommer socialtjänsten att fokusera på förebyggande arbete, inklusive uppsökande verksamhet för ungdomar, föräldrastöd, familjerätt och stöd till både våldsutsatta och förövare. Många kommer att kunna få stöd utan att behöva gå igenom en formell biståndsprövning, både individuellt och i grupp.

Denna satsning är det första steget i ett långsiktigt utvecklingsarbete för Södertälje kommuns socialtjänst. Det kommer att skapa en stabil grund och förberedelse inför den nya socialtjänstlagen, som förväntas träda i kraft. Den nya lagen kommer att betona en mer tillgänglig och förebyggande socialtjänst.

– Vi vill vara väl förberedda när den nya lagen träder i kraft för att leva upp till de nya direktiven. Vår ambition är att vår nya organisation snabbare ska kunna ge insatser som inte kräver biståndsbedömning, men även vägleda personer i behov av mer omfattande stöd till att hamna rätt från början och säkerställa att de får den bästa hjälpen, säger Viktoria Larsson.

För de som behöver mer omfattande stöd kommer barn- och ungdomsverksamheten samt vuxenenheten fortsätta att erbjuda sina tjänster. Detta inkluderar hantering av orosanmälningar, utredningar och biståndsprövning, precis som tidigare.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:12

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas delar och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:01

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors