🕝 1 minuter
Kommunen säger nej till uteservering
Publicerad 1 november 2022 20:16
Uppdaterad 1 november 2022 20:16

Foto: Alexander Isa.

I samband med att Hamburgerrestaurangen slog upp sina portar i mars tidigare i år ansökte de om en uteservering.

En ansökan som Södertälje kommun och tekniska nämnden avslog. Ärendet togs upp i Förvaltningsrätten som nu lämnat sitt besked.

På kullen, i anslutning till fastigheten, ansökte restaurangen Bores om en uteservering för varmare sommardagar och för att kunna njuta av god hamburgare. I sitt yttrande framförde Bores att ”en uteservering skulle utnyttja området på bästa sätt och vara bra för södertäljeborna”.

Det håller Södertälje kommun inte med om som i maj, kort efter premiären, avslogs ansökan om en uteservering på den lutande ytan.

”Slänten skulle i och med en uteservering privatiseras till stor del, vi önskar ha kvar allmänhetens tillgång till platsen.”, skriver Södertälje kommun i sitt framförande till Förvaltningsrätten.

(Annonslänk)

Enligt kommunen anses den del av Orionkullen som finns kvar viktig ur kulturhistorisk synvinkel och ha ett betydelsefullt kulturarv i Södertäljes stadskärna. Något som kommunens parkplanering ser ett stort värde i att den bevara och hänvisar till en uteservering på trottoaren.

”Parkplanering har tankar på att låta slänten som finns utvecklas till en grönyta som kan stärka den biologiska mångfalden och ekosystemtjänsterna på platsen.”, skriver kommunen i beslutet.

Nu beslutar Förvaltningsrätten att avslå hamburgerrestaurangen Bores överklagan.

Enligt domstolen kan de inte bedöma lämpligheten i beslutet och att överklagan enbart kan prövas i den bestämda ordningen i kommunallagen. Förvaltningsrätten menar att deras uppgift är att undersöka om kommunen fattat rätt beslut enligt kommunallagen.

Läs även – Restaurangen öppnar på Köpmangatan

Dela artikeln