Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Krönika: Ledarskribenten i farten med sin ignorans

49759712-5776-4336-924F-C069C49282C4

Ärkebiskop Dioscoros Benyamin Atas. Foto: Privat.

Ledarskribenten för LT, Tomas Karlsson är i farten med sin ignorans, nu är det biskopen Benjamin Atas som fallit offer för hans pajkastning. 

Det är en sak att faktiskt försöka förstå vad som menas och antyds i en predikan, men det är en annan att enbart vilja se fel. I en predikan finns inga rätt och fel, utan tolkningen görs av den enskilda. Är du inte insatt eller införstådd i varken språket, ämnet eller bibeln har du svårt att faktiskt förstå innebörden. 

Tomas Karlsson citerar Benjamin Atas när han höll tal om den mördade 41 årige mannens begravningsceremoni. Karlsson ska ha använt sig av en tolk som översatt biskopens predikan, men det märkliga är att språket inte överensstämmer, samt att tolkningen är enformig. 

Karlsson citerar Atas:”Vi som lever i hjärtat av friheten har inte rätten att bli bortskämda. Vi får inte glömma vårt ursprung och var vi lever. Detta är ett resultat av friheten som finns i Sverige.”

Karlssons tolkning är att ta allt i detta stycke ordagrant och menar följande: ”Biskop Atas slår fast att vargen är djävulens avbild, men att ”det finns ingen som föds till djävul. Det är omgivningen som gör människan till djävul.” Och omgivningen – om det inte har framgått vid det här laget – det är alltså det svenska frihetliga samhället.”

Alla har vi rätt att tolka på vårt sätt och det är det fantastiska med att få göra en egen uppfattning av bibliska citat och verser. Det märkliga blir bara när man inte kan visa båda sidorna, såsom man behöver göra vid en helhetsbild. Allting taget ur sin kontext blir snävt och felaktigt. Tar man en bit av tårtan blir tårtan konstig och tårtbiten ensam. Lägger man tillbaka den får man helt plötsligt den helhetsbild som Karlsson saknar. 

Talet Atas höll är kopplat till Matteusevangeliet 10:16-22, i nya testamentet: ”Se, jag sänder ut er som får mitt bland vargar…En bror skall utlämna sin bror till att dödas och en far sitt barn, och barn skall sätta sig upp mot sina föräldrar…”Dessa verser var ett tal som Jesus höll för de 12 lärljungarna då han skulle skicka iväg dem i staden för att missionera och rädda människorna från bl.a. sjukdomar och ondska.

Min tolkning av det Atas säger i sin predikan är att vargen är gängen som skjuter de oskyldiga lammen som syftar till offren som fallit för kriminaliteten. Atas riktar talet till sörjande människor som just förlorat en son, bror, kusin, en kompis. Inte till Karlsson som inte förstår sig på varken suryoyo eller bibeln.

Så det enda som är uppåt väggarna här är den smaklösa pajen som Karlsson serverar.  

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 oktober 2022 04:00
Senast uppdaterad: 27 januari 2023 16:10

Liberalerna: Dags att stärka det svenska medborgarskapet

Svenska flaggan Nationaldagen Pixabay

Foto: Pixabay.

I dagarna firar vi Sveriges nationaldag och i samband med det välkomnas nya svenska medborgare i Södertälje kommuns gemenskap under en medborgarskapsceremoni. Som ny svensk medborgare behöver man dock mer än ett svenskt pass och jordgubbstårta – man behöver en ärlig chans att bli en del av det svenska samhället.

Medborgarskapet är biljetten in i det svenska samhället och bör vara ett kvitto på att integrationen har fungerat och att man har blivit en del av det svenska samhället. Så är det inte idag.

Liberalerna har länge arbetat för att höja medborgarskapets status, till exempel med språkkrav för medborgarskap och medborgarskapsceremonier, för att fira att fler vill bli en del av vår gemenskap och förstår vad det innebär.

Idag kan man få sitt medborgarskapsdiplom utan att kunna läsa vad som står på det. Det är ett misslyckande för inkluderingstanken och integrationen. Liberalernas integrationspolitik har som mål att de som kommer till Sverige ska bli medborgare och fullt ut ingå i samhällsgemenskapen. Att kunna svenska språket är en nyckel till att bli en del av samhället, skaffa sig ett jobb och förverkliga sina drömmar.

Gruppledaren för Liberalerna i Södertälje, Metin Hawsho.

I takt med att vi kräver mer av alla som vill bli svenska medborgare blir medborgarskapet ännu mer värt att fira. Att någon ansträngt sig för att lära sig vårt språk och hur den svenska demokratin fungerar är värt att uppmärksamma. 

Därför föreslår Liberalerna: 

  • Inrätta svenska språkets dag. På samma sätt som vi firar andra betydelsefulla dagar, nationaldagen eller FN-dagen, borde vi fira alla de som lär sig det svenska språket.
  • Bättre medborgarskapsceremonier. Medborgarskapsceremonierna bör bli mer högtidliga. De som blir medborgare bör därför få en medborgarskapsmedalj i samband med ceremonin.
  • Personligt medborgarskapssamtal. Förutom kravpå kunskaper i svenska och om det svenska samhället, anser Liberalerna att ansökan om medborgarskap ska inkludera ett personligt möte – ett medborgarskapssamtal. Samtalet syftar till att förklara och diskutera vad det svenska medborgarskapet innebär och vilka rättigheter och skyldigheter det medför.

Liberalerna vill välkomna fler nya svenska medborgare till den svenska gemenskapen. Det är värt att fira en dag som nationaldagen.

Metin Hawsho, Gruppledare för Liberalerna i Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2023 21:58

BILDEXTRA: Här firar Bergvik 60 år

DSC_0011

Foto: Alexander Isa

Under lördagen firade Bergvik sitt imponerande 60-årsjubileum med en välbesökt tillställning som pågick från klockan 11 till 15:00. Det bjöds på en rad spännande aktiviteter och möjlighet att träffa lokala företrädare.

Bergvik fyllde hela 60 år och det skulle självklart firas ordentligt. Under den soliga lördagen bjöd området in till en festlig tillställning som lockade besökare i alla åldrar.

Bland annat var Bokbussen på plats för att erbjuda möjligheten att låna och läsa något spännande under sommaren. Barnen hade fullt upp med roliga aktiviteter som fiskdamm, hoppborg och en spännande tipspromenad med chans att vinna fina priser. Dessutom hade man chansen att träffa representanter från Telge Bostäder och Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn för att diskutera viktiga ärenden och få information.

För de som blev hungriga fanns det möjlighet att avnjuta färska och smakrika hamburgare från den omtyckta Berdman Burgers och Aleksandar Leskinens vid stekplattan, som serverade sina läckra kreationer under hela evenemanget. Och för att stilla sötsuget bjöds det självklart på fika till alla besökare.

Läs även: – Atze förverkligade sin dröm – Nu rullar familjen fram succén

Bokbussen på plats. Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman från Södertäljes stadsbiblotek. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juni 2023 18:12
Senast uppdaterad: 5 juni 2023 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors