Företag i fokus:

Stor prisutdelning i kommuen inom Omsorgsnämnden

188F61E6-2490-4427-A234-68A9D2307182

Foto: Södertäljes kommun

Det hölls en stor prisutdelning när årets medarbetare, ledare, kvalitetsutveckling, och årets misstag utsågs inom Omsorgsnämnden och Äldreomsorgsnämnden.

Här är pristagarna som tog emot utmärkelser i stadshuset under torsdagen.

Under veckan hölls en årlig prisutdelning i stadshuset där Södertälje kommun delade ut flera utmärkelser till kommunala medarbetare som arbetar för förbättrat resultat. En gemensam nämnare för pristagarna är att de har haft mod, uthållighet, nyfikenhet och förmåga att höja blicken under arbetets gång.

Inom Omsorgsnämnden utsågs Mari Ojala till Årets medarbetare, David Salmén till Årets ledare och Gröndalsvägens gruppbostad tilldelades Årets kvalitetsutveckling.

I Äldreomsorgsnämnden utsågs Susan Gabriel till Årets medarbetare, Paulina Vidal till Årets ledare och Bostadsgruppen Solhöjden, Mariekällgården vård- och omsorgsboende tilldelades Årets kvalitetsutveckling.

Nytt från tidigare år är kategorin ”Årets misstag som vi tagit lärdom av” som kommunen delade ut under torsdagen.

”Någon eller några som gått i framkant, testat något nytt och inte lyckats men lärt sig något av det. Det vill säga en person eller arbetsgrupp som fortsätter lära genom att våga, testa och göra nytt.”, skriver Södertälje kommun.

En utmärkelse som tilldelades till digITeamet med nomineringen:

”Med lust och vilja att frigöra administrativ tid missade teamet att den digitala lösningen som togs fram inte alls fungerade för användaren av tjänsten. Misstaget ledde till att teamet lärde sig hur viktigt det är med kommunikation, användarfokus samt att lösningen behöver testas i mindre skala innan lansering. Ett arbetssätt som de idag arbetar efter”

Foto: Södertälje kommun.

Nomineringen för Årets medarbetare, Mari Ojala, inom Omsorgsnämnden löd:

”Vilja att ständigt ställa upp och ställa om och med engagemang, kunskap och med ett lösningsorienterat fokus ta sig an små och stora arbetsuppgifter. Är en fantastisk tillgång till organisationen och bidrar med både humor och glädje”.

Årets ledare David Salmén, Omsorgsnämnden:

”Förmåga att ställa de svåra frågorna och utmana invanda tankesätt. Tar alltid hänsyn till olikheter, ser potentialen hos varje unik medarbetare och välkomnar allas perspektiv i vårt kvalitetsarbete. Han lever Södertälje kommuns värdegrund”.

Årets medarbetare inom Äldreomsorgsnämnden, Susan Gabriel:

”Förmåga att skapa ett lärande klimat genom att dela med sig av egen kunskap och söka efter och lyssna in andras kunskap, hela tiden med fokus på en välmående arbetsplats med god stämning. Bidrar alltid med klokhet.”

Årets ledare Äldreomsorgsnämnden, Paulina Vidal:

”För sitt goda arbete, uthållighet och engagemang i att bygga en stabil grund i verksamheten att bygga vidare på. Med ordning, struktur och tydligt ledarskap har hen väglett, stöttat och synliggjort sina medarbetare för att skapa trygghet i gruppen”.

Läs även:De blev årets förskollärare

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 oktober 2022 14:16
Senast uppdaterad: 29 oktober 2022 17:38

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors