Företag i fokus:

Annons

Lanserar lösning som kan bidra till lägre elkostnader

IMG_41027CE843C8-1

Niklas Holberg, Telge Energi. Pressbilder: Telge Energi.

Elräkningen är något som många idag går och tänker på – och med all rätt.

Priserna har skjutit i höjden och svenskarna är mer än någonsin medvetna om deras egna elanvändning.

På grund av elanvändningen har även helt nya begrepp exponerats. Ord så som Spotpris, UG, tariff. De har alltid funnits där – men vi har bara inte tänkt på dem.

Nu vill Telge Energi hjälpa sina elkunder och lanserar därmed ”Elordlistan” som kommer att bidra till att hålla bättre koll på sin elvardag och därigenom kunna göra kloka val. 

– Vi har märkt att många kunder har svårt att förstå vad alla begrepp och förkortningar som används i olika elsammanhang. Eftersom elen under det senaste året blivit allt dyrare har det blivit allt viktigare för konsumenterna att göra kloka elval. Men hur ska man kunna göra det när man riskerar att gå vilse i eldjungeln? För att hjälpa landets alla hushåll att fatta välgrundade beslut har Telge Energi tagit fram en elordlista, säger Niklas Holberg, tf vd på Telge Energi, i ett pressmeddelande.

Orden som förekommer i elsammanhangen anses som ett onödig och krångligt språk som elbranchen använder sig av. Enligt Telge Energi finns det risker att elkunder ser det krångligt, eller tråkigt, och struntar i att sätta sig in i sin elvardag och därmed riska en högre elkostnad än nödvändigt.

Den nya Elordlistan ska hjälpa elkunder runt om i landet att göra kloka val.

– Att välja ett elavtal som passar varje enskild kund är många gånger inte lätt. Det är hög tid att göra elbranschen okrånglig. Ett första steg är vår elordlista där vi hjälper kunderna att skaffa sig koll på sitt elliv. 

Här hittar du Elordlistan

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 oktober 2022 11:54
Senast uppdaterad: 28 oktober 2022 11:54

Dyr elanvändning väntar Nykvarn och Södertäljebor

artur-zudin-jmXR3DPlt1U-unsplash.jpg_1800

Foto: Artur Zudin, Unsplash.

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 3,90 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan den 7 september.

Dygnspriset på el är i morgon, den 29 november, 3,90 kronor enligt den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 7 september har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med hela 1,85 kronor kWh.

Hushåll och företag i kommunerna med timdebiterade avtal betalar som mest 5,45 kronor per kWh mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 7,27 kronor per kWh under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 15 kronor för den som har ett elavtal med timpris. Under den billigaste timmen mellan klockan ett och två skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 6 kronor.

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kWh och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 1,21 kronor per kWh, alltså ungefär sex gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,79 kronor per kWh.

Även om priserna är höga i morgon, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. Där ligger priset på 3,90 kronor i snitt med 5,45 kronor som max.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 19:45
Senast uppdaterad: 28 november 2022 20:02

MINGELBILDER v.47 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0038

Se även: – Mingelbilder v.46

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 16:37
Senast uppdaterad: 28 november 2022 16:48

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)