Företag i fokus:

Annons

30-åring avled efter rån och misshandel – Fallet tas upp i Högsta domstol

312533083_662347962158860_8366769669586719759_n

Advokaten Geroge Yanko försvara en av de dömda. Foto: Privat / Polisen.

I vintras omkom en 30-årig man efter att ha blivit rånad och misshandlad.

Två män dömdes till fängelse och en tredje friades. Nu tas fallet upp i Högsta domstol där en av de dömda yrkar på en friande dom.

– Det är mycket svårt att få en prövning av Högsta domstolen, säger advokaten George Yanko till Telgenytt efter domstolens beslut om att ta upp fallet på nytt.

Det var den 6 januari tidigare i år som en 30-årig man satt i en restaurang i centrala Södertälje med två andra personer. Efter en stund gick de ut från restaurangen och på en närliggande parkering lurades han in i en bil av männen som påstod att han skulle få skjuts till en annan adress.

Strax innan rånet och misshandeln som ledde till 30-årigens död. De dömda i röd och gul markering. Den avliden i grön markering. Foto: polisen.

Istället kördes han till Linanäs där han rånades och misshandlades brutalt. 30-årigen lämnades skadad och medvetslös på platsen, utan skor och i minusgrader.

Sex dagar senare avled 30-åringen till följd av sina allvarliga skador.

Två män greps och dömdes till fängelse i tingsrätten och som senare fastställdes av hovrätten. En 29-åring dömdes till två års fängelse för rån och vållande till annans död, och en 30-åring man dömdes till ett år och tre månaders fängelse för medhjälp till rån. Även en tredje person misstänktes för inblandning, men friades helt från misstankarna.

30-årigen lurades in i bilen där han kördes till Linanäs och misshandlades. Foto: Polisen.

30-åringen som dömdes för medhjälp till rån överklagade domen till Högsta domstolen – som nu beslutat att pröva fallet.

– Klienten är naturligtvis glad för att han nu får chansen att bevisa att han är oskyldig i högsta instans. Det är mycket svårt att få en prövning av Högsta domstolen och domen kommer att bli vägledande i liknande situationer, säger 30-åringens advokat George Yanko.

Enligt överklagan till domstolen har den dömda 30-åringen enbart befunnits sig på platsen, när den andra personen utdelade slag mot offret.

”Därefter ska han distanserat sig från händelserna genom att sätta sig i bilen igen”, framgår det i överklagan.

Hovrätten anser att 30-åringen, genom att vara närvarande på platsen, var införstådd med vad som skulle ske. Advokaten däremot tar sikte på den så kallade ”livets regel” i sin överklagan till Högsta domstolen. Alltså att åskådare som tittat på ett brott, oavsett relation till gärningsman, ska vara fri från ansvar.

Nu tas fallet upp i högsta instansen för att pröva fallet återigen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 oktober 2022 17:00
Senast uppdaterad: 28 oktober 2022 20:02

Nya budgeten satsar långsiktigt – Vågar vi tro på det?

DSC_0007-2

Rosenberg (M), Godner (S), Greger (MP)

Föregående vecka presenterades det nya politiska styrets sin budget. Boel Godner (S), Alexander Rosenberg (M) och Lars Greger (MP) har äntligen kommit överens om hur pengarna ska spenderas under kommande mandatperiod. Historia skrivs och framtiden ser ljus ut när budgeten presenteras.

Äntligen kan vi se politiker som vill jobba på det allra sköraste som finns i samhället, våra barn och ungdomar. Satsningen ska göras på skola och förhoppningen är att det förebyggande arbetet får en möjlighet att startas upp. Allt för att arbeta och få till en förändring, i stället för att släcka bränder som börjar med rök. Målet är att arbetet ska börja innan röken får ta fattning. Förhoppningen ligger i att satsningen ska ge skolan de resurser som behövs för att kunna påbörja detta arbete.

En annan prioritet som går i led med det tidigare är riktningen för fritidsgårdar och platser för ungdomar att vistas på. Kanske får kulturkommittén en boost för att kunna fokusera på de ungdomar som hänger på fel platser. Även om det finns fritidsgårdar idag lockar de inte alla ungdomar, fler lokaler i kommunen ska möjliggöras.

(Annonslänk)

Målet är att skapa mer liv och rörelse”, enligt kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S). Detta säger du bra Godner, hoppas bara att det inte är tomma ord. Politiker över lag utlovar guld och gröna skogar, men beklagar sig själv en bit in på mandatperioden och framför ursäkter till varför löften inte har hållits.

Det presenteras även en storsatsning på arbetslösheten och detta går hand i hand med lågkonjunkturen som vi alla fått smaka på i väntan på huvudrätten och smällen som väntar år 2023.

En lågkonjunktur som kommer skaka om många hushåll med höjda hyresavgifter, skyhöga elpriser, förhöjda matpriser, höjda bränslepriser och mycket annat gott som knackar på dörren i väntan på att bli insläppta.

Glöm inte räntorna som ökar lite då och då. Till detta kommer inte inkomsterna höjas för att kompensera alla ökade utgifter.

Vi behöver lära oss begränsa intaget och leva snålt – eller ekonomiskt i schysstare anda.  

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 21:09
Senast uppdaterad: 6 december 2022 21:43

Boende efter dödskjutningen i Blombacka – ”Obehagligt”

Polis

Foto: Alexander Isa.

Trots stora polisära resursers har tre personer skjuts ihjäl på kort tid i Södertälje. I helgen sköts en 25-åring man till döds och blev skjutvapnets sjunde offer i år. Tre personer har gripits misstänkta för mord.

Trots en hög polisnärvaro inträffade ännu en dödsskjutning. Gunnar Appelgren, Kriminalkommissarie, berättar för SvD att vid söndagens dödsskjutning var uniformerad polis bara cirka 200 till 300 meter bort.

– Jag har aldrig varit med om så motiverade gärningsmän tidigare. Det har varit likadant vid tidigare mord, det är polistätt men man chansar ändå, säger han till tidningen.

Enligt uppgifter kopplas söndagens dödskjutning till en pågående konflikt mellan flera olika gäng i Södertälje som sprider oro och otrygghet bland kommuninvånarna.

– Det har väldigt mycket poliser som åkt runt här, men det är obehaget det som har hänt, säger en person som bor i området till Telgenytt. Polisen kan samtidigt inte vara överallt. I det här fallet så hände det ju inomhus, de kan inte stoppa allt, säger personen.

Polisen på plats efter söndagens dödsskjutning. Foto: Shamash Oyal

Den 10 juni tidigare i år sköts en ung man till döds på en lekplats, bara ett stenkast från söndagens dödskjutning. Den skjutne var en man i 20-årsåldern och sköts till döds på väg till jobbet.

Känner ni er oroliga för att vistas i området, med tanke på att det skett två mord här på kort tid?

– Nej, inte så mycket. Jag är född och uppvuxen in Södertälje och så länge man inte lägger sig i så är man safe tycker jag. Folk går kanske inte ut ensamma om kvällarna, det är väl det. Men det är betryggande att man ser polisbilar ganska ofta, säger boende i området till Telgenytt.

Kort efter söndagens dödsskjutning meddelade polisen att tre personer gripits misstänkta för mordet och är anhållna för vidare utredning.

BILDEXTRA: Dödsskjutningen i Blombacka

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 14:40
Senast uppdaterad: 6 december 2022 14:40

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)