Företag i fokus:

Hyresvärdar vill se en kraftig höjning på hyresrätter

brevlåda dörr

Foto: Pixnio.

Hyrorna i Stockholms län behöver höjas med hela 9,5 procent.

Det anser branschorganisation, Fastighetsägarna Stockholm, att det behövs för att hantera de kraftiga ränte- och förvaltningskostnaderna.

– Utvecklingen är dramatisk. De räntor som fastighetsägare lånar till har ökat med 200 till 300 procent och i vissa fall ännu mer. Samtidigt har priserna på det mesta som behövs i förvaltningen av hyresrätter dragit i väg rejält, säger Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm.

Enligt Fastighetsägarna behöver hyrorna höjas med 25 procent för att täcka kostnaderna, men yrkade inför de kommande förhandlingarna om 2023 års hyresjustering på en höjning på 9,5 procent.

– Kostnadsutvecklingen innebär en rejäl ekonomisk utmaning för många hyresvärdar, som dessutom ofta är småföretagare. De får inte på något sätt full kompensation om hyrorna justeras med 9,5 procent, men det blir en nivå där vi kan säkerställa att befintliga hyreslägenheter kan underhållas och nya kan byggas, säger Nathalie Brard, förhandlingschef, Fastighetsägarna Stockholm.

(Annonslänk)

Förhandlingarna berör uppemot 100 000 hushåll i Stockholms län, men nu får Fastighetsägarna Stockholm motbudet från Hyresgästföreningen på 2,4 procent.

– Det gör ont att lägga ett motbud på 2,4 procent men utifrån fastighetsägarnas ökade kostnader så hamnar vi där, säger Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, till Hem&Hyra

Enligt Burstedt vill man vi se lägre hyror för de med kallhyra och de som har presumtionshyror. Samtidigt lyfter han fram att en höjning med 2,4 procent skulle vara den högsta höjningen i Stockholms län på tio år.

Fastighetsägarna Stockholm svarar med besked och menar att Hyresgästföreningen inte inser vad som händer i den svenska ekonomin.

– I en värld där kostnaderna för att förvalta hyresfastigheter stiger med 20-25 procent eller mer, skulle Hyresgästföreningens motbud, om det blev verklighet, utgöra ett stort hot mot hyresrättens framtid, skriver Nathalie Brard, Chef Fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm, till Hem&Hyra.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 oktober 2022 13:20
Senast uppdaterad: 27 oktober 2022 13:20

Frontalkrock mellan buss och personbil – två skadade

IMG_4581

Foto: Alexander Isa

En allvarlig kollision mellan en personbil och en buss inträffade på Mariekällgatan under tisdagskvällen. Två personer fördes till sjukhus med skador.

– En buss och en personbil ska ha krockat. Två personer ska ha förts till sjukhus på egen hand, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

(Annonslänk)

En trafikolycka inträffade på Mariekällgatan strax vid klockan 22:30 på tisdagskvällen, där en personbil och en buss var inblandade. Olyckan orsakade stopp i trafiken i båda riktningar medan räddningstjänst och polis arbetade på platsen.

Enligt uppgifter från räddningstjänsten skadades minst två personer i olyckan och har förts till sjukhus för vård. Skadeläget för de inblandade är ännu inte klart. Både den drabbade personbilen och bussen ska bärgas från olycksplatsen.

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 april 2024 23:46
Senast uppdaterad: 23 april 2024 23:47

JUST NU: Minderåriga skadade i bostadsområde – Två gripna

Sham

Foto: Shamash Oyal

En stor polisinsats pågår i Lina Hage där ett misstänkt grovt brott utreds. Enligt uppgifter till Telgenytt har flera personer skadats, däribland minderåriga. Flera personer har också gripits i samband med händelsen.

Polisen är för närvarande på plats med flera patruller i en omfattande insats i Lina Hage efter larm om grovt brott.

– Vi kommer till platsen och kunde konstatera att något har inträffat som vi misstänker är ett grovt brott. Jag kan inte gå in på detaljer om exakt vilket brott det rör sig om i nuläget på grund av omständigheterna, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

(Annonslänk)

Händelsen, som inkom till polisen runt klockan 20 på tisdagen, resulterade i att ett stort område spärrats av och har lett till att flera personer frihetsberövats, något som polisens talesperson bekräftar för Telgenytt.

– Vi har frihetsberövat två personer och för tillfället söker vi inte efter fler gärningsmän.

Enligt källor till Telgenytt har minst två personer förts till sjukhus för vård efter händelsen. Polisen håller dock detaljerna om skadeläget och brottet under sträng sekretess för närvarande. Ytterligare information om det misstänkta brottet och de inblandade är fortsatt okänd, och polisen är försiktig med att dela information medan utredningen pågår.

– Det är en fråga som jag inte kan svara på, säger polisen.

Enligt uppgifter till Telgenytt rör det sig om en incident som ska ha inträffat inne i en bostad där minderåriga barn skadats. Skadeläget är fortfarande oklart sent på tisdagskvällen.

Stort pådrag i Lina Hage
Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 april 2024 21:10
Senast uppdaterad: 23 april 2024 22:30

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors