Företag i fokus:

Annons

DEBATT: Nolltolerans mot sexuella trakasserier på alla kommunala arbetsplatser

Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet, ditt lokalparti 

Jag läser med stor oro att flertalet kvinnor på Scania upplevt sexuella trakasserier på sin arbetsplats, dessvärre ser vi ofta att högre chefer ser mellan fingrarna och ursäktar de oftast manliga förövarna med ”boys will be boys”, eller ”han skojar ju bara” 

Nej det är inte roligt och inte okej, det är oacceptabelt helt enkelt och det är arbetsgivarens ansvar att se till att sådant inte förekommer på arbetsplatser. 
Nolltolerans ska givetvis gälla även i vårt eget stadshus och för våra nära 7000 kommunanställda. 

I LT har vi kunnat läsa om kvinnor som säger upp sig på grund av sexuella trakasserier och hur Lisa Lindström som är senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten förklarar –

Citat:  Det är ett helt batteri av saker som kan räknas till sexuella trakasserier, säger hon och ger en rad exempel:  Det kan vara att ta på någon, alltså fysisk kontakt, vissa skämt, att skicka vissa sms eller bilder, ovälkomna komplimanger och krav på sexuella tjänster. Det är ett brett spektrum av sexuella handlingar eller uttalanden som är ovälkomna. – Slut citat.

Det som framgår tydligt är att det inte skall behövas någon anmälan för att arbetsgivaren ska vidta åtgärder mot den som utsätter sina medarbetare för sexuella trakasserier, utan så snart arbetsgivaren får höra, eller börjar att misstänka att någon på arbetsplatsen är utsatt för sexuella trakasserier så skall en utredning påbörjas och efter det nödvändiga åtgärder genomföras. Det kan vara allt ifrån ett samtal med förövaren och en varning om det är ringa brott, upp till att den anställde avskedas, polisanmäles och åtalas.

Kan leda till fängelse

Enligt lag kan den som blottar sig för någon eller genom ord eller handlingar ofredar en person på ett sätt som kränker den utsatta personens sexuella integritet, dömas för sexuellt ofredande. Straffet är böter eller fängelse i högst två år. Om brottet är grovt är straffet mellan sex månader och tre år. Källa: 6 kap 10 § brottsbalken.

Vi som arbetar inom politiken och skall företräda våra medborgare måste ta vårt ansvar och kräva nolltolerans mot sexuella trakasserier av våra kollegor, medarbetare, anställda och framförallt av oss själva, inget annat är acceptabelt! 

I vårt eget stadshus så har det under mina 8 år hört talats om herr ”bläckfisk” som inte kan hålla fingrarna i styr, och en del andra rykten om att en del inte uppför sig korrekt och utsätter sina kollegor för oönskade inviter och närmanden. 

Att vi snart är inne i 2023 och att det fortfarande förekommer på arbetsplatser ostraffat är helt enkelt en pågående skandal. 
Jag och mitt parti kan samarbeta med alla politiska partier och nästan alla politikers, men vi kommer aldrig att samarbeta med politikers som utsätter sina kvinnliga kollegor för sexuella trakasserier, det är ett tidigt vallöfte som ni kan lita på till 100% då vårt rättspatos och självrespekt är viktigare än en ordförandepost i alla lägen. 

Joakim Granberg, Realistpartiet, ditt lokalparti 

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 oktober 2022 13:20
Senast uppdaterad: 27 oktober 2022 13:20

Dyster månad: Bostadspriserna fortsätter att falla

Villa

Foto: Pexels

Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november i Sverige som helhet och faller för tre månader i rad.

– Sedan förra vårens toppnoteringar har nu bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige som helhet. Vi börjar nu helt klart närma oss det totala prisfall om 20 procent som vi har spått sedan en längre tid tillbaka, säger Robert Boije.

November var en svår månad för bostadsförsäljningen i Sverige, enligt SBAB:s och Boolis bostadsindex. Bostadspriserna sjönk överlag med 1,4 procent, där villapriserna föll med 0,8 procent och lägenhetspriserna med 0,7 procent. Prisfallet var mest påtagligt i Norra Sverige, särskilt för villor.

Villapriserna föll november med 1,8 procent i Sverige som helhet, med undantag för Mellersta Sverige där priserna ökade med 1,1 procent. Detta indikerar en övergripande nedgång i villapriserna på 0,6 procent när man beaktar säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter.

Priserna på både lägenheter och villor förväntas fortsätta minska.

– Ett mycket stort utbud och att många bostadsrättsföreningar troligen kommer att höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet och även därefter till följd av det kraftigt höjda ränteläget, talar rimligen för fortsatt prispress på lägenheter framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Jämfört med förra våren har bostadspriserna sjunkit med nästan 15 procent, där lägenhetspriserna minskat med 10,5 procent och villapriserna med 17 procent. De nuvarande prisnivåerna är de lägsta sedan 2015 för lägenheter och 2017 för villor. När man tar hänsyn till inflationen, har de reala bostadspriserna sjunkit med 26 procent sedan förra våren, med lägenhetspriserna ner 22 procent och villapriserna 28 procent.

Allt fler bostädet “Snart till salu” på bostadsmarknaden.
Säljare väljer nu allt oftare att preliminärt lista sina bostäder till ”Snart till salu” för att utvärdera marknadsintresset. Medan en del är beredda att sälja inom kort, föredrar andra att invänta ett mer fördelaktigt anbud.

Denna taktik, känd som förhandsmarknaden, har ökat markant under de senaste fem åren och utgör idag nästan hälften av alla bostadsannonser på Booli. Det bör dock noteras att denna trend varierar geografiskt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 16:03

MINGELBILDER v.48 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0002

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V. 47

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 00:43
Senast uppdaterad: 4 december 2023 01:21

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors