Företag i fokus:

Annons

Hennes bok uppmärksammas stort – ”Känns fantastiskt”

311983316_2167809483407211_613153530846008665_n

Foton: Privata.

Teknologin utvecklas i en rasande fart, men vad har det för påverkan på oss människor?

I sin nya bok skildrar Södertäljebon Marianne Engman hur den yngre generation snabbt och enkelt navigerar sig fram, men den äldre generationen däremot har det inte lika lätt.

Efter väldigt många iakttagelser, främst i arbetslivet, har Engman upptäckt hur man själv måste ta ett stort ansvar för att följa med den moderna teknologin. I sin nya bok ”Din biljett till internet: kom i gång och förstå den moderna tekniken” får läsarna korta och enkla svar på vanliga frågor om den moderna tekniken.

Till Telgenytt berättar Marianne Engman att det tidigare krävdes en kurs, kanske en gång per år, för att klara sig, men den tiden är förbi. Tekniska verktyg och plattformar utvecklas hela tiden och enligt Engman behövs grundläggande kunskaper om både själva verktygen och även exempelvis datasäkerhet för att kunna arbeta på ett effektivt sätt.

Boken ”Din biljett till internet: kom i gång och förstå den moderna tekniken

– Det är många i arbetslivet som faktiskt inte kan förklara skillnaden på till exempel mobilt och fast bredband, som inte helt förstår vad molnlagring eller wifi betyder, eller som inte tänker tillräckligt mycket på datasäkerheten. Många som är i arbetslivet kan få en mer stabil grund att stå på samt några aha-upplevelser och tips när de läser min bok, säger Engman till Telgenytt.

Den äldre generationen är den grupp som drabbas hårdast då de inte hinner följa med utvecklingen. Samtidigt blir den ungdomar och den yngre generationen allt snabbare och kan bero på att de är födda under internet-eran och är duktiga på att använda tekniken.

Men samtidigt är ungdomarna mindre försiktigt om vilka länkar de klickar på och vilka appar de laddar ner. I sin bok berättar hon grundligt om datasäkerheten som är till stor nytta om vad som faktiskt gäller.

– Jag tror att många unga skulle behöva ta sig en funderare exempelvis på hur mycket personlig information de lägger ut på nätet. Stanna upp och ställ frågan ”Vad är det här för länk?” eller ”Vem ligger bakom den här appen? Varför vill de att jag ska fota mitt ansikte?”. Jag tror att kapitlen om datasäkerhet skulle kunna vara nyttig läsning för många, säger hon.

Men seniorerna har det inte lika enkelt med tekniken. Bland annat framgår det i Internetstiftelsens rapport, från 2020 om digitalt utanförskap, att nästan alla i Sverige använder internet, men att många behöver hjälp med att använda de digitala tjänsterna.

(Annonslänk)

– Jag besökte nyss ett café där man skulle skanna en QR-kod för att läsa menyn, betala med Swish och när beställningen var klar fick man ett sms. Jag känner väldigt många som inte skulle klara av att köpa en kopp kaffe på det caféet. För att klara av att använda olika tekniska verktyg måste man ha koll på det mest grundläggande. Men eftersom tekniken utvecklas så snabbt kommer sådana råd väldigt fort bli inaktuella, berättar Engman.

Men den utvecklande teknolog har även orsakat att många äldre drabbats av olika typer av bedrägerier och i sin bok på 149 sidor ger Engman bra tips på hur man kan tänka kring säkerheten. 

Den digitala sidan, BTJ, har gett boken varma rekommendationer och fantastiska recensioner. Bland annat skriver Lektör Nina Moritz på BTJ; – ”Boken är lättläst och pedagogiskt skriven med en positiv och peppande ton”.

Boken har fått stor uppmärksamhet sedan lansering. Hur känns framgångarna?

Känns jätteroligt! Feedbacken jag har fått från läsare har också varit jättepositiv. Många berättar att boken är den perfekta presenten! Vad ska man ge till den som redan har allt? Kanske blir lite tips och trix om den moderna tekniken den självklara julklappen i år, säger Marianne Engman.

Marianne Engman. Foto: Privat.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 oktober 2022 13:49
Senast uppdaterad: 21 oktober 2022 13:49

Här är läget på elmarknaden i Nykvarn och Södertälje

Eluttag

Foto: Alexander Isa

Dyrare el än förra månaden – men billigare än för ett år sedan, högsta konsumtionen sedan 2016 och större export än import hela tiden. Här är månadsrapport om elmarknaden, analyserat av Newsworthys.

Den offentliga debatten om elmarknaden är polariserad och inte sällan infekterad. I ett försök att föra fakta till bordet tar vi varje månad fram en rapport som sammanfattar det viktigaste du behöver veta om den senaste tidens priser, konsumtion och produktion på elmarknaden.

Elpriserna ökade i Nykvarn och Södertälje i november

Spotpriset – alltså priset som elbolagen köper in elen för – gick upp i november i elområde 3 som Södertälje tillhör. Månadspriset var 82 öre per kilowattimme, vilket är 49 öre dyrare än i oktober. Det högsta priset i elområdet hittills noterades i december 2022, då en kilowattimme kostade 269 öre. För ett år sedan – i november 2022 – kostade en kilowattimme 131 öre.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Det är inte bara prisskillnaderna mellan prisområdena som har ökat de senaste åren, även inom områdena pendlar priserna timme för timme. Skillnaderna mellan de dyraste och billigaste timmarna har blivit större sedan 2020. Dyraste timmen i november i Nykvarn och Södertälje inträffade mellan klockan 16 och 17 den 30 november, då kostade en kilowattimme 295 öre. Som lägst var priset i området 0 öre.

Om man tittar på månadsmedelpriset brukar de svenska elområdena oftast tillhöra de med lägst spotpriser i en europeisk jämförelse. Värt att notera är att detta handlar om spotpriser, de priser konsumenten sedan betalar beror på nationella avgifter och skatter samt elbolagens påslag. I praktiken ligger de svenska konsumentpriserna närmare det europeiska snittet efter skatter och påslag.

Läs även: – Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 08:00
Senast uppdaterad: 4 december 2023 01:22

Dyster månad: Bostadspriserna fortsätter att falla

Villa

Foto: Pexels

Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november i Sverige som helhet och faller för tre månader i rad.

– Sedan förra vårens toppnoteringar har nu bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige som helhet. Vi börjar nu helt klart närma oss det totala prisfall om 20 procent som vi har spått sedan en längre tid tillbaka, säger Robert Boije.

November var en svår månad för bostadsförsäljningen i Sverige, enligt SBAB:s och Boolis bostadsindex. Bostadspriserna sjönk överlag med 1,4 procent, där villapriserna föll med 0,8 procent och lägenhetspriserna med 0,7 procent. Prisfallet var mest påtagligt i Norra Sverige, särskilt för villor.

Villapriserna föll november med 1,8 procent i Sverige som helhet, med undantag för Mellersta Sverige där priserna ökade med 1,1 procent. Detta indikerar en övergripande nedgång i villapriserna på 0,6 procent när man beaktar säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter.

Priserna på både lägenheter och villor förväntas fortsätta minska.

– Ett mycket stort utbud och att många bostadsrättsföreningar troligen kommer att höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet och även därefter till följd av det kraftigt höjda ränteläget, talar rimligen för fortsatt prispress på lägenheter framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Jämfört med förra våren har bostadspriserna sjunkit med nästan 15 procent, där lägenhetspriserna minskat med 10,5 procent och villapriserna med 17 procent. De nuvarande prisnivåerna är de lägsta sedan 2015 för lägenheter och 2017 för villor. När man tar hänsyn till inflationen, har de reala bostadspriserna sjunkit med 26 procent sedan förra våren, med lägenhetspriserna ner 22 procent och villapriserna 28 procent.

Allt fler bostädet “Snart till salu” på bostadsmarknaden.
Säljare väljer nu allt oftare att preliminärt lista sina bostäder till ”Snart till salu” för att utvärdera marknadsintresset. Medan en del är beredda att sälja inom kort, föredrar andra att invänta ett mer fördelaktigt anbud.

Denna taktik, känd som förhandsmarknaden, har ökat markant under de senaste fem åren och utgör idag nästan hälften av alla bostadsannonser på Booli. Det bör dock noteras att denna trend varierar geografiskt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 16:03

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors