Företag i fokus:

Annons

Hennes bok uppmärksammas stort – ”Känns fantastiskt”

311983316_2167809483407211_613153530846008665_n

Foton: Privata.

Teknologin utvecklas i en rasande fart, men vad har det för påverkan på oss människor?

I sin nya bok skildrar Södertäljebon Marianne Engman hur den yngre generation snabbt och enkelt navigerar sig fram, men den äldre generationen däremot har det inte lika lätt.

Efter väldigt många iakttagelser, främst i arbetslivet, har Engman upptäckt hur man själv måste ta ett stort ansvar för att följa med den moderna teknologin. I sin nya bok ”Din biljett till internet: kom i gång och förstå den moderna tekniken” får läsarna korta och enkla svar på vanliga frågor om den moderna tekniken.

Till Telgenytt berättar Marianne Engman att det tidigare krävdes en kurs, kanske en gång per år, för att klara sig, men den tiden är förbi. Tekniska verktyg och plattformar utvecklas hela tiden och enligt Engman behövs grundläggande kunskaper om både själva verktygen och även exempelvis datasäkerhet för att kunna arbeta på ett effektivt sätt.

Boken ”Din biljett till internet: kom i gång och förstå den moderna tekniken

– Det är många i arbetslivet som faktiskt inte kan förklara skillnaden på till exempel mobilt och fast bredband, som inte helt förstår vad molnlagring eller wifi betyder, eller som inte tänker tillräckligt mycket på datasäkerheten. Många som är i arbetslivet kan få en mer stabil grund att stå på samt några aha-upplevelser och tips när de läser min bok, säger Engman till Telgenytt.

Den äldre generationen är den grupp som drabbas hårdast då de inte hinner följa med utvecklingen. Samtidigt blir den ungdomar och den yngre generationen allt snabbare och kan bero på att de är födda under internet-eran och är duktiga på att använda tekniken.

Men samtidigt är ungdomarna mindre försiktigt om vilka länkar de klickar på och vilka appar de laddar ner. I sin bok berättar hon grundligt om datasäkerheten som är till stor nytta om vad som faktiskt gäller.

– Jag tror att många unga skulle behöva ta sig en funderare exempelvis på hur mycket personlig information de lägger ut på nätet. Stanna upp och ställ frågan ”Vad är det här för länk?” eller ”Vem ligger bakom den här appen? Varför vill de att jag ska fota mitt ansikte?”. Jag tror att kapitlen om datasäkerhet skulle kunna vara nyttig läsning för många, säger hon.

Men seniorerna har det inte lika enkelt med tekniken. Bland annat framgår det i Internetstiftelsens rapport, från 2020 om digitalt utanförskap, att nästan alla i Sverige använder internet, men att många behöver hjälp med att använda de digitala tjänsterna.

(Annonslänk)

– Jag besökte nyss ett café där man skulle skanna en QR-kod för att läsa menyn, betala med Swish och när beställningen var klar fick man ett sms. Jag känner väldigt många som inte skulle klara av att köpa en kopp kaffe på det caféet. För att klara av att använda olika tekniska verktyg måste man ha koll på det mest grundläggande. Men eftersom tekniken utvecklas så snabbt kommer sådana råd väldigt fort bli inaktuella, berättar Engman.

Men den utvecklande teknolog har även orsakat att många äldre drabbats av olika typer av bedrägerier och i sin bok på 149 sidor ger Engman bra tips på hur man kan tänka kring säkerheten. 

Den digitala sidan, BTJ, har gett boken varma rekommendationer och fantastiska recensioner. Bland annat skriver Lektör Nina Moritz på BTJ; – ”Boken är lättläst och pedagogiskt skriven med en positiv och peppande ton”.

Boken har fått stor uppmärksamhet sedan lansering. Hur känns framgångarna?

Känns jätteroligt! Feedbacken jag har fått från läsare har också varit jättepositiv. Många berättar att boken är den perfekta presenten! Vad ska man ge till den som redan har allt? Kanske blir lite tips och trix om den moderna tekniken den självklara julklappen i år, säger Marianne Engman.

Marianne Engman. Foto: Privat.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 oktober 2022 13:49
Senast uppdaterad: 21 oktober 2022 13:49

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)