Företag i fokus:

Annons

Godner(S) efter maktdramat – ”Känns bra och viktigt”

Boel Godner

Foto: Alex Ataseven.

Kort efter valet stort det klart att Boel Godner(S), som varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2011, förlorade makten och skulle hamnade i opposition.

När den nya Södertäljealliansen skulle röstas fram under måndagen röstades förslaget helt plötsligt ner – och Godner behöll makten som kommunstyrelsens ordförande.

– Det känns bra och viktigt att vi får styra, säger Boel Godner(S), kommunstyrelsens ordförande, till Telgenytt.

Det tilltänkta maktskiftet, som skulle ledas av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet, stoppades av två politiska vildar – Kristdemokraterna Martin Ahlman och David Winerdal.

Båda väljer nu att stötta S, MP, C och V kommande fyra år.

– Jag kommer att rösta på den samlade oppositionens förslag den kommande mandatperioden, sade Martin Ahlman under mötet och berättade att han under mandatperioden kommer att vara oberoende kristdemokrat.

Därmed stoppades maktskiftet och Boel Godner (S) behåller makten som kommunstyrelsens ordförande ytterligare fyra år.

Södertäljealliansen stoppades under måndagens omröstning i kommunfullmäktige. Foto: Alex Ataseven

Hur känns det att ta tillbaka makten?

– Det känns bra och viktigt att vi får styra även om vår nya majoritet ser annorlunda ut. Det finns flera svåra frågor att hantera här hos oss i Södertälje. Vi kommer att ett presentera politiskt program någon av de närmaste veckorna, säger Godner till Telgenytt.

Hur ser ni på styre med kristdemokraterna Ahlman och Winerdal?

– De två som fortfarande står för den politiska linje som KD gick till val på i Södertälje blir en del av majoriteten. Tillsammans kommer vi (S, V, C, MP, Ahlman och Winerdal) att arbeta för Södertäljes bästa. Vår majoritet speglar valresultatet väl.

Det nya samarbetet, med de två politiska vildarna, kan riskera en politisk osäkerhet i Södertälje kommande år, något som Liberalerna lyfter fram. Skulle Alman eller Winerdal exempelvis få förhinder att delta vid ett möte i kommunfullmäktige så har Godner och Socialdemokraterna helt plötsligt inte längre majoritet.

En politisk osäkerhet som oroar Södertäljeborna, men Godner ser ljust på framtiden.

– Man behöver inte vara orolig. Vad det gäller närvaro vill jag upplysa om att de allra flesta ledamöterna i Kommunfullmäktige kommer till alla sammanträden. Vi kommer också att sträva efter breda lösningar över block- och partigränser. Det vanliga är också att partierna är överens om de flesta förslag som kommer till Kommunfullmäktige, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 oktober 2022 13:04
Senast uppdaterad: 19 oktober 2022 13:25

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)