Företag i fokus:

Annons

Ny rapport om grov brottslighet på kommunnivå presenteras

Södertalje

Foto: Alex Ataseven.

Södertälje kommun presenterade under måndagen en rapport om sitt långvariga arbete mot den organiserade brottsligheten på kommunnivåPaxrapporten.

Rapporten kan ge tips till andra kommuner och myndigheter om hur brott motarbetas, men sammanfattar även kommunens nära samarbete med polisen som pågått i ett decennium.

– Det har funnits ett enormt sug från kommuner, politiker, företagare, forskare, myndigheter efter hur vi har arbetat vidare med vår tidigare myndighetssamverkan med bland annat polisen. En del av våra arbetssätt har vi kunnat diskutera med andra kommuners socialtjänst eller omsorgsverksamhet. I Pax-rapporten har vi lagt ihop vår samlade erfarenhet från andra områden såsom folkbokföringsfrågan, säger Anna Flink, säkerhetschef i Södertälje kommun i ett pressmeddelande.

Kommunprojektet Pax, som betyder fred på latin, baseras på ”Pax Romana”, Roms gyllene era då fred varade i över 200 år. I Paxrapporten har polisen samlat lärdomar om de brott som kommunen utsatts för genom åren, men beskriver även kommunkoncernens och polismyndighetens främsta uppgifter i den dagliga verksamheten.

Polisen sätter främst fokus på att beslagta pengar, punktmarkera platser och lagföra snabbare, medan kommunen aktivt arbetar med att bland annat att stoppa svarta hyreskontrakt, få bukt med tystnadskulturen och stoppa välfärdsfusket.

– Rapporten listar även många olika typer av organiserad brottsligheten genom åren, och hur Södertäljes kommunkoncern blivit utsatt för bedrägerier där man mjölkat välfärdssystemen på pengar till brottslig verksamhet, säger biträdande polischef Kristoffer Olofsson

Polisen och kommunen har även gemensamt skapat samverkansgrupper inom exempelvis välfärdsbrott, avfall, fokus unga och trygga bostadsområden.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 oktober 2022 04:00
Senast uppdaterad: 18 oktober 2022 08:49

Dyr elanvändning väntar Nykvarn och Södertäljebor

artur-zudin-jmXR3DPlt1U-unsplash.jpg_1800

Foto: Artur Zudin, Unsplash.

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 3,90 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan den 7 september.

Dygnspriset på el är i morgon, den 29 november, 3,90 kronor enligt den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 7 september har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med hela 1,85 kronor kWh.

Hushåll och företag i kommunerna med timdebiterade avtal betalar som mest 5,45 kronor per kWh mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 7,27 kronor per kWh under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 15 kronor för den som har ett elavtal med timpris. Under den billigaste timmen mellan klockan ett och två skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 6 kronor.

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kWh och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 1,21 kronor per kWh, alltså ungefär sex gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,79 kronor per kWh.

Även om priserna är höga i morgon, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. Där ligger priset på 3,90 kronor i snitt med 5,45 kronor som max.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 19:45
Senast uppdaterad: 28 november 2022 20:02

MINGELBILDER v.47 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0038

Se även: – Mingelbilder v.46

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 16:37
Senast uppdaterad: 28 november 2022 16:48

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)