Företag i fokus:

Halef anmäls av Winerdal – Slår tillbaka anklagelserna

Montage Alex Ataseven

Kristdemokraternas ordförande Robert Halef och tidigare gruppledaren David Winerdal. Pressbilder.

Kristdemokraternas tidigare gruppledare, David Winerdal, polisanmäler partiets ordförande Robert Halef. Det rapporterade Aftonbladet under måndagen.

På måndagseftermiddagen släpptes nyheten om att Winerdal lämnat in en polisanmälan mot Halef, fredag den 14 oktober. Detta efter att Winerdal ansett att Halef tvingat honom att avsäga sig sina politiska uppdrag.

Händelsen inträffade torsdagen den 15 september. David Winerdal kallades till ett möte med partistyrelsen där det framgick en lång lista på klagomål mot Winerdal. Bland annat ska det ha handlat om olämpligt beteende mot kvinnliga medarbetare och försummelse i partiarbetet.

– Efter att styrelsen tagit del av det här dokumentet som beskriver i detalj vad David har gjort under de senaste fyra åren, gentemot sina medarbetare, har hela styrelsen beslutat om att avsätta Winerdal. Med andra ord är förtroendet förbrukat för David, sade Robert Halef under måndagens kommunfullmäktige.

David Winerdahl, KDs tigare gruppledare, har fått klagomål om ”olämpligt beteende mot kvinnliga medarbetare”. Foto: Södertälje kommun.

Vidare framgår det att Halef lade fram flera blanketter och begärde att Winerdal skulle underteckna och avsäga sig alla sina uppdrag. Där och då ska Winerdal ha känt sig hotat och skrivit under.

– Jag har pratat med polisen och de har valt att inleda en förundersökning, säger David Winerdal till SVT.

Under gårdagens kommunfullmäktig bemötte Robert Halef kritiken efter Winerdals anmälan. Den bild Halef uppger går emot de uppgifter som Winerdal lämnat.

Enligt Halef skrevs dokumenten på någon dag senare, och inte samma dag som lokalpartiet höll sitt möte, som Winerdal tidigare uppgav.

Winerdal hör av sig till ordförande Robert Halef.

– Efter någon dag skickar David Winerdal ett sms till mig, som jag har kvar på mobilen, om att han vill träffas och vill säga upp samtliga uppdrag, säger Halef.

Till kommunfullmäktig berättade Halef att han träffade Winerdal i ett Café i Södertälje där ett långt och trevligt samtal hölls. Under träffen ska Winerdahl ha skrivit under och avsade sig alla politiska uppdrag.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 oktober 2022 10:39
Senast uppdaterad: 18 oktober 2022 10:39

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors