Företag i fokus:

Annons

Clean Drink-grundaren i stor namninsamling för Södertälje

Rosas

Bröderna från Södertälje, Sebastian Kvissberg och Hugo Rosas. Pressbild.

Efter den senaste tidens dödsskjutningar, och ett våldspiral som saknar motstycke, ser Södertälje ljuset i tunneln.

Nu stöttas staden av goda krafter utifrån och initiativtagaren är Södertäljesonen, och medgrundare av Clean Drink, Sebastian Kvissberg.

– I Södertälje är jag född och fostrad. En stad som lyser med dess framgångar inom såväl näringslivet som idrotten. Ambassadörer för denna stad är oändliga, tänk att självaste Björn Borg, Carl Hagelin och systrarna Eldebrink kommer från staden, skriver Sebastian Kvissberg, VD Clean Drink Sverige, på sociala medier.

För drygt en vecka sedan hölls en stor manifestation på Stora Torget där tusentals samlades mot våldet i Södertälje. Nu ansluter fler goda krafter för att lyfta fram det goda i Södertälje och för att stå upp mot våldet.

Sebastian Kvissberg, VD för funktionsdrycksbolaget Clean Drink, som han tillsammans med sin bror Hugo Rosas grundade år 2015, har startat en namninsamling för Södertälje som uppmärksammats stort.

Initiativtagaren Sebastian Kvissberg, medgrundare Clean Drink. Pressbild.

– Det som händer idag gör mig ledsen att läsa och höra, ungdomarna tycks helt sakna förebilder eller för den delen framtidstro, skriver han.

För en drygt en vecka sedan beslutade han att samla, genom sitt stora kontaktnät, flera svenska förebilder för att skapa förutsättningar och framtidstro för de unga i staden, och framför allt – stötta eldsjälen Petra Jacob i sitt arbete med unga i staden.

– För en vecka sedan gick jag ut och bad om råd då jag gärna vill hjälpa till i staden jag växt upp i, Södertälje. Detta togs emot med öppna armar och mitt inlägg delades av många samt att många tog sig tiden att skriva till mig, skriver Kvissberg.

Och förebilderna som flockats runt Sebastian Kvissberg, för att stötta hans insats för staden, är minst sagt imponerande. Bland namnen finns representanter från Carlsberg Group, Candy People AB, Raedy Performance, Brödernas, Clarion Hotel Sign och många fler.

En blandning av fantastiska entreprenörer, karriärsinriktade personer samt duktiga idrottare.

David Viklund – Clarion Hotel Sign Stockholm. Foto: Creative Commons.

– Jag har nu samlat ihop ett helt gäng med bra förebilder och tanken är att vi ska stötta Petra Jacob. Petra är en sann inspiration som idag gör massor för ungdomarna i Södertälje. Hon driver en ledarskapsakademi för ungdomar som i sin tur anordnar aktiviteter för barn med hjälp av det de får lära sig. Rörelsen har blivit populär och jag tror stenhårt på Petras koncept, skriver VDn på Clean Drink, Sebastian Kvissberg.

Dessa är förebilderna som Kvissberg på kort tid lyckats få med:

 • Mattias Lundberg – Eklund Stockholm New York
 • Joakim Wiklander – Brödernas
 • David Viklund – Clarion Hotel Sign
 • Rebecka Harding – Advokatfirman Delphi
 • Ólafur Steindórsson – Wistrand Advokatbyrå
 • Aljoša Lagumdžija – Södertälje City
 • Jammin Abugalala – Candy People AB
 • Magnus A. – RS Sports
 • Gabriel Lahdo – Humble Group
 • Klara Cigwald – Privab Grossisterna AB
 • Viktor Ekström – Koncept & Event
 • Sebastian Gordon – Rocket Padel Swiss Clinic
 • Hugo Rosas – Clean Drink
 • Christian Koutras – CK Training
 • Thomas Massamba – Raedy Performance
 • Ludvig Edström – Zigned
 • Jonas Plånborg – Carlsberg Group
 • Alexander Isa – Telgenytt

Och fler personer väntas ansluta.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 oktober 2022 11:40
Senast uppdaterad: 18 oktober 2022 16:24

Här är läget på elmarknaden i Nykvarn och Södertälje

Eluttag

Foto: Alexander Isa

Dyrare el än förra månaden – men billigare än för ett år sedan, högsta konsumtionen sedan 2016 och större export än import hela tiden. Här är månadsrapport om elmarknaden, analyserat av Newsworthys.

Den offentliga debatten om elmarknaden är polariserad och inte sällan infekterad. I ett försök att föra fakta till bordet tar vi varje månad fram en rapport som sammanfattar det viktigaste du behöver veta om den senaste tidens priser, konsumtion och produktion på elmarknaden.

Elpriserna ökade i Nykvarn och Södertälje i november

Spotpriset – alltså priset som elbolagen köper in elen för – gick upp i november i elområde 3 som Södertälje tillhör. Månadspriset var 82 öre per kilowattimme, vilket är 49 öre dyrare än i oktober. Det högsta priset i elområdet hittills noterades i december 2022, då en kilowattimme kostade 269 öre. För ett år sedan – i november 2022 – kostade en kilowattimme 131 öre.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Det är inte bara prisskillnaderna mellan prisområdena som har ökat de senaste åren, även inom områdena pendlar priserna timme för timme. Skillnaderna mellan de dyraste och billigaste timmarna har blivit större sedan 2020. Dyraste timmen i november i Nykvarn och Södertälje inträffade mellan klockan 16 och 17 den 30 november, då kostade en kilowattimme 295 öre. Som lägst var priset i området 0 öre.

Om man tittar på månadsmedelpriset brukar de svenska elområdena oftast tillhöra de med lägst spotpriser i en europeisk jämförelse. Värt att notera är att detta handlar om spotpriser, de priser konsumenten sedan betalar beror på nationella avgifter och skatter samt elbolagens påslag. I praktiken ligger de svenska konsumentpriserna närmare det europeiska snittet efter skatter och påslag.

Läs även: – Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 08:00
Senast uppdaterad: 4 december 2023 01:22

Dyster månad: Bostadspriserna fortsätter att falla

Villa

Foto: Pexels

Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november i Sverige som helhet och faller för tre månader i rad.

– Sedan förra vårens toppnoteringar har nu bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige som helhet. Vi börjar nu helt klart närma oss det totala prisfall om 20 procent som vi har spått sedan en längre tid tillbaka, säger Robert Boije.

November var en svår månad för bostadsförsäljningen i Sverige, enligt SBAB:s och Boolis bostadsindex. Bostadspriserna sjönk överlag med 1,4 procent, där villapriserna föll med 0,8 procent och lägenhetspriserna med 0,7 procent. Prisfallet var mest påtagligt i Norra Sverige, särskilt för villor.

Villapriserna föll november med 1,8 procent i Sverige som helhet, med undantag för Mellersta Sverige där priserna ökade med 1,1 procent. Detta indikerar en övergripande nedgång i villapriserna på 0,6 procent när man beaktar säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter.

Priserna på både lägenheter och villor förväntas fortsätta minska.

– Ett mycket stort utbud och att många bostadsrättsföreningar troligen kommer att höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet och även därefter till följd av det kraftigt höjda ränteläget, talar rimligen för fortsatt prispress på lägenheter framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Jämfört med förra våren har bostadspriserna sjunkit med nästan 15 procent, där lägenhetspriserna minskat med 10,5 procent och villapriserna med 17 procent. De nuvarande prisnivåerna är de lägsta sedan 2015 för lägenheter och 2017 för villor. När man tar hänsyn till inflationen, har de reala bostadspriserna sjunkit med 26 procent sedan förra våren, med lägenhetspriserna ner 22 procent och villapriserna 28 procent.

Allt fler bostädet “Snart till salu” på bostadsmarknaden.
Säljare väljer nu allt oftare att preliminärt lista sina bostäder till ”Snart till salu” för att utvärdera marknadsintresset. Medan en del är beredda att sälja inom kort, föredrar andra att invänta ett mer fördelaktigt anbud.

Denna taktik, känd som förhandsmarknaden, har ökat markant under de senaste fem åren och utgör idag nästan hälften av alla bostadsannonser på Booli. Det bör dock noteras att denna trend varierar geografiskt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 16:03

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors