Företag i fokus:

Annons

Clean Drink-grundaren i stor namninsamling för Södertälje

Rosas

Bröderna från Södertälje, Sebastian Kvissberg och Hugo Rosas. Pressbild.

Efter den senaste tidens dödsskjutningar, och ett våldspiral som saknar motstycke, ser Södertälje ljuset i tunneln.

Nu stöttas staden av goda krafter utifrån och initiativtagaren är Södertäljesonen, och medgrundare av Clean Drink, Sebastian Kvissberg.

– I Södertälje är jag född och fostrad. En stad som lyser med dess framgångar inom såväl näringslivet som idrotten. Ambassadörer för denna stad är oändliga, tänk att självaste Björn Borg, Carl Hagelin och systrarna Eldebrink kommer från staden, skriver Sebastian Kvissberg, VD Clean Drink Sverige, på sociala medier.

För drygt en vecka sedan hölls en stor manifestation på Stora Torget där tusentals samlades mot våldet i Södertälje. Nu ansluter fler goda krafter för att lyfta fram det goda i Södertälje och för att stå upp mot våldet.

Sebastian Kvissberg, VD för funktionsdrycksbolaget Clean Drink, som han tillsammans med sin bror Hugo Rosas grundade år 2015, har startat en namninsamling för Södertälje som uppmärksammats stort.

Initiativtagaren Sebastian Kvissberg, medgrundare Clean Drink. Pressbild.

– Det som händer idag gör mig ledsen att läsa och höra, ungdomarna tycks helt sakna förebilder eller för den delen framtidstro, skriver han.

För en drygt en vecka sedan beslutade han att samla, genom sitt stora kontaktnät, flera svenska förebilder för att skapa förutsättningar och framtidstro för de unga i staden, och framför allt – stötta eldsjälen Petra Jacob i sitt arbete med unga i staden.

– För en vecka sedan gick jag ut och bad om råd då jag gärna vill hjälpa till i staden jag växt upp i, Södertälje. Detta togs emot med öppna armar och mitt inlägg delades av många samt att många tog sig tiden att skriva till mig, skriver Kvissberg.

Och förebilderna som flockats runt Sebastian Kvissberg, för att stötta hans insats för staden, är minst sagt imponerande. Bland namnen finns representanter från Carlsberg Group, Candy People AB, Raedy Performance, Brödernas, Clarion Hotel Sign och många fler.

En blandning av fantastiska entreprenörer, karriärsinriktade personer samt duktiga idrottare.

David Viklund – Clarion Hotel Sign Stockholm. Foto: Creative Commons.

– Jag har nu samlat ihop ett helt gäng med bra förebilder och tanken är att vi ska stötta Petra Jacob. Petra är en sann inspiration som idag gör massor för ungdomarna i Södertälje. Hon driver en ledarskapsakademi för ungdomar som i sin tur anordnar aktiviteter för barn med hjälp av det de får lära sig. Rörelsen har blivit populär och jag tror stenhårt på Petras koncept, skriver VDn på Clean Drink, Sebastian Kvissberg.

Dessa är förebilderna som Kvissberg på kort tid lyckats få med:

 • Mattias Lundberg – Eklund Stockholm New York
 • Joakim Wiklander – Brödernas
 • David Viklund – Clarion Hotel Sign
 • Rebecka Harding – Advokatfirman Delphi
 • Ólafur Steindórsson – Wistrand Advokatbyrå
 • Aljoša Lagumdžija – Södertälje City
 • Jammin Abugalala – Candy People AB
 • Magnus A. – RS Sports
 • Gabriel Lahdo – Humble Group
 • Klara Cigwald – Privab Grossisterna AB
 • Viktor Ekström – Koncept & Event
 • Sebastian Gordon – Rocket Padel Swiss Clinic
 • Hugo Rosas – Clean Drink
 • Christian Koutras – CK Training
 • Thomas Massamba – Raedy Performance
 • Ludvig Edström – Zigned
 • Jonas Plånborg – Carlsberg Group
 • Alexander Isa – Telgenytt

Och fler personer väntas ansluta.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 oktober 2022 11:40
Senast uppdaterad: 18 oktober 2022 16:24

De kämpar för rättvisa mot banken – ”Ingen hjälper oss”

k.n

De drabbade företagarna, Andreas Nayis och Mousa Kerimo.

Flera företagare och entreprenörers bankkonton har blivit spärrade av banker i Södertälje som bland annat SEB. Andreas Nayis och Mousa Kerimo är två av dem som blivit drabbade. I över ett år har entreprenörerna försökt hitta svar, men männen menar att banken lämnat dem utan svar. 

– Tyvärr har de fått oss att tror att det handlar om fördomar, säger entreprenören Mousa Kerimo till Telgenytt.

Det var ungefär ett år sedan som entreprenörerna Andreas Nayis och Mousa Kerimo upptäckte att deras konton tillhörande dess bolag blivit avstängda från SEB i Södertälje. Motivet ska enligt banken vara bristande kundkännedom, något som förvånar entreprenörerna som varit bankens kunder i 10-tal år. Männen trodde att de var ensamma om att ha blivit drabbade, men strax därpå kom de till kännedom att flera andra också blivit av med sina konton.

– Vi fick ett brev från SEB och de ville att vi skulle besvara frågor kring våra aktiebolag. De ställde en del frågor om transaktioner, men en del av våra bolag har inga transaktioner alls, förutom aktiekapitalet, säger Andreas Nayis, 39.

Entreprenörerna Nayis och Kerimo tillsatte i början advokater som skulle sätta banken till rätta och hjälpa männen att få tillbaks sina konton. Kort intill insåg dem att det nästan var omöjligt och att ärendet kan pågå i flera år. Gång på gång hävdar männen att de försökt komma i kontakt med SEB för att få svar på varför deras konton stängt ned, dock utan en utförlig kommentar från bankens håll.

 – Oavsett hur vi har svarat, oavsett vilka bolag det rör sig om, oavsett hur stora eller små transaktionerna är så har vi fått samma svar. Vi blir istället ständigt hänvisade vidare, men ingen hjälper oss i frågan, säger Andreas Nayis.

Banken har över ett års tid underlåtit att ge entreprenörerna svar på varför de stänger deras bankkonton.

Kan handla om diskriminering.

Entreprenören Mousa Kerimo suckar mitt under intervjun med Telgenytt och lyfter fram vad han tror att detta kan bero på.

– Tyvärr har de fått oss att tror att det handlar om fördomar. Enbart pågrund av att vissa personer med en viss bakgrund har blivit hårt drabbade. Vi har framfört att vi alltid vill göra rätt för oss och svarar mer än gärna på frågor om vad som anses inte stämma, oavsett om det är en fråga från banken eller en statlig myndigheten, säger Mousa Kerimo, 35.

Samtidigt vittnar flera andra företagare och bolagsägare i Södertälje att de upplever diskriminering från olika håll. Det är dock tabubelagt att gå ut i media eller yttra sig kring frågan rent generellt. Flera har därför valt att inte höra av sig till oss eller andra medier. 

Mousa och Andreas betonar båda att det kan röra sig om något större strukturellt.

– De har gett alla samma svar. Alla vars bankkonton blivit avstängda har fått svaret att det rör sig om  ”bristande kundekännedom och penningtvätt”, säger Andreas Nayis.

På frågan om varför de drabbas har bankkontoret ständigt hänvisat frågan vidare.

Bolaget hårt drabbat.

Pengar som inte kommer in till bolaget, fastigheter som inte går att säljas och en finansiering som inte kan hålla sig stadig länge till. Entreprenörerna Mousa och Anderas tror inte att deras bolag kommer klara sig om inte de kan ta del av bankkonton. 

– Vi har även försökt hitta andra lösningar genom att kontakta andra banker för att få öppna konton hos de, dock var det total tvärstopp. De vill inte ha oss som kund. Det är inte konstigt med tanke på vad SEB hänvisar till. Falska anklagelser som drabbar vår verksamhet väldigt hårt, säger Andreas Nayis 39.

Vid ett fall berättar Nayis om att de sålt bostäder till privatpersoner som hunnit flytta in och stadga sig.

– Personerna har fått lånelöften och gjort rätt för sig, men vår bank har då inte tagit emot pengarna och skickat tillbaka dem till kundens bank. Deras bank har i sin tur meddelat att de i princip inte ger bostadslån till lägenhetsköp från just vårt bolag. Så nu bor de i lägenheterna utan att de kan betala månadsavgiften då våra konton är spärrade, säger Nayis.

Andreas Nayis och Mousa Kerimo befann sig i SEBs lokala kontor i veckan och krävde svar, men ignorerades av banken.

Men i veckan rann bägaren över för entreprenörerna som klev in i SEBs lokala kontor i Södertälje och vägrade att lämna utan att först få svar på varför banken obefogat stängt ned alla deras konton. Polisen tillkallades till platsen som framförde att männens agerande inte var olagligt, men lämnade slutligen banken självmant. Ännu en gång utan svar.

Bankens beslut om att spärra deras företagskonton har i sin tur drabbat flera underentreprenören och många anställda som nu riskerar att inte få betalt.

– Vi har arbetat med dem i många år och de känner oss väl, så de har inte satt någon press på oss. Samtidigt var vi övertygade om att det skulle lösa sig för över ett år sedan. Jag menar, varför skulle det inte göra det, vi har alltid skött oss korrekt, säger Nayis.

Trots kompletta svar på alla transaktionsförfrågningar från banken togs beslutet att avsluta deras företagskonton – utan att lämna tillfredställande svar.

SEB i Södertälje har valt att inte yttra sig och hänvisar frågan vidare. 

Telgenytts chefredaktör, Sandy Doukhi.

Läs även – Bankdrama i centrala Södertälje – Polisen på plats 

Text:

Sandy Doukhi

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2022 04:00
Senast uppdaterad: 7 december 2022 03:07

Nya budgeten satsar långsiktigt – Vågar vi tro på det?

DSC_0007-2

Rosenberg (M), Godner (S), Greger (MP)

Föregående vecka presenterades det nya politiska styrets sin budget. Boel Godner (S), Alexander Rosenberg (M) och Lars Greger (MP) har äntligen kommit överens om hur pengarna ska spenderas under kommande mandatperiod. Historia skrivs och framtiden ser ljus ut när budgeten presenteras.

Äntligen kan vi se politiker som vill jobba på det allra sköraste som finns i samhället, våra barn och ungdomar. Satsningen ska göras på skola och förhoppningen är att det förebyggande arbetet får en möjlighet att startas upp. Allt för att arbeta och få till en förändring, i stället för att släcka bränder som börjar med rök. Målet är att arbetet ska börja innan röken får ta fattning. Förhoppningen ligger i att satsningen ska ge skolan de resurser som behövs för att kunna påbörja detta arbete.

En annan prioritet som går i led med det tidigare är riktningen för fritidsgårdar och platser för ungdomar att vistas på. Kanske får kulturkommittén en boost för att kunna fokusera på de ungdomar som hänger på fel platser. Även om det finns fritidsgårdar idag lockar de inte alla ungdomar, fler lokaler i kommunen ska möjliggöras.

(Annonslänk)

Målet är att skapa mer liv och rörelse”, enligt kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S). Detta säger du bra Godner, hoppas bara att det inte är tomma ord. Politiker över lag utlovar guld och gröna skogar, men beklagar sig själv en bit in på mandatperioden och framför ursäkter till varför löften inte har hållits.

Det presenteras även en storsatsning på arbetslösheten och detta går hand i hand med lågkonjunkturen som vi alla fått smaka på i väntan på huvudrätten och smällen som väntar år 2023.

En lågkonjunktur som kommer skaka om många hushåll med höjda hyresavgifter, skyhöga elpriser, förhöjda matpriser, höjda bränslepriser och mycket annat gott som knackar på dörren i väntan på att bli insläppta.

Glöm inte räntorna som ökar lite då och då. Till detta kommer inte inkomsterna höjas för att kompensera alla ökade utgifter.

Vi behöver lära oss begränsa intaget och leva snålt – eller ekonomiskt i schysstare anda.  

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 21:09
Senast uppdaterad: 6 december 2022 21:43

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)