Företag i fokus:

Annons

Debatt: Det ljusnar över Södertälje

Södertälje kommun

Foto: Alex Ataseven.

Boel Godner (S) har varit kommunstyrelsens ordförande samt kommunalråd i Södertälje sedan 2011. Hon efterträdde då partibrodern Anders Lago (S) på posten.

Som ett resultat av valet nyligen får hon för första gången finna sig i att gå i opposition.

Godner har under åren som ledande kommunpolitiker gjort sig känd som en slugger i debatten. Andras förslag har gärna avfärdats som extremistiska till sin karaktär. Jag minns särskilt då hon som svar på ett förslag av mig i fullmäktige om förbud mot heltäckande klädsel på allmän plats plötsligt undrade om rymddräkter då också skulle förbjudas.

Godners sluggerkaraktär illustreras också av hennes smått brutala sätt att hantera ordförandeklubban. Vid ett kommunstyrelsemöte dunkade hon klubban så hårt i underlaget att klubbhuvudet lossnade från skaftet och flög i väg bakåt.

Företrädaren Lagos klubbteknik kunde inte ha varit mer väsensskild från den godnerska: han brukade ofta använda en penna, som han diskret knackade i bordet, i stället för klubba.

Boel Godner, kommunstyrelsen avgående ordförande. Foto: Shamash Oyal.

Efter den för Boel Godner uppenbarligen chockartade valförlusten – S-partiet noterades för 30,4 procent och en nedgång med 0,9 procentenheter – tog hon till rena domedagsretoriken. Det nya kommunstyret bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet valde Godner att beteckna så: ”Det känns instabilt och ett ganska mörkt styre.”

En majoritet av väljarna ser emellertid den nya majoriteten med helt andra perspektiv: det ljusnar över Södertälje.

Den borgerliga majoriteten 2022 är andra gången sedan 1917 som Södertälje styrs av andra än maktkonstellationer dominerade av Socialdemokraterna. 1988–1991 bröt en koalition bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet liberalerna och Miljöpartiet för första gången den socialdemokratiska hegemonin. Kommunstyrelseordförande då var Rolf Eriksson (M).

Väljarna har sagt sitt. En majoritet av dessa har röstat för en förändring i Södertälje kommun. Nu återstår för det nya styret att se till att denna förändring blir positiv för kommuninvånarna.

Tommy Hansson (SD)

Läs även: – Insändare: Avgå Boel Godner

Anfall är bästa försvar?

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 oktober 2022 12:34
Senast uppdaterad: 15 oktober 2022 12:36

Tufft för NIF – måstematch väntar

IMG_6550

Det går tungt för NIF resultatmässigt och nu kan stjärnans säsong vara i fara. Foto: RG Foto-Media

Det väntas bli en tuff batalj mellan de två nykomlingarna som ställs mot varande i den elfte omgången av SSL. Karlstad som avancerade till högsta serien i våras, efter att ha slagit ut Visby med 3–0 i matcher, har en bra utgångsposition att dra ifrån det nedre träsket av tabellenoch eventuellt hamna på en slutspelsplats. 

Hemmalaget Nykvarn kommer senast från en klar förlust mot Linköping på bortaplan. Nykvarn, som hade en tung förstaperiod på många sätt, fick först superstjärnan Valdemar Ahlroth skadad efter 3 minuters spel och sedan hamna i underläge med 4–0. En minst sagt tuff uppförsbacke för NIF som för övrigt fick flera spelare skadade under matchens gång.

Lagkaptenen Karljohan Ahlroth fick man se med en inlindad arm och Markus Jonsson klev av haltandes i slutminuten. Det återstår att se om dessa två kommer till spel på söndag. 
Enligt uppgifter gällande Valdemar Ahlroths skada så har det inte kommit någon dom hur pass länge Ahlroth blir borta. Återigen tvingas tränaren Nicklas Hedstål göra förändringar på grund av skador.

#29 Markus Jonsson. Foto: RG Foto-Media

Efter den snöpliga hemmaförlusten mot Helsingborg och den klara förlusten mot Linköping så är hemmalaget i stort behov av att kliva högre upp i tabellen för att inte riskera att på nedflyttningsplats. Det skiljer sig 1 poäng mellan lagen som är på säker på mark och det väntas bli en tuff batalj där det historiskt har spelats fysiskt mellan dessa lag i Allsvenskan. Snart har NIF mött alla lag och man vill sätta sig i en bättre sitts inför kommande returmatcher.

Karlstads tränare och Färjestadsikonen Peter Nordström har en gedigen hockeybakgrund, både som spelare och tränare. Nordström som tog över rollen som huvudtränare 2021 har sedan dess applicerat sin spelfilosofi och gjort förändringar för att lyfta fram det ”nya” Karlstad. I truppen har Nordström med sig rutinerade spelare som under åren har burit Karlstad. En av dessa som publiken bör ha extra koll på är Anton Vestlund. En spelare som kan kliva fram i svåra situationer och leverera när det behövs som mest.
Värt att notera är att Karlstads lagkapten som missade de inledande matcher pga. skada har noterats för 9 poäng på 5 spelade matcher.

Topp 3 interna poängligan – Karlstad

– #77 Anton Vestlund 18 poäng
– #37 Simon Sjögren 13 poäng
– #11 Johan Palmqvist 11 poäng

Topp 3 interna poängligan – Nykvarn

– #23 Hampus Ahrén 10 poäng
– #20 Valdemar Ahlroth 9 poäng
– #29 Markus Jonsson 9 poäng

Matchen spelas i Furuborghallen söndag 3 december, matchstart 17:00.
Säkra din plats när Nykvarn tar emot Karlstad här.

Matchen sänds även via Sportexpressen TV – matchen hittar du här.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 17:33
Senast uppdaterad: 2 december 2023 17:33

Rådjur påkört av pendeltåg – Flyttades snabbt från spåret

Tåg pendel 1 Foto: Alex Isa

Arkivbild

Ett tåg kolliderade med ett rådjur under lördagen i Järna, men enligt polisens uppgifter ska trafiken inte ha påverkats av incidenten.

En viltolycka inträffade i Järna under lördagen när ett pendeltåg körde på ett rådjur.

Olyckan ägde rum vid 12:30-tiden men rapporteras inte ha haft någon större påverkan på tågtrafiken i området. Tack vare snabba insatser kunde rådjuret snabbt flyttas från spåret, vilket förhindrade längre störningar i trafiken.

– En så kallad ”felavhjälpare” har flyttat råduret ut i skogen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Ingen person skadades i incidenten, och trafikflödet kunde fortsätta som normalt strax efter händelsen.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 13:41
Senast uppdaterad: 2 december 2023 13:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors