Företag i fokus:

Stort upprop – 35 aktörer mot skjutvåldet i Södertälje

2022_03_polis-avsparrat

35 aktörer ställer sig bakom uppropet.

Vems liv är värt att sörja? Vems liv är värt att skydda?

Vilka får leva värdiga liv?

2015 definierade Polisens särskilda utredare Ronna som ett av många utsatta områden i Sverige. Enligt lokalpolitiker och polisen i Södertälje har det gjorts väldigt mycket för att komma åt den organiserade brottsligheten. Men det verkar inte ha hjälpt.

Arbetet med att stoppa rekryteringen av unga till kriminella nätverk har misslyckats och vi ser hur allt yngre barn rekryteras.

Vad har då kommunen gjort för till exempel Ronna efter att det definierats som ett utsatt område?

• Har det inrättats en Familje-central? Nej.
• Finns det en träffpunkter för medborgare? Nej.
• Finns det ett bibliotek? Nej.
• Finns det en konsthall eller ett museum? Nej.
• Finns det tillräckligt många Fältare? Nej.
• Har storleken på skolklasserna minskats? Nej.
• Finns fler kuratorer och familjepedagoger? Nej.


Vad arbetar då kommunens kultursamordnare och demokratiombud med? Ingenting. Vi har nämligen inte en sådan i vår kommun. Vi hävdar att det förebyggande arbetet inte varit tillräckligt. Vi menar att det går att se i mordstatistiken. Kultur- och demokratistärkande insatser lyser med sin frånvaro i Ronna och i andra områden med liknande problembild.

Nätverken fyller på med nya barn kontinuerligt, för de är verkligen barn när de rekryteras. Vi måste strypa den tillförseln. Så små barn som 9-10-åringar tillfrågas på lekplatsen om de vill vara med och tjäna pengar på Cannabis.

Vi vill leva på lika villkor som alla andra människor i Sverige. Att Södertäljes barn ska leva på lika villkor som alla andra barn i Sverige. Vi vill ha samma samhällsservice som finns i andra bostadsområden. Vi vill ha värdiga liv och leva värdigt. Sverige betraktades för inte alls länge sedan som ett av världens mest fredliga och trygga länder. Alla måste se sitt ansvar i att det inte längre är det.

Vi ska med samlad och enad kraft outtröttligt försvara vår demokrati. I det arbetet bär vi alla ett ansvar, såväl kommunen som civilsamhällsaktörerna. Politiken ska skapa förutsättningar för det arbetet. Det betyder att civilsamhällets roll i det förebyggande arbetet bättre bör tas till vara. Så att barnen får en jämlik utbildning och ges meningsfull fritid, det är grundläggande för demokratin.

Vi lutar oss mot barnkonventionen som lag och kräver att den skall efterlevas också i Södertälje. Den gör enligt artikel 31 gällande att barn har rätt till vila, fritid, rekreation och deltagande i det kulturella och konstnärliga livet. Enligt artikel 33 har alla barn rätt att skyddas mot olaglig användning av narkotika. Enligt artikel 2 har alla barn samma rättigheter och lika värde, ingen får diskrimineras.

Vi önskar att regeringen visar sitt stöd och intresse för utmaningarna i Södertälje genom ökad närvaro och handlingskraftiga politiska åtgärder. Vi efterfrågar resurser som kan bryta denna negativa utveckling.

Våra krav är rimliga. Våra krav är följande:

1) Att Södertälje kommun tar fram en handlingsplan som grundar sig i det förebyggande preventiva arbetet mot organiserad brottslighet för varje sektor i kommunen. Denna handlingsplan skall förankras och arbetas fram med civilsamhällsaktörer.

2) Det ska finnas föräldrastödsprogram i samverkan med civilsamhällsaktörer som möter målgruppen i sina dagliga verksamheter, anpassade för olika målgruppers och organisationers behov.

3) Kunskapshöjande insatser om demokratiska processer, mot machonormer och rasism i hela vår stad.

Skriv under mot våldet du också.

Vi som ställer oss bakom uppropet är civilsamhällsaktörer i Södertälje:

 1. Läsfrämjarinstitutet
 2. Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn
 3. Hagarbergs folkhögskolan
 4. Oktoberteatern
 5. Kvinnovation
 6. Assyriska kulturföreningen
 7. Suroyo-tv
 8. Livet bitchscenkonst
 9. Assyriska fotbollsföreningen
 10. Bethnahrin kvinnoförbund i Sverige
 11. Syrianska/Assyriska riksförbundet i Sverige
 12. Bethnahrin kulturcentrum
 13. Babylon Media föreningen
 14. Syriac Cross/Sverige
 15. Södertälje Fotbollsklubb
 16. Grafikens hus
 17. Musikteater 89
 18. Assyriska kvinnoförbundet
 19. Assyria Media Institutet
 20. Suryoyo Sat
 21. Ikoro
 22. Bättre ungdom
 23. Lebi Skol IF
 24. Tjejhuset
 25. Barnenshus
 26. Syrianska FC
 27. S:t Jacob församling
 28. Mor Afrem församling
 29. S:t Ansgars katolska församling
 30. Syrisk ortodoxa kyrkan patriarkaliska ställföreskapet i Sverige
 31. Mor Gabriel församling
 32. Syriska Jazire Riksförbundet
 33. Syriska riksförbundet
 34. Jazire Familj Förening
 35. Miljö och Ekologi förningen

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 oktober 2022 12:55
Senast uppdaterad: 14 oktober 2022 12:55

Ny tuff utmaning väntar – mot tidigare samarbetsklubben

Niklas-Ohlstrom

Niklas Ohlström. Foto: RG media foto

Säsongen 2016/2017 kommer för alltid att etsas in i historien som det året Växjö, för första gången, nådde hela vägen till en SM-final. De sjudande finalerna, som tidigare dominerats av Falun och Storvreta, fick nu sällskap av ett nytt lag på den stora scenen. Växjö, som gjorde sin SSL-debut 2013, valde en annorlunda väg genom att satsa på unga, lovande spelare i stället för dyra värvningar.

En central del av Växjös strategi innefattade ett givande samarbete med Nykvarn, där unga talanger fick möjligheten att kliva in i SSL-spel genom att gå över till Växjö. Vid den tiden befann sig Nykvarn i division 1 och såg stolt på när deras egna produkter testade vingarna i den högsta ligan.

Det var inledningsvis Markus Jonsson och Valdemar Ahlroth som tog det stora klivet. Efter några säsonger anslöt även Filip Ceder och Karljohan Ahlroth till Växjö. Resultatet av detta partnerskap blev en imponerande utveckling, vilket resulterade i att laget nådde slutspel varje säsong.I den minnesvärda SM-finalen 2017 fylldes Avicii Arena av stolta supportrar från Nykvarn när Valdemar Ahlroth, Karljohan Ahlroth, Markus Jonsson och Filip Ceder (tidigare Karlsson) representerade Växjö mot IBF Falun.

För dessa Nykvarnfostrade spelare avslutades resan med silvermedaljer. Nykvarn har fortsatt att fostra spelare som har gjort avtryck i Växjö. Simon Westgärds, Lucas Rigogiannis och Kevin Rigogiannis har alla tidigare representerat Växjö och bidragit till lagets framgångar. Dessutom har Daniel Johansson representerat Växjö men som är fostrad i Gnesta.

Nu står de inför sin forna klubb i vad som utlovar att bli en intensiv batalj mellan två offensivt inriktade lag.

Växjö med ny framstående tränare från Finland
Inför den här säsongen har Växjö lockat till sig en ny tränare vid namn Jyri Korsman, som tidigare tränat Floorball Köniz i Schweiz. Den erfarne finländaren har en imponerande bakgrund, inklusive rollen som assisterande tränare för det finska U19-landslaget och det australiensiska landslaget. Han står nu redo att leda en trupp med gedigen erfarenhet.

Samtliga spelare har spelat i Växsjö.
Övre raden från vänster: Simon Westgärds, Kevin Rigogiannis, Lucas Rigogiannis, Daniel Johansson
Nedre raden från vänster: Valdemar Ahlroth, Karljohan Ahlroth, Markus Jonsson, Filip Ceder

Under föregående säsong nådde Växjö semifinalserien, där de tyvärr besegrades av Storvreta efter en intensiv semifinalserie som avgjordes i match 7. Inför den nuvarande säsongen har laget startat starkt. Först en tuff straffvinst mot Mullsjö med siffrorna 6–5 och därefter en övertygande seger borta mot Helsingborg med 9–4. Det är tydligt att Växjö siktar på att bygga vidare på föregående framgångar och att tränare Korsman har fört med sig en vinnande inställning och internationell erfarenhet till laget.

Vändningen efter avstängningen
Kvällen före den mycket efterlängtade hemmapremiären damp chockbeskedet ner: Lucas Rigogiannis skulle avtjäna en tre matcher lång avstängning på grund av en tackling på IBF Faluns Simon Cederström. Men glädjen spreds som en löpeld när Nykvarns överklagan framgångsrikt passerade genom instanserna, och Lucas’ avstängning reducerades till endast en match, mot Storvreta. Det betyder att hemmapubliken ändå får uppleva Lucas Rigogiannis i spel när laget möter Växjö.

Inför den kommande matchen
Nykvarn, som ställts mot två av innebandyvärldens giganter i säsongens inledning, har nu fått en välbehövlig paus för att samla krafterna inför den kommande matchen. Med Lucas Rigogiannis tillbaka i laget finns det hopp om en stark prestation. Dock är det en osäkerhet kring Niklas Ohlströms deltagande i hemmamatchen.
Ohlström, som tvingades kliva av matchen mot Storvreta på grund av en lårkänning, har testat under veckan, men det återstår att se om han är redo att spela på söndag. Publiken håller andan i förväntan på att få se sitt lag kämpa på hemmaplan.

Matchinfo
Plats: Furuborghallen
Tid: 17:00
När: söndag 1 oktober
Biljetter finns at köpa här
Matchen sänds även via Sportexpressen

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 14:55
Senast uppdaterad: 30 september 2023 15:04

BILDEXTRA: Välfyllt när SSK hade hemmapremiär

5442A2E8-64AE-4409-A617-DEA1D1B464EB

Foto: Shamash Oyal

Lagledare Ove Karlsson på väg att lämna över en sista matchtröja till Dragan (#84), SSKspelaren Jacob Dahlström på väg att överräcka blomsterkvast

Dragan Umicevic avtackas efter en lång hockeykarriär, till höger i bild hans hustru Giovanna Umicevic. Foto: Shamash Oyal

SSK:s klubbdirektör höll tal till Dragans ära, här tillsammans med barnen Bianca och Luca

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 13:17
Senast uppdaterad: 30 september 2023 14:11

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors