Företag i fokus:

Annons

Stort upprop – 35 aktörer mot skjutvåldet i Södertälje

2022_03_polis-avsparrat

35 aktörer ställer sig bakom uppropet.

Vems liv är värt att sörja? Vems liv är värt att skydda?

Vilka får leva värdiga liv?

2015 definierade Polisens särskilda utredare Ronna som ett av många utsatta områden i Sverige. Enligt lokalpolitiker och polisen i Södertälje har det gjorts väldigt mycket för att komma åt den organiserade brottsligheten. Men det verkar inte ha hjälpt.

Arbetet med att stoppa rekryteringen av unga till kriminella nätverk har misslyckats och vi ser hur allt yngre barn rekryteras.

Vad har då kommunen gjort för till exempel Ronna efter att det definierats som ett utsatt område?

• Har det inrättats en Familje-central? Nej.
• Finns det en träffpunkter för medborgare? Nej.
• Finns det ett bibliotek? Nej.
• Finns det en konsthall eller ett museum? Nej.
• Finns det tillräckligt många Fältare? Nej.
• Har storleken på skolklasserna minskats? Nej.
• Finns fler kuratorer och familjepedagoger? Nej.


Vad arbetar då kommunens kultursamordnare och demokratiombud med? Ingenting. Vi har nämligen inte en sådan i vår kommun. Vi hävdar att det förebyggande arbetet inte varit tillräckligt. Vi menar att det går att se i mordstatistiken. Kultur- och demokratistärkande insatser lyser med sin frånvaro i Ronna och i andra områden med liknande problembild.

Nätverken fyller på med nya barn kontinuerligt, för de är verkligen barn när de rekryteras. Vi måste strypa den tillförseln. Så små barn som 9-10-åringar tillfrågas på lekplatsen om de vill vara med och tjäna pengar på Cannabis.

Vi vill leva på lika villkor som alla andra människor i Sverige. Att Södertäljes barn ska leva på lika villkor som alla andra barn i Sverige. Vi vill ha samma samhällsservice som finns i andra bostadsområden. Vi vill ha värdiga liv och leva värdigt. Sverige betraktades för inte alls länge sedan som ett av världens mest fredliga och trygga länder. Alla måste se sitt ansvar i att det inte längre är det.

Vi ska med samlad och enad kraft outtröttligt försvara vår demokrati. I det arbetet bär vi alla ett ansvar, såväl kommunen som civilsamhällsaktörerna. Politiken ska skapa förutsättningar för det arbetet. Det betyder att civilsamhällets roll i det förebyggande arbetet bättre bör tas till vara. Så att barnen får en jämlik utbildning och ges meningsfull fritid, det är grundläggande för demokratin.

Vi lutar oss mot barnkonventionen som lag och kräver att den skall efterlevas också i Södertälje. Den gör enligt artikel 31 gällande att barn har rätt till vila, fritid, rekreation och deltagande i det kulturella och konstnärliga livet. Enligt artikel 33 har alla barn rätt att skyddas mot olaglig användning av narkotika. Enligt artikel 2 har alla barn samma rättigheter och lika värde, ingen får diskrimineras.

Vi önskar att regeringen visar sitt stöd och intresse för utmaningarna i Södertälje genom ökad närvaro och handlingskraftiga politiska åtgärder. Vi efterfrågar resurser som kan bryta denna negativa utveckling.

Våra krav är rimliga. Våra krav är följande:

1) Att Södertälje kommun tar fram en handlingsplan som grundar sig i det förebyggande preventiva arbetet mot organiserad brottslighet för varje sektor i kommunen. Denna handlingsplan skall förankras och arbetas fram med civilsamhällsaktörer.

2) Det ska finnas föräldrastödsprogram i samverkan med civilsamhällsaktörer som möter målgruppen i sina dagliga verksamheter, anpassade för olika målgruppers och organisationers behov.

3) Kunskapshöjande insatser om demokratiska processer, mot machonormer och rasism i hela vår stad.

Skriv under mot våldet du också.

Vi som ställer oss bakom uppropet är civilsamhällsaktörer i Södertälje:

 1. Läsfrämjarinstitutet
 2. Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn
 3. Hagarbergs folkhögskolan
 4. Oktoberteatern
 5. Kvinnovation
 6. Assyriska kulturföreningen
 7. Suroyo-tv
 8. Livet bitchscenkonst
 9. Assyriska fotbollsföreningen
 10. Bethnahrin kvinnoförbund i Sverige
 11. Syrianska/Assyriska riksförbundet i Sverige
 12. Bethnahrin kulturcentrum
 13. Babylon Media föreningen
 14. Syriac Cross/Sverige
 15. Södertälje Fotbollsklubb
 16. Grafikens hus
 17. Musikteater 89
 18. Assyriska kvinnoförbundet
 19. Assyria Media Institutet
 20. Suryoyo Sat
 21. Ikoro
 22. Bättre ungdom
 23. Lebi Skol IF
 24. Tjejhuset
 25. Barnenshus
 26. Syrianska FC
 27. S:t Jacob församling
 28. Mor Afrem församling
 29. S:t Ansgars katolska församling
 30. Syrisk ortodoxa kyrkan patriarkaliska ställföreskapet i Sverige
 31. Mor Gabriel församling
 32. Syriska Jazire Riksförbundet
 33. Syriska riksförbundet
 34. Jazire Familj Förening
 35. Miljö och Ekologi förningen

(Annonslänk)

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 oktober 2022 12:55
Senast uppdaterad: 14 oktober 2022 12:55

Risk för cyberattack i kommunen – Så skyddar du dig

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Arkivbild.

Svenska kommuner har blivit utsatta för cyberattacker, nätfiske – även kallad phishing. Enligt Södertälje kommunen har kriget i Ukraina medfört allt större risk för fler attacker och spridning av desinformation.

Senast var det en vecka sedan som två andra svenska kommuner angreps för attacker och därför går nu Södertälje kommun ut med ett meddelande till allmänheten. Kommunen uppmanar att vara försiktiga med e-post, länkar och bilagor där attacker ofta sker

Nätfiske kan ske på nätet och webbplatser, men även över sms och telefonsamtal. Det är därför oerhört viktigt att vara uppmärksam på oönskad aktivitet.

Vid upptäckt av en cyberattack rekommenderas att göra följande:

 1. Stäng av datorn.
 2. Felanmäl omgående via telefon (enligt vanlig rutin)
 3. Starta inte om datorn

Kommunkoncernens alla bolag, så som Telgebolagen och förvaltningen, jobbar hårt för att följa säkerhetsåtgärder och för att upptäcka risker.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 14:19
Senast uppdaterad: 9 december 2022 16:48

Anhöriga till mordoffer nekas sista rättslig prövning

2022_01_271763979_1105426846943065_1854382527506805801_n

Foto: Shamash Oyal.

I september friades en 24-åring som stod åtalad för knivmordet på en 35-årig man i en lägenhet i Mariekäll. Anhöriga överklagade beslutet till Högsta domstolen som nu framför sitt ställningstagande i ärendet.

Den 26 april 2021 påträffas en man i 35-årsåldern mördad med flera knivhugg i en lägenhet i Mariekäll. Han knivhöggs med sju knivhugg i ryggen samt ett i bröstet och hittades först tre dagar senare – död på vardagsrumsgolvet.

Vid undersökningen av bostaden hittade polisen ett spår i lägenheten som misstänktes tillhöra en 24-åring man från Sörmland. Personen greps och häktades misstänkt för mordet.

Under utredningens gång framkom det att 24-åringen anlände till lägenheten klockan 11:49 och lämnade platsen 13:32 och blev upplockad vid OKQ8 på Bangatan, cirka en 15 minuters promenad från mordplatsen.

(Annonslänk)

Chefsåklagaren yrkade på livstids fängelse, men släpptes senare på fri fot efter bristande bevisning. Bland annat ska en granne sett den mördade 35-åringen vid liv utanför sin bostad med sin hund vid 16-tiden under morddagen – några timmar efter att 24-årigen lämnat platsen.

Kort efter den friande domen överklagades beslutet till Högsta domstolen av mordoffrets anhöriga, men nu står det klart att domstolen inte valt att pröva målet och överklagandet.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.”, skriver domstolen i beslutet.

Läs även – 24-årign friad från mordmisstanke – Kräver 600 000 kr i ersättning 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 09:44
Senast uppdaterad: 9 december 2022 09:45

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)