Företag i fokus:

Annons

Sverige passerar 10,5 miljoner invånare – Så många bor i Södertälje

alex ataseven 3

Foto: Alex Ataseven.

Sverige passerar 10,5-miljonersstrecket i folkbokföringen enligt officiella befolkningssiffran för 2021.

I Södertälje passerade vi 100-tusenstrecken under pandemin, vilket firades stort med en tre dagars fest i staden.

Enligt Ann-Marie Persson, befolkningsstatistiker på SCB, har Sveriges befolkning ökat med drygt 50 000 personer under årets första åtta månader 2022. Den 31 december 2021 hade Sverige 10 452 326 invånare.

31 augusti 2022 var invånarantalet uppe i 10 502 959 och därmed passerade Sverige 10,5-miljonersstrecket

– Folkökningen beror både på att det har fötts fler än det dött och på att det har invandrat fler än det utvandrat under 2022, säger Ann-Marie Persson på SCB.

I Södertälje passerade vi ett historiskt antal, den 7 december 2020, när Lucille Iris Rubino föddes på Södertälje BB och blev Södertäljes invånare nummer 100 000. Därmed blev staden den 19e kommunen med sexsiffriga invånarantal.

Totalt finns det 42 823 hushåll i Södertälje och befolkningen uppmättes till 101 209 invånare den 31 december 2021.

I Sverige låg befolkningen på 9 miljoner år 2004, 13 år senare, år 2017, ökade antalet till 10 miljoner. Sedan dess har invånarna ökat med en halv miljon.

– Nästa halvmiljon beräknas ta lite längre tid än den vi precis passerade. Enligt vår senaste befolkningsframskrivning beräknas folkmängden vara 11 miljoner år 2032, alltså om 10 år. Men förändringar i samhället eller i omvärlden kan göra att den framskrivningen ändras redan på kort sikt, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

Foto: Alex Ataseven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 oktober 2022 04:00
Senast uppdaterad: 11 oktober 2022 21:53

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)