Företag i fokus:

Sverige passerar 10,5 miljoner invånare – Så många bor i Södertälje

alex ataseven 3

Foto: Alex Ataseven.

Sverige passerar 10,5-miljonersstrecket i folkbokföringen enligt officiella befolkningssiffran för 2021.

I Södertälje passerade vi 100-tusenstrecken under pandemin, vilket firades stort med en tre dagars fest i staden.

Enligt Ann-Marie Persson, befolkningsstatistiker på SCB, har Sveriges befolkning ökat med drygt 50 000 personer under årets första åtta månader 2022. Den 31 december 2021 hade Sverige 10 452 326 invånare.

31 augusti 2022 var invånarantalet uppe i 10 502 959 och därmed passerade Sverige 10,5-miljonersstrecket

– Folkökningen beror både på att det har fötts fler än det dött och på att det har invandrat fler än det utvandrat under 2022, säger Ann-Marie Persson på SCB.

I Södertälje passerade vi ett historiskt antal, den 7 december 2020, när Lucille Iris Rubino föddes på Södertälje BB och blev Södertäljes invånare nummer 100 000. Därmed blev staden den 19e kommunen med sexsiffriga invånarantal.

Totalt finns det 42 823 hushåll i Södertälje och befolkningen uppmättes till 101 209 invånare den 31 december 2021.

I Sverige låg befolkningen på 9 miljoner år 2004, 13 år senare, år 2017, ökade antalet till 10 miljoner. Sedan dess har invånarna ökat med en halv miljon.

– Nästa halvmiljon beräknas ta lite längre tid än den vi precis passerade. Enligt vår senaste befolkningsframskrivning beräknas folkmängden vara 11 miljoner år 2032, alltså om 10 år. Men förändringar i samhället eller i omvärlden kan göra att den framskrivningen ändras redan på kort sikt, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

Foto: Alex Ataseven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 oktober 2022 04:00
Senast uppdaterad: 11 oktober 2022 21:53

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors